Élő Belföld

EP-listavezetői vita: Dobrev szerint nincs idő 2026-ig, Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pénteken este a Kongresszusi Központban rendezi a Partizán az EP-listavezetők vitáját, ahova összes olyan pártot és pártszövetséget meghívták, amelyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5%-ot.

A meghívást elfogadta és a vitán részt vett

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje,
  • Donáth Anna, a Momentum jelöltje,
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje,
  • valamint Toroczkai László, a Mi Hazánk jelöltje.

A Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás elutasította a részvételét az eseményen, ő a napokban úgy fogalmazott, hogy „ a Partizán egy közepes hatékonysággal működő dollárbaloldali aktivistaszervezet, véletlenül sem sajtóorgánum. Amit ő csinál, az a dollárbaloldal kampányának a szervezése. Megtisztelő persze, ha felkérnek, hogy a riválisaink kampányában vegyek részt, de öntsünk tiszta vizet a pohárba, a dollármédia, a 444, a Telex, a HVG, a 24.hu, az RTL, a Partizán ne gondolkodjon bennem, nem vagyok az ő kampányemberük.”

A Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter nem adott hivatalos visszajelzést a szervezőknek. Országjáró körútján ugyanakkor azt mondta, minden vitára szívesen elmegy, de az első vitát szerinte a köztévében kell megrendezni. „Ezt elmondtam a Partizán vezetőinek is. Ha rögtön igent mondtunk volna akár az RTL Klub, akár az ATV, akár a Partizán, akár a Blikk meghívására, akkor esélyünk se lett volna arra, hogy legyen köztelevíziós vita, és eljussunk azokhoz a milliókhoz, akikhez eddig csak a propaganda jutott el” – fogalmazott.

Percről percre közvetítésünket lentebb tudja visszaolvasni.

Ki nyerte a vitát?

A listavezetők vitája után a Partizánon szakértők elemezték a hallottakat. Lakner Zoltán szerint sokkal érdekesebb lett volna a vita Magyar Péterrel és Deutsch Tamással, azért így is mindenki elmondta, amit akart. Bita Dániel, lapunk főszerkesztő-helyettese három politikust és egy civilt látott a színpadon, utóbbival Le Mariettára utalva. Ruff Bálint szerint mindegyik politikus célja az volt, hogy megállítsa pártja zuhanását. Hogy ez mennyire sikerült, az majd június 9-én derül ki.

Mohos Márton / 24.hu

Na de akkor ki nyert?

  • Kerner Zsolt kollégánk szerint Toroczkai nyert a vitával a legtöbbet: az egyetlen jobboldali szereplő lehetett a színpadon.
  • Ruff Bálint: Magyar Péter nyerte a vitát. Nem volt itt, mégis mindenki hozzá képest és rá reagált. A jelenlévők közül viszont Toroczkai László nyert.
  • Lakner Zoltán: Toroczkai volt a legfeltűnőbb, illetve azok a nézők nyertek, akik nem kíváncsiak Magyar Péterre.
  • Bita Dániel: nem egy Gyurcsány-Orbán-vita volt, ahol bizonytalanok százezreit kellett meggyőzni. Ő is Toroczkait emelte ki, mert lehetőséget kapott arra, hogy politikusként nyilvánuljon meg, és ezt jól hozta is.

Vesztes(ek):

Kerner Zsolt meglepő válasza: Magyar Péter. Lehetett volna egy feltűnő jelenség, ha eljön.

Bita Dániel: Le Marietta, mert nem politikusként, inkább civilként szerepelt, így nem tudott meggyőző lenni.

Ruff Bálint: azok a vesztesek, akik nagyon régen nem láttak politikai vitát.

Lakner Zoltán: a Kutyapárt jelöltje tudta a legkevesebbet hozni.

„Jó vita volt, helyenként nagyon kemény vita”

Toroczkai záróbeszédében ismét sajnálatának adott hangot, hogy Deutsch és Magyar nem jelent meg, férfikén gyávaságukról tettek tanúbizonyságot. Kíváncsi lett volna, hogy a magyar érdekeket hogy védenék meg unióban. „Mind a Fidesz, mind Magyar Péter pártja az Európai Néppártot akarja majd erősíteni, egy globalista pártban ülnek, ezért fontos, mindenki gondolja át, hogy aki azt üzeni, hogy június 9-én a Fideszt meg lehet buktatni, az hazudik. Azt lehet eldönteni, hogy a következő öt évben kik fogják képviselni Magyarország érdekeit Európában“ – mondta.

A Kutya Párt mindig a közösségek együttműködésre épít, az EP-ben is így fognak dolgozni, azon lesznek, hogy minél több beleszólásuk legyen a magyarok közvetlenül abba, hogy hogyan működik az Európai Unió. Minden olyan kérdésben, ami fontos a magyarok számára, azt a magyarokkal együtt fogják feldolgozni és megírni, hangzott el Le Marietta záróbeszédében. A Robin Hood alapból pedig jó és új projektekre adnak majd pénzt.

A politika nem csak arról szól, hogy milyen eredményeket tettünk le az asztalra, hanem arról is, hogy milyen értékeket képviselünk, kezdte Donáth Anna. Arra még ennél is büszkébb, hogy a döntéseiknél ami a szívükön volt, az a szájukon is, nem akarják kiszolgálni az orbánizmust. Megalkuvás nélkül kiállnak a szélsőségek és a kirekesztések ellen. Támogatják a melegek házasságát. Karsai Dániel ügyét is említette, hiszen az ő ügye is a szabad választás ügye.

Jó vita volt, helyenként nagyon kemény vita, értékelt már Dobrev Klára. Nem alkalmas egy ilyen vitára viszont aki fél, immár 16 éve, utalt Deutsch Tamásra. A demokrácia alapja a vita, nem egy politikus érdeke, arról szól, hogy minden választópolgárnak joga van tudni, mire adja le a szavazatát. Ő az Európai Egyesült Államokért dolgozik, szerinte többségben vannak az európai magyarok, és nem akarják, hogy kirángassák az országot az EU-ból.

„Ha valaki siettetni akarja az integrációt, akkor azt javasoljuk, hogy integráljuk a magyar egészségügyet a németbe”

Melyek azok a területek, ahol az uniós hatáskörök mélyítésére lenne szükség, és hol kellene erősíteni a nemzetállami jogköröket?

Donáth szerint sok mindenben közösködni kell, de szükségünk van kulturális értelemben bizonyos dolgokat magunknál tartani, majd bár még folytatta volna a mondandóját, lejárt az ideje, erre Gulyás többször is figyelmeztette, végül elnémították a mikrofonját.

Le Marietta szerint az EU-s tagállamokban elő kell írni, hogy minden gyerek minőségi oktatásban részesüljön. Az integráció további elemeivel kapcsolatban tárgyalásokra van szükség, de „ha valaki ezt siettetni akarja, akkor azt javasoljuk, hogy integráljuk a magyar egészségügyet a németbe.”

Az Európai Egyesült Államok nem von magához minden döntést, vallja Dobrev. A Fidesz elvette az önkormányzati jogkörét, tőlük tehát ez nem áll távol, csak az fáj nekik, hogy a korrupciót az EU-ban nem hagyják. A fejlesztéseket azért jó közösen gyakorolni, mert ahol például euróval fizetnek, ott kisebb volt a válságban az infláció. „Legyünk bátrak, legyünk erősek, erős nemzetállam, erős Európa, ez a mi politikánk” – mondta.

48 másodperce maradt Toroczkai, ennyi szerinte már kevés, de a vitán résztvevőktől nem hallott semmit arról, hogy ha szétesik az EU, akkor mi lenne Magyarországgal. Erre a Mi Hazánknak van egy Virradat programja, amit bárki elolvashat a neten.

Dobrevnek maradt még egy percre, ő ki is használja. Mint fogalmazott, ha olyan politikusokat küldünk Brüsszelbe, mint Deutsch, Magyar vagy Toroczkai, akkor veszélyben vagyunk. A XXI. századi kihívásokra akkor tudunk választ adni, ha egy erős Európa vigyáz ránk, tette hozzá.

„Ha nem egy pökhendi miniszterelnökünk lenne, akkor a magyarok hangja is érvényesülhetne a világban”

A következő kérdés, hogy Európának stratégia autonómiára van szüksége, vagy az Egyesült Államokkal kell tandemben mozognia?

Dobrev szerint kell önálló védelmi erő és hadiipar Európában, de kell önálló élelmiszerbiztonság is szerinte, erre a Covid ráerősített. Központosítottabb külpolitika és gazdaságpolitika kell, ha nem egy pökhendi miniszterelnökünk lenne, akkor a magyarok hangja is érvényesülhetne a világban, tette hozzá.

Ezután következett Toroczkai László, aki azt mondta, több pólusúvá alakul a világrend, ami jelenthet világháborús veszélyt, de jelenthet lehetőséget a nemzetgazdaság számára, ami nem a globalista gazdaságpolitikát követné. Ha ezt nem tudjuk megteremteni, akkor úgy járunk, mint az unió a kreativitás, az innováció hiánya miatt.

Az egyik legfontosabb kérdés Donáth szerint, hogy hol képzeljük el Magyarországot és Európát a világban. Ha Európa lemond arról, hogy birodalomként tekint magára, akkor nem arról lesz szó, hogy egyáltalán labdába tud-e rúgni, hanem mindenki elmegy mellettünk.

Nincs sorosozás a Bogyó és Babóca közben

Toroczkai Lászlónak való téma ez, már csak azért is, mert le van tiltva a közösségi médiában. Szerinte Magyar Pétert tolja az algoritmus. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a Facebook ural mindent, és kifogásolta, hogy a Meta nem fizet adót, és kifogásolta, hogy még mindig le van tiltva a Facebookon. Ráadásul nem szeretné, ha a közösségi média a gyerekeket bombázza a Pride hirdetéseivel.

Donáth Anna szerint a gyűlöletbeszéd nem egyenlő a szólásszabadsággal. A digitalizáció az egyik legfontosabb kérdéskör. Minden, ami offline illegális, az online is legyen az, javasolja. Sikernek éli meg, hogy nem lehet fiatalkorúaknak politikai hirdetéseket küldeni: nincs sorosozás a Bogyó és Babóca közben.

Le Marietta egyetért azzal, hogy a digitális cégeket szabályozni kell, és kifogásolta, hogy  nincsenek kötelezve arra, hogy számon lehessen kérni őket, ha a szolgáltatásiakhoz nem férnek hozzá a felhasználók.

Egészen veszélyesnek tartja a gigacégek túlhatalmát Dobrev Klára. Úgy véli, a megrendszabályozásukhoz az Egyesült Államok is szükséges.

Klímakérdés: "Európa mérgező pöcegödrévé alakítja Magyarországot a kormány"

A klímaváltozás elleni küzdelem nem érheti hátrányosan a hétköznapi embereket. Gigacégek felelősek a klímaváltozásért, őket kell támadni – ezzel kezdi az érvelését Dobrev Klára. A nagy szennyezők a rákényszerítése arra, hogy új technológiát használjon, az EU-nak pedig ambíciózusabb klímacélokat kell kitűznie. Le Marietta hiányolja a DK-tól a zöld politikusokat a listájukon, erre Dobrev felsorolta őket.

Európa mérgező pöcegödrévé alakítja Magyarországot a kormány a Kutyapárt listavezetője szerint. Donáth Anna szerint nem ambíciózusabb célok kellenek, hanem be kell tartatni a már elfogadott alapelveket.  Szerinte mindenkinek fájni fog, azért, hogy jobb, zöldebb jövőnk legyen. Nem elég zöldnek lenni, úgy is kell viselkedni – mondja. A környezetszennyezés nem áll meg Magyarország határainál, a gödi akkugyár szennyeződése a szomszédos országokat is érinti szerinte.

Toroczkai szerint a kérdés, hogy mi okozza a klímaváltozás, és hogy mikor kezdődött? Szerinte nem az EU a legnagyobb szennyező, mégis az uniós lakosokkal akarják megfizettetni a klímaváltozás árát.

Váratlanul gázkazánok betiltását kérte számon Toroczkai László. Donáth Anna viszont laposföld-hívőkkel nem vitatkozik. Nagy tapsot kapott a közönség soraiból.

Belső égésű motorok támogatását a Momentum támogatja, Dobrev Klára úgy, hogy támogatják a magyar autóvásárlását.

Globális nagyvállalatok megadóztatása

Le Marietta arról beszél, hogy közösen kell eldönteni, milyen adózása legyen a globális nagyvállaltoknak. Donáth Anna is egyetért, hogy meg kell adóztatni a nagyvállalatokat. Toroczkai szerint Brüsszel ezen nagyvállalatok érdekeit képviseli,  magyarok helyett.

Dobrev szerint a globális tőkét egy Európai Egyesült Államok tudja megadóztatni.

Toroczkai: Nemzeti gazdaságpolitika kell

Nemzeti gazdaságpolitika kell, mondja Toroczkai. Szerinte erről csak a Mi hazánk beszél.

Dobrev szerint Európa csak akkor lesz erős, ha az embereknek biztonságos megélhetést biztosít. Ennek csak egyik lépése az európai minimálbér. meg kell teremteni a bérfelzárkózást is Európában.

Donáth Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a családoknak érezniük kell, hogy eljut hozzájuk a lehívható közvetlen forrásokat. Azt mondja, a Momentumnak köszönhetik a civil szervezetek, hogy uniós pénzt hívhattak le.

A magyarok fizetése éri a legkevesebbet az EU-ban

A következő és a vitablokk utolsó kérdése: mit tennének a hazai életszínvonal felzárkóztatása érdekében a következő öt évben?

Le Marietta szerint hibás az az elgondolás, hogy akkor nem lesz korrupt a kormány, ha befagyasztják az uniós pénzeket, hiszen azok arra lennének jók, hogy nyugati színvonalra felzárkózhassunk. A Kutya Párt a pénzek felolvasztásáért fog küzdeni, és azokat a Robin Hood alap keretében ki fogják osztani a magyaroknak.

Dobrev Klára szerint Orbánnál kell lobbizni ahhoz, hogy ezek a pénzek megjöjjenek. Soha annyi pénz nem jött az unióból az elmúlt évtizedben, így sikerült elérnie a kormánynak szerinte, hogy a magyarok fizetése éri a legkevesebbet az EU-ban. Amikor ő Európai Egyesült Államokról beszél, akkor ő arra gondol, hogy az állampolgárokat se fogyasztónak, hanem embereknek kell nézni.

Eldicsekedett az európai minimálbérről, de Le Mariette megkérdezte tőle, hogy az mikorra várható? Dobrev szerint egy év alatt kell leraknia a kormánynak, hogyan fog ez majd kinézni itthon, és ha nem teszi meg, akkor kötelezettségszegési eljárást fognak indítani. Tisztességes bérek akkor lesznek, ha megbukott az Orbán-rendszer, 2026 előtt, tette hozzá.

Donáth szerint az unió nemcsak békét ígért, hanem jólétet és biztonságot is. A Momentum Európa-képében is benne van, hogy az anyagi minimumot meg kell teremteni, de a pénzeket egyelőre fejlesztésekre kapja az ország. A fizetéseket a kormánynak kell megoldania.

Fogy az idő

Toroczkainak három, Dobrevnek és Donáthnak körülbelül még négy perce van a kapott tizenkettőből, Le Mariettának pedig még nyolc ebben a vitablokkban, de azt mondja, ő azért csatlakozott a Kutya Párthoz, mert nem szereti a bullshitelést. Szívesen eladott volna Toroczkainak másodperceket ötezer forintért, de erre nem adtak neki most lehetőséget.

„Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémája van”

A következő vitaindító kérdés úgy szól: a menekültekről szóló uniós szolidaritási rendszerre igennel vagy nemmel szavazott volna-e Toroczkai László?

Nemmel szavaztak volna, mert általában nem is menekültekről van szó, akik Ásotthalmon élnek, ők tudják. Szervezett embercsempész hálózatról van szó, bűnözőkről van szó. Ők erről tíz éve győződnek meg a déli határ mellett, tehát az unió öngyilkosságának tekintik ezt.

A Kutya Párt azt gondolja ebben a kérdésben, hogy Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémája van. A magyar fiatalok a romló oktatási minőség és a romló általános magyar helyzet egyre gyakrabban választják a kivándorlást, és az oktatás minőségén kell javítani elsősorban, szerintük ez a megoldás, ecsetelte Le Marietta. A migrációban viszont ludas a kormány, a vendégmunkások számára ugyanis rabszolgasorsot ír elő, nem integrálja őket a társadalomba, és azzal, hogy a béreiket is alacsonyan tartják, a magyaroknak is ártanak.

Donáth Anna szerint a csomag legfontosabb eleme, hogy a szolidaritást teszi kötelezővé, senkinek nem kötelező menekülteket átvennie. A humánum került előtérbe. A bevándorlás és a menekülthullámok között hatalmas a különbség. A szabályokat be kell tartani, de az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani, és a Momentum ezért áll ki.

Miután hiányoljuk erről a vitáról Deutsch Tamást és a Fideszt, kénytelenek vagyunk a kamerába mondani, hogy nincs Magyarországon olyan politikus, aki támogatná az illegális migrációt. Orbán kétszínűsége gyönyörűen megmutatkozik, az Európai Uniós szigorú de hatásos határvédelmi szabályt alkotott

– vette át a szót Dobrev.

Szerinte emberségesen kell vizsgálni a menekülteket, de határozottan el kell küldeni, aki nem jogosult menekültstátuszra, és szigorúan le kell csapni azokra az embercsempészekre, akik kihasználják az emberekre. Ehhez képest Dobrev szerint Orbánék kiengedték az embercsempészeket a börtönökből.

Kinek az érdekét szolgálják az Oroszország elleni uniós szankciók?

Az ukrajnai háború a következő témakör, a kérdés az, hogy az uniós szankciók Magyarországot, vagy a háború érdekét szolgálták inkább?

Nem lesz háború, magyar embereket nem visznek harcolni, minden ilyesmi Orbán Viktor hazugsága, és ne higgyék el neki

– kezdte válaszát Dobrev, hozzátéve, hogy elképesztő az uszítás, ami zajlik.

Ajánlja Orbán Viktor figyelmébe a fideszes Németh Zsolt gondolatait, aki azt mondta, hogy ha a szankciók nem lettek volna, akkor az oroszok már a magyar határon lettek volna. Döbbenetes szerinte, hogy ki-be járkál az orosz titkosszolgálat az állami intézményeknél. Az a magyarok érdeke, hogy Putyin ezt a háborút ne nyerje meg. A magyarok biztonságát szerinte nem az egységes európai fellépés fenyegeti, hanem Orbán Viktor politikája.

Le Mariettának az a javaslata, hogy mire használják azokat a kamatokat, amiket a lefoglalt orosz vagyonokból szereztek. A Kutya Párt ezt is betenné a Robin Hood alapba, és szétosztaná az emberek között. Egyébként fontosnak tartják, hogy támogassák az ukránokat, és folytatják a munkát, hogy segélycsomagokkal segítség az ukránokat. A szankciók Magyarországot azért szolgálják, mert megelőzi, hogy Putyin még egy hekkert vegyen fel, aki betör külügyminisztérium rendszereibe.

Donáth Anna szerint nem kérdés, hogy Ukrajnának kell nyernie, hiszen honfitársaink is élnek ott. A történelemből tanulva nem jó az, ha az oroszok ott vannak az ajtóban, az ukránok értünk is vívják ezt a háborút, védik a kárpátaljai magyarokat.

A szankciók szerinte működnek, a háború előtt komoly EU-Oroszország gazdasági kapcsolat volt, ezek a szankciók hosszú távon fogják kifejteni a hatásukat.

Gulyás megkérte a résztvevőket, hogy a feltett kérdésre igennel vagy nemmel feleljenek, de Dobrev Klára szerint ez veszélyes. Toroczkai szerint viszont nem, úgyhogy ő be is mondta, hogy Magyarországnak ártanak a szankciók.

Toroczkai Dobrevnek: A fideszezéssel vigyázzon

Donáth Anna veszi vissza a szót és reagál a Toroczkai által elmondottakra. A kormány felrúgja az európai értékeket véleménye szerint, és leépíti azt a demokráciát, „ami minket véd.” Ők azon dolgoznak, hogy a kormány ne lophasson.

Dobrev közbeszúrt, hogy Toroczkai a Fidesz hangja a mai vitán, erre a Mi Hazánk listavezetője azt felelte,

a fideszezéssel vigyázzon, mert ha jól hallom, önök éppen a kék Fidesz.

De vissza Dobrevhez, a magyar nyugdíjak ma már kevesebbet érnek, mint a román nyugdíjak, magyarázta, már oda mennek gyógyulni a betegek. Vissza kellene venni a szuverenitás ismételgetésébe, és megnézni, hogy mit kelet kivenni az Unióból.

Mohos Márton / 24.hu

Donáth szerint repedezik Európa legkorruptabb rendszere, Dobrev szerint az országnak nincs több ideje

Vitaindító kérdések jönnek, mindenki 12 percet kap a válaszadásra.

Gulyás Márton először azt kérdezi, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása használt vagy ártott Magyarországnak, és különösen a magyar jogállamiságnak?

Donáth Annának pont azokkal vannak a legnagyobb vitái, akik nincsenek ott. Elhatározták Cseh Katalinnal, elhatározták, hogy a lopást megállítsák, amire büszkék. Lehazaárulózták őket, a családjaikat melegebb éghajlatra kívánták emiatt, de kiállnak a döntésük mellett, az uniós pénzeknek ugyanis nem az oligarcháknál kellene landolnia szerinte, hanem a magyar családoknál.

Repedezik Európa legkorruptabb rendszere, ezért is fontos, hogy folytassuk a munkát, mert fenn kell tartani az európai nyomást

– mondta Donáth.

Dobrev szerint Orbán Viktor miatt nem érkeznek ma uniós pénzek Magyarországra. A DK benyújtott egy törvényjavaslatot, csak el kellett volna fogadni, és dőlt volna a pénz hazánkba. De Orbánéknak Dobrev szerint fontosabb a lopás. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy az ellenzéki képviselőket figyeltetné, inkább nézzen magába. Az országnak nincs több ideje, aki úgy gondolja, hogy 2026-ig lehet várni, az szavazzon más pártra, aki hamarabb szeretne eredményt elérni, az pedig szavazzon rájuk, mondta.

Le Mariette veszi át a szót, neki csak az a furcsa abban, amit a képviselő asszonyok mondtak, hogy a lopás nem állt meg, a jogállamisági mechanizmus előír bizonyos dolgokat hazánknak, de nem elég erősek ahhoz, hogy számon kérjék azokat a kormányon.

Az elmúlt hónapokban történt, hogy egy ajánlatos közbeszerzésekre úgy hívtak meg ajánlattevőket, így történhetett meg, hogy egy kerékpárútépítésre egy tojástermelőnek és egy adószakértőnek is bejelentkeznie

– mondta.

Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz. A jogállamisági mechanizmus előtt volt egy másik lehetősége Brüsszelnek arra, hogy büntesse a renitens tagállamokat, 2019-ben a 7-es cikket Magyarország ellen is megindították. A mechanizmus csak arról szól, hogy visszatartják azokat a pénzeket, amik szerződés szerint járnának nekünk. Magyarországnak 40 ezer milliárd forint jutna, de ez idő alatt 10 ezer milliárdot befizettek a magyarok az EU-nak, ez ellen kellene lobbizni szerinte.

Jogállamisági deficit van Magyarországon, ez nem kérdés szerinte, ahogy az sem, hogy lop a Fidesz. De azt állítani, hogy az összes pénzt el tudják lopni, az sem igaz, kerül pénz a magyar mezőgazdaságba.

Le Marietta szétosztaná az uniós pénzeket, Toroczkai tiszteletlenségről beszélt

A vitán a megszólalás sorrendjét sorsolással döntötték el, ez határozza meg a nyitó- és záróbeszédet, tájékoztatott Gulyás.

A nyitóbeszédekkel kezdenek, a kérdés az: hogyan értékelik Magyarország 20 éves uniós tagságát?

Le Marietta az első. a Kutya Párt listavezetője elmondta, visszaszereznék az uniós pénzeket, amiket aztán szétosztanak, Robin Hood alapot indítanak, szét fogják osztani a kampány- és reklámpénzeket.

A momentumos Donáth Anna arról beszélt, elérték az elmúlt öt évben, hogy elzárják az uniós NER-pénzcsapokat, és hogy megremegjen és elkezdődjön összeomlani az Orbán-rendszer. Ezt úgy tették, hogy közben kiálltak a kisebbségek jogai mellett. Bebizonyították, hogy az EP-képviselőség valódi munkára alkalmas, ezért ő nem biankó csekkre kéri a felhatalmazást, folytatni szeretné az elkezdett munkát Brüsszelben.

Dobrev Klára következett, aki az ellenzék legnagyobb és legszervezettebb közösségének listavezetőjeként mutatkozott be. Ő nem fél a vitáktól, az, hogy Deutsch nem ment el, arra számított, az viszont meglepte, hogy Magyar nincs ott. Az erős Európa szerinte európai oktatást, egészségügyet és nyugdíjat kellene hogy jelentsen Magyarországon. Ha Európa megrendül, akkor abba Magyarország beleroppan, ezért olyan képviselők választására kér mindenkit, akik erősíteni szeretnék az EU-t, és nem gyengíteni azt.

Rendkívül elszomorító és tiszteletlenség a választópolgárokkal szemben, hogy két meghívott listavezető nem ment el a vitára, kezdte nyitóbeszédét Toroczkai László. A Mi Hazánk a megalapításakor rögzített, hogy kötelezővé tenné, hogy minden listavezető vegyen részt ilyen vitán, még a nem baráti médiához is. Az eddigi kampány szerinte hazugságról szól, június 9-én ugyanis nem lehet leváltani a Fideszt, azt majd 2026-ban kell.

Magyar telefonon jelezte, hogy nem megy el a vitára

Gulyás Márton köszöntött mindenkit, majd friss információként közölte, hogy bár Magyar Péter korábban ugyan hivatalosan nem jelzett vissza a Partizánnak a meghívással kapcsolatban, de pár órával a vita kezdete előtt telefonon közölte, hogy nem fog elmenni. Füttyszó kísérte, hogy Deutsch és Magyar nem ment el, többen bekiabáltak, hogy gyávák.

A résztvevők bemutatása után kezdődik is a vita.

Mohos Márton / 24.hu

Toroczkai kapta a legnagyobb üdvrivalgást

Helyszínen tartózkodó kollégánk jelenti, hogy tele van a Kongresszusi Központ alsó nézőtere.

A közönségben pártaktivisták is vannak, egyesek a Mi Hazánk zászlóit lengetik, és a bevonuló listavezetők közül is Toroczkai László kapta a legnagyobb üdvrivalgást.

Magyar és Deutsch pulpitusát üresen hagyták.

A kötelező köröket lefutották

A Partizán Facebook-posztja szerint megtörtént a színpadbejárás, a sorsolás, és a szabályokat is átbeszélték a megjelent listavezetőkkel. Egy fotót is posztoltak róluk, aminek megtekintéséhez nem kell messzire menni, csak egy kicsit legörgetni.

Kezdés perceken belül

Az élő közvetítés, és egyúttal a listavezetői vita 19 óra 15 perckor kezdődik, az elejétől a végéig percről percre tudósítunk az elhangzottakról.

Olvasói sztorik