Tech

Íme négy tablet, ha jó ár-érték arányban keres táblagépet

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu
Nemrég olyan összeállítással jelentkeztünk, amiben 100 ezer forint alatti, de jól használható androidos telefonokat gyűjtöttünk össze, ezúttal pedig a táblagépek között szemezgettünk. Listánkon egyaránt találhatók olcsó(bb) és jól használható modellek, továbbá beválogattunk komolyabb, de ettől függetlenül észszerű áron kínált tableteket is.

Samsung Galaxy Tab A7

A Galaxy Tab A7 nem friss modell, még tavaly dobta piacra a Samsung, de a gyártók nem nagyon törik magukat, hogy 100 ezer forint alatti tabletekkel árasszák el a piacot, így ebben a szegmensben ez a 2020-as eszköz még mindig jó választás. Már amennyiben nem vágyunk többre egy telefonnál jóval nagyobb kijelzőnél, amin kényelmesen lehet böngészni, pörgetni a közösségi médiát vagy filmeket, sorozatokat és videókat nézni.

A Samsung táblagépe jelenleg 70 ezer forint környékén vásárolható meg, és csodákat nem szabad várni tőle, hiszen ezért a pénzért Qualcomm Snapdragon 662 processzor, Adreno 610 grafikus chip, 3 GB RAM és 32 GB háttértár lapul a burkolat alatt. Ez nem kifejezetten combos hardver, olykor képes megakasztani az Android 11 és az One UI 3.1 kezelőfelület, illetve játékból sem bír el mindent, ugyanakkor a fentebb említett hétköznapi tevékenységeket azért zavartalanul kiszolgálja.

Samsung Samsung Galaxy Tab A7

Ami pozitívum, hogy a tablet kifejezetten vékony (mindössze 7 mm), és nem is túl nehéz (476 gramm), így könnyen hordozható és használható, ráadásul minőségi és strapabíró alkatrészekből készült, továbbá a külseje is megnyerő. Kijelzőként egy 10,4 hüvelykes, 1200 x 2000 pixeles IPS LCD panelt kapunk, remek képminőséggel, méghozzá egészen jó hangélményt kínáló sztereó hangszórók kíséretében. Kamerából elöl egy 5 megapixeles, míg hátul egy 8 megapixeles egységet kapunk, de ezek inkább dísznek jók, mint normális fotók készítésére, cserébe viszont 7040 milliamperórás az akkumulátor, ami napokig életben tartja a tabletet átlagos használat mellett. Adott továbbá a Bluetooth 5.0, a dual Wi-Fi 5, nem maradt le a jack csatlakozó, és némi felárért cserébe vásárolható LTE változat is a Galaxy Tab A7-ből, amibe már SIM-kártya is helyezhető.

Ha valaki még a 70 ezres árat is sokallja, annak érdemes megnézni a valamivel szerényebb képességű, de közel 20 ezerrel olcsóbb Galaxy Tab A7 Lite modellt, bővebb keret esetén pedig érdemes elgondolkodni a Galaxy Tab S6 Lite-on, ami nemcsak jobb képernyővel és erősebb hardverrel rendelkezik, de hasznos trükköket tudó és a kreativitást segítő S Pennel is.

Specifikációk:

  • Kijelző: 10,4 hüvelykes IPS LCD, 1200 x 2000
  • Processzor: Qualcomm SM6115 Snapdragon 662
  • Memória: 3 GB
  • Háttértár: 32 GB
  • Hátlapi kamera: 48 MP (AF)
  • Előlapi kamera: 5 MP
  • Akkumulátor: 7040 mAh, 15 wattos gyorstöltés
  • Méret: 247,6 x 157,4 x 7 mm
  • Súly: 476 gramm
  • Egyéb: Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, jack csatlakozó
  • Operációs rendszer: Android 11 + One UI 3.1

Lenovo Tab P11

A Lenovo idén piacra dobott Tab P11 modellje már inkább a középkategória képviselője, ennek megfelelően az ára is 110 ezer forint magasságában mozog. Ugyan processzorból (Qualcomm Snapdragon 662) és grafikus chipből (Adreno 610) is ugyanazt kapjuk, mint a Galaxy Tab A7 esetében, de itt már 4 GB memória és 128 GB háttértár társaságában.

A kezelőfelület is jobban optimalizált, mint a Samsung esetében, így akadásokkal nem nagyon találkozhatunk, csak az erőforrás-igényesebb játékok okozhatnak olykor problémát. A kijelző is nagyobb, 11 hüvelykes IPS LCD panel, szintén 1200 x 2000 pixel felbontással, remek színekkel és kontraszttal, szóval a megjelenítésre egyáltalán nem lehet panasz.

Lenovo Lenovo Tab P11

A burkolat részben fém, részben műanyag, kifogástalan összeszerelési minőségben, 7,5 milliméteres vastagsággal, a súly pedig kevesebb, mint fél kiló (490 gramm), így még mindig egy könnyen hordozható és kezelhető eszközről beszélünk.

Itt is kapunk kamerákat, elöl 8 megapixeles, míg hátul egy 13 megapixeles egységet, amikkel érezhetően jobb képek készíthetők, mint a Tab A7-tel, ugyanakkor ezek is olyan modulok, amiket már egy alsó-középkategóriás mobil is simán leköröz, szóval senki nem ezzel a tablettel fog videózni vagy fotózni. Az aksi 7700 milliamperórás, és a készülék dobozában találunk egy 20 wattra képes töltőfejet is, amivel viszonylag gyorsan visszapumpálható az energia a táblagépbe. Jack csatlakozó ugyan nincs, de adott a Bluetooth 5.1, a Wi-Fi 6, nem maradt ki az FM rádió és a JBL biztosította hangszórók is élvezhető hangélményt produkálnak.

A Tab P11 nagy előnye, hogy – külön megvásárolható – toll és billentyűzet is tartozik hozzá, az operációs rendszer pedig rendelkezik olyan desktop móddal, ami segít kihasználni a csatlakoztatott perifériákat és Windowsra emlékeztető funkciókat is biztosít. Érdemes tudni továbbá, hogy a Lenovo gépéből létezik Pro változat: erősebb processzorral, több memóriával és OLED kijelzővel – ha fontos a teljesítmény, és van rá keret, akkor érdemes inkább ezt a modellt választani. Ebből a típusból ráadásul létezik olyan kiszerelés is, amihez már alapból jár az említett stylus, egy billentyűzet, illetve egy igényes, a kitámasztást segítő hátlap is.

Specifikációk:

  • Kijelző: 11 hüvelykes IPS LCD, 1200 x 2000
  • Processzor: Qualcomm SM6115 Snapdragon 662
  • Memória: 4 GB
  • Háttértár: 128 GB
  • Hátlapi kamera: 13 MP széles látószögű (AF)
  • Előlapi kamera: 8 MP széles látószögű
  • Akkumulátor: 7700 mAh, 20 wattos gyorstöltés
  • Méret: 258,4 x 163 x 7,5 mm
  • Súly: 490 gramm
  • Egyéb: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, FM rádió, stylus és billentyűzet támogatás
  • Operációs rendszer: Android 11

Apple iPad (9. generáció)

Ha tablet, akkor sokaknak azonnal egy iPad ugrik be, ami teljesen érhető, figyelembe véve, hogy az Apple évek óta magabiztosan uralja a táblagépek szegmensét. Ami jó hír, hogy szeptember elején a cupertinói cég nemcsak az iPhone 13 okostelefonokat jelentette be, hanem az iPad kilencedik generációját is, amiből a wifis, 64 GB háttértárral szerelt verzió 135 ezer forintért vihető haza.

Apple Apple iPad (9. generáció)

A cég többi táblagépéhez képest kissé avíttnak ható, még Home gombbal is rendelkező burkolat alatt egy A13 Bionic processzor kapott helyet, az Apple saját grafikus chipje és 3 GB RAM társaságában. Ez elsőre nem érződik túl erősnek, de a jól optimalizált iPadOS 15-nek hála az alkalmazások és játékok futtatásával nincs gond, ráadásul az energiát egy 8557 milliamperórás telep szolgáltatja, így az üzemidőre sem lehet panasz. A kijelző 10,2 hüvelykes, IPS LCD panel 1620 x 2160 pixel felbontással, és ez az utolsó iPad, amin még jack csatlakozó is található. A Bluetooth viszont csak 4.2 és Wi-Fi-ből sem kapjuk meg a legújabb, 6-os szabványt. Fontos továbbá, hogy itt még nincs USB-C, az eszköz Lightning csatlakozós, de támogatja az első generációs Apple Pencilt, illetve csatlakoztatható hozzá Smart Keyboard is – ezek persze külön megvásárolandó kiegészítők.

A kamerák innen sem maradtak le: az előlapon egy 12 megapixeles, széles látószögű szelfi egység, míg a hátlapon egy 8 megapixeles modul kapott helyet. Itt is igaz, hogy szinte bármilyen iPhone-nal jobb fotókat lehet készíteni, de a videótelefonálásnál szépen megállják a helyüket.

Bár a 9. generációs iPad kétszer annyi, mint a Galaxy Tab A7, az extra összeg minden területen érezhető, legyen szó akár a hardverről, akár a szoftverről. Utóbbi területen az Apple messze előzi az androidos konkurenciát, mind az operációs rendszer, mind az arra elérhető alkalmazások terén. Ha valaki az almás ökoszisztémán belül keres tabletet, alapvető használatra (tehát nem gondolkodik például komolyabb grafikai lehetőségekben), annak ez a modell évekre tökéletes lehet – már csak azért is, mert a jelenlegi kínálatban ez a gyártó legolcsóbb ilyen eszköze.

Specifikációk:

  • Kijelző: 10,2 hüvelykes IPS LCD, 1620 x 2160
  • Processzor: Apple A13 Bionic
  • Memória: 3 GB
  • Háttértár: 64 GB
  • Hátlapi kamera: 8 MP (f/2,4; 31 mm; 1.12µm; AF)
  • Előlapi kamera: 12 MP széles látószögű (f/2,4; 122˚)
  • Akkumulátor: 8557 mAh
  • Méret: 250,6 x 174,1 x 7,5 mm
  • Súly: 487 gramm
  • Egyéb: Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, jack csatlakozó, stlyus és billentyűzettámogatás
  • Operációs rendszer: iPadOS 15

Xiaomi Pad 5

Listánk legújabb darabja októbertől kapható hazánkban, és androidos vonalon talán a legjobb ár-érték arányú táblagép a jelenlegi piacon. Árban persze ez a leghúzósabb modell a listánkon, hiszen 150 ezer forintot kérnek érte, ugyanakkor ezért az összegért kifejezetten decens hardvert kapunk.

A kijelző 11 hüvelykes, 1600 x 2560 pixel felbontásra képes IPS LCD panellel, ami egyrészt támogatja a 120 Hz-es képfrissítést, továbbá tudja a HDR10-et és a Dolby Visiont, így tartalomfogyasztásra tökéletes. Már csak azért is, mert a hangélményről négy hangszóró gondoskodik, amik tényleg jó minőséget biztosítanak.

A mindössze 6,9 milliméteres vastagság mellé ugyan fél kilós (511 gramm) súly dukál, cserébe a burkolat alatt tényleg (a kategóriához mérten) erős komponensek kaptak helyet: Qualcomm Snapdragon 860 processzor, Adreno 640 grafikus mag, 6 GB memória és minimum 128 GB háttértár. Ez az összeállítás mindenre elég, a 4K-s videók lejátszása és a komolyabb játékokat futtatása sem okoz gondot neki – szóval, ha valakinek ez prioritás, nem éri majd csalódás.

Xiaomi Xiaomi Pad 5

Kamerák itt is vannak, egy 13 megapixeles modul a hátlapon és egy 8 megapixeles szelfi egység az előlapon – utóbbi videótelefonálásra pont jó, illetve ennek hála adott a 2D arcfelismerés, amivel gyorsan feloldható a lezárt képernyő. Persze fotózni és videózni is lehet, ugyanakkor itt is igaz, hogy a meglévő telefonunk szinte biztos, hogy jobb felvételeket készít, mint ez a tablet. Fontos viszont, hogy nemcsak egy méretes, 8720 milliamperórás akkumulátort kapunk, de 33 wattos gyorstöltést is, ráadásul a táblagép dobozában ott van az ehhez szükséges adapter is.

A Bluetooth 5.0-s, adott a Wi-Fi 5, viszont ebből a készülékből nincs SIM-kártyával felszerelhető kivitel, illetve a GPS kapcsolatról is le kell mondanunk. Hiányzik továbbá a jack kimenet és az FM rádió, de itt szintén van stylus támogatás, tehát ha valaki kreatív időtöltésre (rajzolás, színezés stb.) használná az eszközt, vagy szívesen jegyzetel digitális módon, itt is megteheti.

Specifikációk:

  • Kijelző: 11 hüvelykes IPS LCD, 1600 x 2560, 120 Hz, HDR10, Dolby Vision
  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 860
  • Memória: 6 GB
  • Háttértár: 128 GB (UFS 3.1)
  • Hátlapi kamera: 13 MP (f/2,0)
  • Előlapi kamera: 8 MP (f/2,0)
  • Akkumulátor: 8720 mAh, 33 wattos gyorstöltés
  • Méret: 254,7 x 166,3 x 6,9 mm
  • Súly: 511 gramm
  • Egyéb: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, stylus támogatás
  • Operációs rendszer: Android 11 + MIUI 12.5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik