Tech

Klímatagadókat pénzel a Google

Furcsa dolgok derültek ki a Google átláthatósági jelentéséből: a magát nagyon zöldnek feltüntető, 2007 óta szénsemleges vállalat valójában olyan amerikai csoportokat támogat, amelyek komoly klímatagadók, egyiküknek állítólag nagy szerepe volt abban, hogy Donald Trump kihátrált a párizsi klímaegyezményből.

A The Guardian cikke szerint a keresőóriás eddig ismeretlen nagyságú összegekkel támogatta többek között a Competitive Enterprise Institute-öt (CEI), amely a globális felmelegedéssel riogatás ellen harcol, és számos olyan kampányt indított már, ami megkérdőjelezi a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatásokat, és enyhíteni akarja a globális felmelegedés hatásairól szóló híreket. Sőt, sokan úgy gondolják, hogy

hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump végül úgy döntsön: kilép a párizsi klímaegyezményből.

A támogatott csoportok között volt még a Cato Intézet, amely szintén a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos kutatásokat és eredményeket, és az American Conservative Union (Amerikai Konzervatív Unió), amelynek vezetői között rengeteg klímatagadó van. Pénzt utalt még a Google a State Policy Networknek (SPN), egy olyan ernyőszervezetnek, amely alá olyan szervezet is tartozik, ami „klímatéveszmés hisztérikának” nevezte Greta Thunberg aktivistát.

Eközben a Google a nyilvánosság felé azt mutatja, hogy haladó, környezettudatos vállalat, 2007 óta szénsemleges, aláírt egy fogadalmat, miszerint az Egyesült Államok részvétele nélkül is tartja a párizsi klímaegyezményt – ezek alapján érdekes döntés a vállalattól, hogy ilyen klímatagadó csoportokat támogat.

Fotó: iStock

Azt nem tudni, hogy a Google pontosan milyen összeggel támogatta ezeket a kezdeményezéseket, a The Guardian is csak annyiról ír, hogy a pénzmennyiség „lényeges”. Az óriásvállalat azt nyilatkozta az oldalnak, hogy a pénzügyi támogatás nem azt jelenti, hogy a Google egyet is ért a támogatottak tevékenységével – felmerül a kérdés, hogy akkor miért támogatja egyáltalán őket, ha ellentétes munkát végeznek a cég elveivel. A Google szóvivője azt mondta a The Guardiannek, hogy a vállalat olyan politikai szereplőknek adja a pénzét a politikai spektrum teljes területéről, amelyek az erős technológiai politikát támogatják.

Klímaügyi aktivisták szerint azonban egy olyan vállalattól, amely ennyire erősen kiáll a környezetvédelem és a globális felmelegedés elleni harc mellett, elfogadhatatlan, hogy ilyen csoportokat támogasson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik