Gazdaság

Izgatja a spanyol tengerpartra költözés a magyar nyugdíjasok fantáziáját

Morell / MTI / EPA-EFE
Morell / MTI / EPA-EFE

Hogy mennyire izgatja a spanyol tengerpartra költözés a magyar nyugdíjasok fantáziáját, azt a G7 szerint jól jelzi, hogy a Spanyolországi nyugdíjas élet névre keresztelt, praktikus tanácsokkal segítő Facebook-csoport már 15 ezer tagot számlál.

A portál szerint a költözési hajlandóságot valószínűleg az alábbi tényezők együttállása lökhette meg:

  • sok hasznos információ érhető már el a költözés és megélhetés költségeiről, az ügyek intézéséről, azaz a tájékozódás könnyebb.
  • Számos példát lehet már találni arra, hogy nemcsak a magyar viszonylatban gazdag, hanem az átlaghoz közeli nyugdíjban részesülők is kijönnek a pénzükből, ez pedig szélesebb nyugdíjas rétegek fantáziáját indítja be.
  • Viszonylag magas volt az utóbbi időben a magyar ingatlanok drágulása, vagyis még euróban számolva is megnőtt az ezek eladásával elérhető indulótőke. Márpedig Magyarországon nem a bérlés, hanem az ingatlan tulajdonlása a jellemző, és nyugdíjas korra sokan elérik, hogy saját tehermentes lakásuk legyen.
  • A rekord magyar infláció miatt megemelkedett a magyarországi megélhetés költsége, ami különösen az élelmiszereknél eredményezte azt, hogy a kiköltözés nem a kiadások emelkedésével, hanem a csökkenésével is járhat.

A cikkben megszólal Rozália, aki már két éve él nyugdíjasként az Alicantétől délre eső tengerparti részen – szereti az új életét, és azt mondja, még olcsóbban is jön ki, mint itthon. Judit egy közepes méretű, 60 négyzetméteres apartmanban lakik Valenciától északra, három perc sétára egy tengerparti kikötőtől, illetve 15 percre egy fürdőhelytől. Ő úgy saccolja, általában havonta nem költ többet élelmiszerre 150 eurónál.

András építész-tervező a feleségével együtt tavaly év végén költözött ki Fuengirolába, a tengerpart közvetlen közelébe, ezzel tulajdonképpen előnyugdíjazta magát, hiszen hivatalosan csak idén nyáron lép (magyar) nyugdíjas korba, feleségének pedig még három éve van a nyugellátásig. Ő azt mesélte, hogy míg a magyarországi szupermarketben a nagy bevásárlásuk tavaly már rendszeresen 90 ezer forint körül volt, most úgy látják, hogy ha ugyanazt veszik meg egy helyi nagyobb boltban, akkor körülbelül 40, de inkább 50 százalékkal olcsóbban jönnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik