Tech koronavírus

Így segíthet otthonról a koronavírus legyőzésében

Még március elején írtunk a Stanford Egyetem Folding@home nevű projektjéről, amibe bárki csatlakozhat, ezzel felgyorsítva a szakemberek koronavírussal kapcsolatos kutatásait. A Folding@home most további 20, új koronavírussal kapcsolatos részprojekttel bővült a nagy érdeklődésnek köszönhetően, így már összesen 23 részfeladaton keresztül vizsgálhatják a kutatók a koronavírus tüskefehérjéjének jellegzetességeit, ami hozzásegíthet a vakcina fejlesztéséhez.

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen. A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe bármelyik netező csatlakozhat.

A koncepció lényege, hogy a számítási feladatokat a kutatók nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut.

Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét, és hagyja, hogy az dolgozzon a háttérben. A kliens beállításai közt az Any Disease opciót kell választani, hogy a koronavírussal kapcsolatos számításokon dolgozzon az eszközünk (bár ez az alapértelmezett beállítás is.)

Jelenleg még az időzítés is alkalmas, hiszen az iskolákat bezárták, többen is otthonról dolgoznak, és sokan vonultak önkéntes karanténba. Miközben a számítógép a háttérben a kutatók munkáját segíti, mi addig közben nyugodtan tudunk filmezni.

Így kell beállítani. Forrás: folding@home

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik