Szórakozás

Valóra vált disztópia: néhány tanár egy csarnoknyi ember szeme láttára készpénzért marakodik egy szőnyegen

Akár Magyarországon is történhetne.

Egészen groteszk, mindennapinak nem mondható, végletekig megosztó események zajlódtak le a hétvégén egy dél-dakotai jégkorong csarnokban több száz néző szeme láttára, főszerepben néhány tanárral és egy jó nagy adag készpénzzel.

Az Indy100 disztópikus jelenetekről ír, amikor bemutatja, mi történt szombaton a Denny Sanford Premier Centerben. Történt ugyanis, hogy a pálya közepére kiterítettek egy nagy szőnyeget, amin szétszórtak összesen 5000 dollár készpénzt, amelyet egy nagyvonalú mecénás, a CU Mortgage Direct ajánlott fel, hogy a játékban résztvevők (egytől egyig tanárok) fejleszthessék belőle az osztálytermüket, felszerelésüket.

A probléma csak azzal volt, hogy a tanárok a pénzt egy látványosnak szánt showműsor keretében kapták meg, konkrétan az volt a dolguk, hogy a többeiket megelőzve annyi pénzt dugjanak a ruhájuk alá a többiek elől, amennyit csak tudnak.


Az akció nem nyerte el túl sok ember tetszését, a Twitter népe azóta is a látottakon pörög. A vélemények általában három kategóriába sorolhatók.

Valaki a pénz adományozóját veszi elő, mondván, nagyon szép és jó, hogy segíteni szeretne a tanároknak, de ha ez a szándéka, akár ő maga is odaadhatta volna az adományt, nem kellett volna egy ilyen bazári mutatvánnyal megalázni az alanyokat.

Mások a tanárok felelősségét kutatják, amiért szó szerint lementek erre a szintre, és hagyták, hogy bolondot csináljanak belőlük. Főleg úgy, hogy a felmarkolt pénzt meg sem tarthatják, nem költhetik magukra, ami egyúttal még szomorúbbá teszi az egészet.

A tömeg leghangosabb része ugyanakkor a társadalmunkat ostorozza, ami legitimálja és igényt támaszt az eféle showműsorokra. Többen kifejtik, hogy kezdünk elmenni egy valódi disztópia irányába, ami hasonlít egy kicsit az Éhezők viadalára vagy a Squid Game-re. Közös a két alkotásban, hogy a tehetősebb rétegek érzéketlenek a kevésbé szerencsés társaik iránt, és ahelyett, hogy segítenék őket, inkább szórakozást lelnek abban, ahogy a szenvedéseiket nézik.

A nem hivatalos közlések szerint egyébként a résztvevő tanárok mindegyike legalább 370 dollárt (120 ezer forintot) gyűjtött össze, a legtöbbet zsebre vágó alany 616 dollárt (valamivel több mint 200 ezer forintot) kaszírozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik