Tech mobilteszt

Ezen a mobilon érdemes elgondolkodni, ha 200 ezer alatt keres telefont

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Xiaomi március végén jelentette be, hogy a lassan megszámlálhatatlan verzióban érkező Redmi Note 12 termékcsaládból négy modell hazánkban is kapható lesz, a sima 4G-s verziótól a – jelenleg – legjobbnak számító 5G-s Pro+ variánsig. Mi az utóbbit vettük szemügyre, és tényleg nem sok kellett, hogy ez a telefon kihagyhatatlan vétel legyen a 200 ezer alatti szegmensben.

A Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ egy felső-középkategóriás telefon, ami nagyjából annyit tesz, hogy egyes funkcióiban már-már a csúcskategóriás modelleket idézi, de közben meg kell barátkozni ilyen-olyan kompromisszumokkal is. Esetünkben például a videós képességeket és a telefon lelkét adó lapkakészletet illetően. Ezek ugyan nem elhanyagolható tényezők, ugyanakkor még mindig egy olyan telefonról beszélünk, amin érdemes elgondolkodni, ha éppen készülékváltás előtt áll az ember, és 200 ezer forintban maximalizálta a keretet, amit hajlandó új mobilra költeni.

Farkas Norbert / 24.hu

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+

2023-ban telefondizájn terén újat mutatni nem könnyű feladat, és a gyártó nem is törte magát, hogy különlegeset nyújtson a felhasználóknak. A telefon külsőre elég jellegtelen, a megszokott tepsi (163 x 76 x 8,9 mm), jókora, 6,67 hüvelykes kijelzővel. A helyzeten némileg ront a fekete szín, hiszen a fehér kivitel ennél azért elegánsabbnak, exkluzívabbnak hat.

Szerencsére az összeszerelésre most sem lehet panasz a műanyag keret ellenére sem, és azért részemről külön jár a piros pont, hogy valami mágiának köszönhetően az üveg hátlap nem gyűjti úgy az ujjlenyomatokat, mint például a Xiaomi 13 Pro. Szintén üdvös, hogy a kijelző üvege nem lekerekített, hanem sík, arra ugyanakkor készülni kell, hogy a hátlapra ez nem igaz, így ez a telefon is olyan, hogy lényegében bárhonnan képes lecsúszni.

Farkas Norbert / 24.hu

A kivitelezés amúgy nagy meglepetéseket nem tartogat: jobb oldalon ott a bekapcsoló- és hangerőszabályzó gomb, felül egy hangszóró, egy mikrofon, egy infra és egy jack-csatlakozó (!!!), alul pedig a SIM-tálca (két foglalattal, de microSD-kártyás bővítésre már itt sincs lehetőség), újabb mikrofon, az USB-C port és egy második hangszóró zárja a sort.

A pozitívumok listáját bővíti, hogy a telefon megkapta az IP53 szabvány szerinti csepp- és porvédelmet, illetve érdemes megjegyezni, hogy a dobozból ezúttal sem maradt ki a töltőfej, természetesen kapunk kompatibilis kábelt, és a szilikontok sem hiányzik. Bónusz továbbá, hogy az amúgy Gorilla Glass 5 üvegre már a gyárban felapplikáltak egy extra védőfóliát is.

A kijelző lényegét egy remek AMOLED panel adja, 1080 x 2400 pixeles felbontással, ami mellé 120 Hz-es képfrissítés, 1000 nit maximum fényerő, 10 bites színmélység és Dolby Vision, illetve HDR10+ támogatás jár. Az összhatás kiváló mind a kontraszt, mind a színek tekintetében, és ez a képernyő még a közeledő verőfényes nyári napokon is megállja majd a helyét a szabadban. Ami kicsit fájó, hogy az ujjlenyomat-olvasót nem a képernyőbe építve találjuk, ez oldalt, a bekapcsoló gombon kapott helyet, viszont legalább nem lehet rá panasz: pontos és gyors, a tesztidőszak alatt egyszer sem fordult elő, hogy egynél többször kellett volna „tapintani” a feloldáshoz.

Akkumulátorként egy 5000 milliamperórás telepet kapunk, ami teljesen átlagos használat mellett akár két napig is bírja szuflával, és a Xiaomi a töltést illetően sem fukarkodott: 120 wattos teljesítményt kapunk kábelen. Vezeték nélküli lehetőség még mindig nincs a Xiaominál 200 ezer alatt, amit azért elnéz az ember, mikor a mobilja nagyjából fél óra alatt nulláról maximumra tölthető. Külön öröm továbbá, hogy a csomagolás az ehhez szükséges 120 wattos töltőfejet rejti.

Ahol a bajok kezdődnek

Ez eddig elég meggyőző, az első fellegek akkor bukkannak fel, ha megnézzük, mi kapott helyet a burkolat alatt, és mindez miképp teljesít a gyakorlatban. A hivatalosan 190 ezer forintos árcéduláért 256 GB (UFS 2.2) háttértár és 8 GB memória jár, ami teljesen korrekt, ugyanakkor mindezt egy Mediatek Dimensity 1080 lapkakészlet egészíti ki, Mali-G68MC4 grafikus maggal.

Márpedig ez nemcsak az árhoz képest kevéske, de a telefonon futó Android 12 + MIUI kezelőfelülethez is, ami olykor-olykor hajlamos megtorpanni (ez az úgynevezett mikrolag), és kevés ahhoz is, hogy gond nélkül futtassuk az erőforrás-igényesebb mobiljátékokat.

Aki az utóbbiakkal nem él, az a problémákból jó eséllyel nem sokat fog érzékelni, de a kért árért cserébe azért illett volna erősebb processzort építeni a készülékbe. És meg kell jegyezni azt is, hogy egy felső-középkategóriás telefon esetében ciki, hogy nem a tavaly ősszel debütált Android 13-mal kerül a boltokba. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a gyártó hivatalos információt nem nagyon ad arról, mikor várható az új verzió, és az sem világos, lehet-e számítani például a hamarosan debütáló 14-es főverzióra, illetve a jövőben érkező utódaira.

Az MIUI viszont továbbra is egy kellemes rendszer, jól testre szabható, tele hasznos funkciókkal, csak az optimalizáláson lehetne még dolgozni. Ez az a terület, ahol a Xiaomi még mindig nem tud a Samsung mobiljain használt ONE UI nyomába érni – ami azért elég nagy kár.

Ami a többi specifikációt illeti, ott nincs ok panaszra: adott az 5G (akár két ilyen hálózatra is csatlakozhatunk a dualSIM-nek hála), nem hiányzik az NFC és a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.2-es, illetve a készülék képes minden létező navigációs műholdhoz csatlakozni.

200 lett, maradhat?

Ami a kamerákat illeti, kissé vegyes a kép, vannak jó és kevésbé jó tulajdonságai a készüléknek. Az előlapra került 16 megapixeles szelfiegység például kiválóan ellátja a funkcióját, de 2023-ban, a TikTok korában azért valahol érthetetlen, hogy miért nem kapunk egy olyan egységet, amivel 4K-ban lehet videót rögzíteni – ezen a szinten azért ez manapság már alapvetésnek számít.

A hátlapon egy 200 megapixeles főkamera, egy 8 megapixeles széleslátószögű egység, illetve egy 2 megapixeles makró várja a fotózni vágyókat. A legutóbbival kapcsolatban már nekem kellemetlen újra leírni, de itt is igaz, hogy dísznek jó, másra nem, értékelhető közeli képek egész egyszerűen nem lőhetők ezzel a modullal. Felfoghatatlan számomra, hogy a kínai gyártók (rád is nézek, Honor) miért égetik magukat ezzel, és csak azt látom logikus magyarázatnak, hogy egyszer bevásároltak egy hatalmas mennyiséget az ilyen kamerákból, ami egész egyszerűen nem akar elfogyni.

Farkas Norbert / 24.hu

Szerencsére a főkamera egész jól teljesít nappal és este egyaránt, abszolút elfogadható a fotók minősége, és még ténylegesen 200 megapixeles képek is lőhetők vele – bár ennek nincs sok értelme, a minőség nem jobb, mint az alap 12,5 pixeles fotók esetében, és ez igaz az 50 megapixeles lehetőségre is. A 8 megapixeles széleslátószögű modul ugyanakkor már véleményes, nappal korrekt a minőség, este viszont már nem sok értelme van elővenni.

Véleményem szerint ehelyett jobb választás lett volna valamilyen telefotó egység, mert a főkamerával összehozható kétszeres nagyítás ugyan tűrhető eredményt produkál, de közel 200 ezer forintért azért ezen a területen is többet vár az ember a hátlapi kamerarendszertől.

Ennél is fájóbb, hogy a hátsó összeállítás ugyan már tudja a 4K videókat, de képstabilizálás nélkül, így a végeredmény itt is messze van az ideálistól. 1080p-ben szerencsére már nincs ilyen probléma, ott megkapjuk a stabilabb videókat eredményező rásegítést, de újra hangsúlyozom, 2023-ban ez azért már kevéske, főleg úgy, hogy sok konkurens ugyanezt már 4K-nál is tudja.

Megfontolandó

A Redmi Note 12 Pro+ lehetett volna jobb, de így sem egy rossz ajánlat, főleg akkor, ha nem foglalkozunk videózással és a mobiljátékok sem tartoznak a szabadidős programjaink közé. 190 ezerért ez a telefon korrekt csomag, kompromisszumokkal, ráadásul a cikkünk írásának pillanatában már olcsóbban is elérhető, illetve bekerült a hazai mobilszolgáltatók kínálatába.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy ebben az árkategóriában azért akadnak kompetens versenyzők, amik bizonyos szempontokból jobb vételnek számítanak a Xiaomi újdonságánál. Ott van például a Nothing Phone (1), vagy a tavaly év elején debütált, de még mindig erős versenyzőnek számító Samsung Galaxy S21 FE, de a dél-koreaiaktól szóba jöhet ellenfélként a friss Galaxy A54 is.

Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy ezeknél a modelleknél sincs kánaán: nem lesz 120 wattos töltés, és sok esetben még töltőfejet sem kapunk, cserébe viszont jobb a fotózás, és biztosított a hosszú távú szoftveres támogatás. Itt már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik funkció fontosabb a mindennapok során.

Farkas Norbert / 24.hu

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ specifikációk:

  • Kijelző: 6.67” FHD+ Flow AMOLED, 120 Hz
  • Processzor: MediaTek Dimensity 1080
  • Memória: 8 GB
  • Háttértár: 256 GB
  • Hátlapi kamerák: 200 MP nagylátószögű kamera, 8 MP ultraszéles látószögű kamera, 2 MP makrókamera
  • Szelfikamera: 16 MP
  • Akkumulátor: 5000 milliamperóra, 120 wattos gyorstöltés
  • Méret: 162,9mm x 76 mm x 8,98 mm
  • Súly: 210,5 gramm
  • Egyéb: 5G, Wi-Fi 6; Bluetooth 5.2; NFC; IR Blast

Ajánlott videó

Olvasói sztorik