Belföld

Kiszáradás miatt kellett menteni egy gyereket a Börzsönyben

Börzsöny Speciális Mentők
Börzsöny Speciális Mentők

Kiszáradás miatt kellett mentőket hívni egy gyerekhez a Csóványos térségében – közölték szerdán a Börzsöny Speciális Mentők.

A hegyimentőket először az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai is arról tájékoztatták, hogy segélykérés érkezett a Csóványos térségéből, ahol egy felnőtt férfi 13 éves fiával túráznak, de nem érzik jól magukat, a kisfiú pedig kifejezetten rosszul van.

Az ügyeletes azonnal riasztotta a készenlétben lévő állományt és két hegyimentő terepjáróval rögtön elindult Csóványos felé a szokolyai bázisról. Az ügyeletes közben egyeztetett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával, valamint készenlétbe helyezte magát a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is. Az ügyeletes kérésére az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A riasztást követően 40 perccel később a hegyimentők már a Csóványoson voltak, ahol találkoztak a bajbajutott túrázókkal. A férfi elmondta, hogy Márianosztra felé túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén a fia kezdett nagyon rosszul lenni, a vizük is elfogyott, majd a kaldera kopasz napsütötte szikláin csak rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők adtak nekik inni, és tájékoztatták a hegyimentő ügyeletet, hogy további segítségre nincsen szükség, speciális mentést nem kell végezni, hanem terepjáróval elszállítják őket a Királyréten várakozó mentőhöz, és fél óra múlva átadták őket az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a rendkívüli meleg miatt a a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik