Tech

Örökre véget érhet a japán holdszonda küldetése, de küldött még egy utolsó fotót

jaxa
jaxa

Aludni küldték a SLIM nevű japán holdszondát, és talán fel sem ébred többé – írja a Space.com. A japán űrügynökség (JAXA) megosztotta az utolsó fotókat, amelyeket az eszköz készített, mielőtt leállították.

Amint a 24. hu korábban beszámolt róla, a SLIM január 19-én landolt a Holdon, azonban nem sokkal a leszállás után egy súlyos hibát vettek észre a szakértők: nem volt képes elég áramot termelni. Mint később egy fotónak köszönhetően kiderült, a leszállóegység az orrán landolt, ezért nem érte elég fény a rossz szögben álló napkollektorait. Később viszont, amikor már más irányból érte a napfény a műszert, a holdszonda feléledt, vagyis képes lett elég áramot termelni küldetése folytatásához.

A SLIM ezután kamerái segítségével a Hold felszínét kezdte el vizsgálni. A JAXA arról számolt be, hogy a holdi éjszaka beköszöntével eszközük január 31-én alvó üzemmódba kapcsolt. Ezzel együtt pedig közzétették az utolsó képet is, amelyet a kamerák rögzítettek.

JAXA

Egyelőre kétséges, hogy a SLIM képes lesz-e túlélni a mintegy 14 napig tartó, fagyos holdi éjszakát, de feltehetőleg nem. Akárhogy is, a japánok sikerként könyvelik el a küldetést, a SLIM leszállásával történelmet írtak: ők lettek az ötödik nemzet, amely az égitest felszínén landolt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után.

Kapcsolódó
Holdra szállásra készül Elon Musk cége
Már februárban landolhat eszközük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik