Tech

Melegágya lett a Facebook a klímaváltozás-tagadásnak

NurPhoto / Getty Images
NurPhoto / Getty Images

Idén novemberben tartják a COP26 klímakonferenciát, a Stop Funding Heat kampánycsapat jelentése szerint azonban veszélybe kerülhetnek a kitűzött célok és a párbeszéd is, ha ilyen ütemben terjednek a klímaváltozás hatásait bagatellizáló, tudományellenes vélemények. A londoni kutatás a közösségi médiára, ezen belül is a Facebookra koncentrált, és azt találta, hogy az oldal

közel sem tesz eleget a klímaváltozással kapcsolatos álhírek és ellenkampányok visszaszorításáért.

A jelentés szerzői megállapították, hogy a Facebook külsős tényellenőrző programja ebben a formájában egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a klímatagadók álhíreit visszaszorítsa, de általánosságban sem működik túl jól az álinformációk ellen. Az elemzés kimutatja, hogy a klímaváltozás különösen mostoha témának számít: havonta mindössze átlagosan hat tényellenőrzés zajlik a témában, szemben a 4,75 milliárd poszttal, amit a Facebook-felhasználók naponta megosztanak.

A Facebook klímatudományi információs központja sem működik a legjobban: eddig csupán 16 országban elérhető, és hatástalan a rossz információk megcáfolásában.

Sean Buchan, a jelentés vezető szerzője szerint a kutatás leleplezte a Facebook legsúlyosabb hibáit, amelyek miatt a klímatagadók nagy közönséget képesek elérni. A közösségi oldalnak például nincs nyilvános klíma-álinformációs szabályozása, a klímaváltozást tagadók minden probléma nélkül tudnak észrevétlenül hirdetni is a platformon, a külsős tényellenőrző program klímaügyekben pedig lassú, hatástalan és nem elégséges. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy mivel idén rendezik a COP26-ot, a klímatagadó hangok biztosan felerősödnek majd, így a Facebooknak most kell lépnie.

A jelentés készítői arra kérik a Facebookot, hogy

  • Frissítse az álinformációs irányelveit, hogy kifejezetten kitérjenek a klímaváltozással kapcsolatos álhírekre.
  • Mondjon le a klímaváltozásos álhírekből eredő profitjáról azzal, hogy a hirdetési platformról eltávolítja az összes klímatagadó tartalmat.
  • Legyen átláthatóbb: folyamatosan figyelmeztessen arra, hogyan terjednek az álhírek a felületen, és számoljon be a megelőzési és kezelési módszerek sikerességéről.
  • Lépjen fel határozottabban a visszaeső álhírterjesztőkkel szemben, és zárja le a kiskapukat, amelyeket a jelentés feltár, például azt, hogy politikusokat is lehessen tényellenőrizni klímaváltozás terén is.

A teljes jelentés ezen az oldalon érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik