Belföld koronavírus

Évekig vártak a tanárok a Covid-táppénzre

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A tankerület a bonyolult eljárásrendet okolja.

A koronovírius-járvány 2020 márciusában tört ki Magyarországon. A kormány 2020 szeptemberében bejelentette, hogy minden fertőzött pedagógusnak 100 százalékos táppénz jár. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, a koronavírusos eseteknél egyszerűsítik a 100 százalékos táppénz megítélésére vonatkozó jogszabályokat, minden fertőzött pedagógus esetében abból kell kiindulni, hogy az iskolában kapta el a vírust, ezért törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy ne két eljárás kelljen ahhoz, hogy valaki 100 százalékos táppénzt kapjon ilyen esetekben. Két eljárás kellett.

Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunknak azt írta: „pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget két részletben kapta meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot. (A procedúra menetéről korábban itt írtunk.)

A frontvonalban dolgoztak, a tanároknak mégis bizonyítaniuk kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, a hatóságok pedig csak a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, az otthon elvégezhetőeket nem. A Népszava most azt írja, több tanár csak az elmúlt hetekben kapta meg a négy éve megígért Covid-táppénzét. A lapnak egyikü azt mondta, 2022 januárjában került karanténba, a napokban utalták át neki az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét.

Tavalyelőtt hónapokon keresztül érdeklődtünk, mikor kapjuk meg a teljes összeget, de folyamatosan azt a választ kaptuk, hogy nincs elég ügyintéző az igények elbírálásához. Végül megítélték és kifizették, »csak« két és fél évet kellett várni rá

– fogalmazott a tanár, aki a járvány idején a Kelet-Pesti Tankerületi Központ egyik iskolájában dolgozott. Hozzátette: több kollégája is így járt; volt, aki már meg is feledkezett róla, meglepte, hogy utalást kapott. A tankerület a lapnak lényegében a bürokratikus eljárásrenddel indokolta a késlekedést.

Tízmilliós pert nyert a  pedagógus

A túlórákért járó díjak kifizetésére is éveket várnak a pedagógusok. Többen már bírósághoz is fordultak. Így tett egy debreceni tanárnő is, akinek néhány napja több millió forintot ítélt meg a Debreceni Törvényszék. A döntés szerint a Debreceni Tankerületi Központnak a perköltséggel együtt mintegy 10,5 millió forintot kell fizetnie. Erről Zeke László ügyvéd számolt be közösségi oldalán. Azt írta, először csak az elmúlt három év helyettesítései után járó 74 ezer forint megfizetésére szólították fel a tankerületet, de a kifizetés nem történt meg. A pedagógus a munkáltató törvénysértése miatt azonnali hatállyal megszüntette jogviszonyát. Így a bírósági ítélet szerint a tankerületnek a helyettesítési díjon felül mintegy 6,5 millió forint végkielégítést, 2,8 millió forint felmentési időre járó távolléti díjat is kamatostul meg kell fizetnie, valamint az 533,4 ezer forintos perköltséget.

Azt írták, az eseteket a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el, megvizsgálják, hogy elfogadható-e foglalkozási megbetegedésnek. Ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely tájékoztatja a tankerületet. A Kelet-Pesti Tankerület ilyen jogcímen mintegy 200 munkavállalónak fizetett eddig 100 százalékos táppénzt. Országos adat nincs, a pedagógusok munkáltatói ugyanis a tankerületi központok, az azok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ nem kért ilyen adatokat. Korábban a szakmai szervezetek egyébként jelezték, sokan inkább megtagadták a mintavételt, mert féltek, hogy ha a pozitív eredmény miatt táppénzre kerülnek, csak a fizetésük 60 százalékát kapják meg.

Kapcsolódó
„Karácsony előtt egy ilyen kiesés nagyon fájdalmas tud lenni” – elérhetetlen ígéret maradt a 100 százalékos táppénz
Kásler Miklós szeptemberben megígérte, hogy minden, iskolában megfertőződött pedagógus 100 százalékos táppénzt kap. Azóta eltelt három hónap, de üres ígéret maradt a miniszter bejelentése: a tanárok sokszor megalázó összegű fizetéssel várják az ünnepeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik