Tech koronavírus

Ön is segíthet a koronavírus legyőzésében!

Az otthoni számítógépek leggyakrabban „üresjáraton” futnak: kapacitásaikat csak kevéssé használjuk ki. Ezt a felesleget akár tudományos célra is lehet hasznosítani. A Stanford Egyetem a Folding@home projekt keretén belül önkéntesek segítségét kéri abban, hogy felgyorsítsák a szakemberek koronavírussal kapcsolatos kutatásait.

A megoldás lényege, hogy a felhasználó egy asztali számítógépekre letölthető program segítségével a kutatók részére bocsátja az eszköze számítási kapacitását, amikor a gép éppen tétlen. A Folding@home gyakorlatilag egy elosztott számítási hálózat, amibe csatlakozhat a netező.

A koncepció lényege, hogy a feladatot nem nagyon drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem otthoni, olcsóbb gépek millión, százezrein.

A koronavírusos fertőzés első jelei a tüdőben fedezhetők fel, amikor vírus felszínén található tüskefehérje hozzákapcsolódik a tüdő sejtjeihez. A formája viszont nem állandó, így a kutatóknak nem csak egyféle formát kell tanulmányozniuk, hanem a többi alternatív formát is. A hálózatba kapcsolt gépeken a kutatók szimulálni tudják a proteinforma alakulásának összetett folyamatát, ami segíthet a koronavírus elleni vakcina kidolgozásában.

A koronavírus. Forrás: CDC

Mondani se kell, hogy az ilyen kutatásokhoz kapcsolódó adatkiértékelés elképesztő számításigényes feladat, így a kutatók az önkéntesek számítógépének processzorát kérik „kölcsön”. Hozzáteszik, hogy ez nem akadályozza túlságosan a hétköznapi használatot, a számítógép kihasználatlan erőforrásait veszi csak igénybe, a program a háttérben fut. Aki szeretne ebben részt venni, annak csak annyi a dolga, hogy letölti az FAH szoftverét.

Korábban már részt vehettek hasonló folyamatban a felhasználók, a földön kívüli élet nyomait kutató intézet, a SETI a SETI@home keretén belül az Arecibo rádiótávcsőről gyűjtött adatok feldolgozásában kérte a hétköznapi emberek segítségét.

Ahogy arra számítani lehetett, hazánkat is elérte a koronavírus, Magyarországon is azonosították az első két beteget. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a járványról, a kórokozóról, illetve arról, hogy mire számíthatunk egy fertőzött területen:

Megvannak az első koronavírus-fertőzöttek Magyarországon – válaszok a legfontosabb kérdésekre
Megtörtént, amire egy ideje számítani lehetett: Magyarországra is megérkezett az új koronavírus. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik