Tech hardverteszt

Ez a laptop egy vagyonba kerül, de nem véletlenül

Szögezzünk le az elején: a játékra tervezett laptopok általában drágák, és az általunk tesztelt ROG Zephyrus M (GM501) sem kivétel ez alól, 750 000 Ft-ba kerül. Ennyi pénzből egy sokkal jobb asztali gépet össze lehetne rakni, illetve a gép hardverét akár fele ennyiből be lehet szerezni, de ezeket az általánosságokat most mind engedjük el: aki gaming laptopot keres, az tudja miért, és mire van szüksége.

Egy asztali gépet nem lehet csak úgy összecsukni és arrébb vinni, az ASUS erőművének pedig pont ez az egyik legnagyobb előnye. De ne szaladjunk ennyire előre: több mint egy hétig nyúztuk a gépet játék, képszerkesztés és netezés közben, cikkünkben pedig összegyűjtöttük a tapasztalatainkat.

Egy hétig nyúztuk, és nem csalódtunk – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

MÁR NEM EGY BEHEMÓT

Az elmúlt években megszoktuk, hogy a játékra alkotott hordozható gépek a hűtés miatt nagyok és vastagok, viszont tavalyi ez a trend is változni kezdett. A Zephyrus M is egy vékony házat kapott, és a mérnököknek még a súlyát is sikerült két és fél kiló alatt tartani. Az ASUS megoldása a méret csökkentésére a hűtési kapacitás megőrzése mellett, hogy a laptop kinyitásakor a készülék alja is megemelkedik, így a ventilátoroknak szabadabb tér áll rendelkezésre „lélegezni”.

Kinyitott állapotban a gép alja is megemelkedik, így hatékonyabb a hűtés – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Szálcsiszolt alumínium- és műanyagborítás váltja egymást a házon, szerintünk lehetne valamivel masszívabb az eszköz, de érthető hogy a súly kordában tartása miatt döntött a kevésbé strapabíró anyagok használata mellett a gyártó. Az alumínium fedlap a világító ROG logóval pont annyira hivalkodó amennyire kell, viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy

nemcsak a figyelmet, de az ujjlenyomatokat is lelkesen gyűjti.

Jobb oldalon az USB-C/Thunderbolt csatlakozó mellett egy sima USB 3.0 portot találunk, bal oldalon egy fejhallgató bemenetet, három USB-t, egy HDMI-t, illetve a töltő bemenete kapott helyet. Nincs viszont se Ethernet port, se SD-kártya olvasót. Utóbbi nem eget verő probléma, hálózati bemenetet viszont muszáj a Thunderboltból varázsolni egy átalakítóval, mert hiába kapunk amúgy jó minőségű AC-s Wifi, online játékhoz még mindig a vezetékes megoldás a legmegbízhatóbb és a leggyorsabb.

KÉNYELMES ÉS SZÍNES

A fedlapot felhajtva egy egészen letisztult elrendezés fogadja a felhasználót. Kapunk egy 15,6 colos G-Sync képes Full HD IPS kijelzőt, ami játékok közben akár 144Hz képfrissítésre is képes – bár a kijelző kávája lehetne egy kicsit kisebb. Az alsó részen a hangfal, a teljes számbillentyűkkel ellátott billentyűzet, a trackpad és néhány extra gomb kapott helyet.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A klaviatúrán kényelmes gépelni és játszani, a trackpad viszont lehetne kicsit nagyobb, de netezésre így is tökéletesen megfelel, játékhoz meg úgy is külön csatlakoztatott egeret használunk. A trendeknek megfelelően a billentyűzet RGB-világítással is fel van szerelve, hiszen 2018-ban ilyen extra nélkül már nincs is játékosoknak szánt eszköz. A világítás kiegyensúlyozott, jó lépésekben állítható a fényerő, a hozzá tartozó szoftverrel állíthatók a színeket és különböző effektek, és bár láttunk már ennél részletesebben konfigurálható világítást, a célnak azért így is tökéletesen megfelel.

A világítást életre kelteni viszont már nem volt egyszerű feladat, bár könnyen lehet, hogy a nálunk járt tesztgép nem volt megfelelően telepítve, de otthon is előfordulhat, hogy újra kell raknunk a komplett rendszert. Gondoltuk, hogy letöltünk egy programot és minden működik, ám ehhez képest a gyártó weboldala egy rövid leírással várt, hogy milyen sorrendben KELL telepíteni négy programot, hogy végül minden rendben legyen – nem megugorhatatlan megoldás, de 2018-ban egy kicsit azért furcsa.

A LÉNYEG: A HARDVER

A Zephyrus M egy 8. generációs 6 magos i7es processzorral, 32 GB RAM-mal és egy 8 GB-os GTX 1070 videokártyával volt felszerelve. Háttértárként egy 512 GB-os NVMi SSD-t és egy 1 TB-os SSHD-t kapunk, így bőven van helyünk a játékoknak, filmeknek, és minden másnak is.

Kényelmes: nemcsak normál használat, de játék közben is – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A játékokat az egyszerűség kedvéért a GeForce Experience által ajánlott beállításokkal próbáltuk ki, és nem volt okunk panaszra. Valószínűleg a beállítások finomításával még több fps (képkockák száma másodpercenként) kifacsarható a gépből, de így is zökkenőmentesen ment minden. A tavaly ősszel debütált Star Wars Battlefront II a földi pályákon például stabil 70-80 fps-t produkált, az űrcsaták esetén viszont ez az érték már simán elérte a 120-at is.

Az Assasins Creed Origins átlag 90 fps-t hozott, a kicsit korábbi címek (Mad Max, Wolfeinsten II: TNC) pedig bőven 140 fps fölött voltak.

Az esport-játékok szintén nem találnak fogást ezen a gépen, hiszen a CS:GO például bőven 250 fps felett volt, ami versenyszerű felhasználáshoz is pazar eredmény. A fizika törvényeivel ugyanakkor az ASUS mérnökei sem tudtak mit kezdeni, így ha játék közben nem szeretnénk alább adni a nyers erőből, akkor kénytelenek vagyunk maximumra tekerni a ventilátorokat, és ilyenkor bizony nem halk a gép, sőt már azt várjuk, hogy mikor emelkedik fel a masina, miközben a processzor a 90-95 fokot nyaldossa.

Szép mérnöki teljesítmény, mekkora erőt zsúfoltak egy viszonylag vékony házba – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Cserébe a ház legmelegebb pontja kellően messze van a játék közben legtöbbet használt billentyűktől (WSAD), illetve okos trükk még, hogy játékon kívül, akkumulátorról használva adott a lehetőség, hogy az NVIDIA GSYNC helyett az NVIDIA Optimus technológiáját kapcsoljuk be, így facsarva ki plusz perceket az amúgy nem túl izmos akkumulátorból. Nem játékos használat mellett, tehát netezéssel és némi képszerkesztéssel, körülbelül három órát bírt a telep, ami egy gamer laptopnál mondjuk nem rossz, de azért a mai mobil gépek ennél már bőven sokkal többet szoktak bírni.

PRÉMIUM MINŐSÉG, PRÉMIUM ÁRON

Mindet egybevetve a Zephyrus M egy kiegyensúlyozott laptop, és ha azt nézzük, hogy a tavalyi modell árához képest jóval kedvezőbb áron kínálják a gépet (bár még így is a prémium szegmensbe tartozik), akkor túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az ASUS remek kompromisszumokat kötött például anyaghasználatban, hogy olcsóbban adhassa az erőművét. Az akkumulátor kapacitásán a kijelző vastag káváján kívül nagyon nem lehet belekötni a masinába, szóval, ha valakinek van ennyi pénze, és egy gaming laptop a szíve vágya, ezzel a modellel nem nagyon hibázhat.

SPECIFIKÁCIÓK

  • Képernyő: 15.6 col, 1920×1080, 144 Hz, NVIDIA G-Sync.
  • Processzor: Core i7-8750H (2.2 – 4.2 GHz).
  • Memória: 16 GB DDR4-2666 (32 GB-ig bővíthető).
  • VGA: NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB.
  • SSD: 256 GB.
  • HDD: Seagate FireCuda 1 TB SSHD.
  • Csatlakozók: 4 × USB 3.0, USB Type-C Thunderbolt 3 (USB 3,1, DisplayPort 1.2), HDMI 2.0.
  • Akkumulátor: 50Wh.
  • Súly: 2,45 Kg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik