Tech

Fotó: az orrán landolt a japán holdszonda

Megérkeztek az első fényképek a japán szondáról, amely nemrég történelmi leszállást hajtott végre a Holdon – írja a BBC. A fotókon jól látszik, hogy az eszköz – a tervekkel ellentétben – az orrán landolt.

A japán űrügynökség (JAXA) SLIM elnevezésű leszállóegysége azóta nem képes megfelelő mennyiségű áramot termelni működéséhez, hogy megérkezett az égitestre. A szakértők eddig arra gyanakodtak, hogy a napelemek hibásodhattak meg, most azonban úgy tűnik, hogy sokkal inkább a kedvezőtlen pozíció lehet a felelős, mivel így nem éri napfény a napkollektorokat.

A fényképet egy kicsi, baseball-labda méretű robot, a Sora-Q készítette, amelyet a SLIM szállított a Holdra.

A JAXA szerint az űreszköz hajtóművének rendellenes működése okozhatta az elhibázott leszállást. Az ügynökség abban reménykedik, hogy később, mikor a napfény más irányból éri majd a járművet, képes lesz áramot termelni.

A SLIM magyar idő szerint január 19-én, 16 óra 20 perc körül landolt a Holdon. Ezzel Japán történelmet írt, ugyanis az ötödik országgá vált, amely az égitest felszínén landolt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után. A leszállóegység az eddigi legpontosabb landolást hajtotta végre a Hold felszínén, és egy olyan kráterben landolt, amelyben a szakértők szerint hozzáférhet a holdköpenyhez – vagyis az égitest felszíne és magja közötti részhez.

Kapcsolódó
Így néz ki a Hold rejtélyes déli sarka – fotó
Egy hatalmas, a Grand Canyonnál is nagyobb kráter is található a közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik