Forma-1

Verstappen nem tud annyira hátulról indulni, hogy ne iskolázza le az F1 mezőnyét

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

A 14. helyről rajtoló Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíjat.

A rajtnál kissé elaludt a második helyről induló Pérez, így Alonso, valamint a két Mercedes-pilóta, Hamilton és Russell is elment mellette. Hamilton túlságosan türelmetlen volt, még az első körben be akarta préselni magát Alonso elé, aminek az lett a vége, hogy ütközött a két autó, és rádión szóltak Hamiltonnak, hogy álljon meg.

Alonso az eset után a rádióban idiótának nevezte a hétszeres világbajnokot, akiről azt mondta, csak akkor tud vezetni, ha az élen áll.

A második körben is akadt bonyodalom, Latifi pördült meg, és találta el a születésnapos Bottast, aki nem is tudta folytatni a futamot.

Az eset után beküldték a biztonsági autót, ekkor Sainz, Pérez, Russell, Alonso, Vettel, Ricciardo, Albon, Verstappen, Stroll, Magnussen volt az első tíz sorrendje. Az újraindulás után Verstappen gyorsan megelőzte Albont, majd ugyanerre a sorsra jutott Ricciardo, Vettel és Alonso is. A címvédő a kilencedik körben már a harmadik helyen autózott, míg a 15. helyről rajtoló Leclerc csak a 12. helyig tudta felküzdeni magát a verseny negyedéhez érve.

A 12. körben Verstappen elment a csapattársa, Pérez mellett, és ezzel már ő állt az élen, amikor pedig kiállt a bokszba, akkor is nagyon gyorsan visszavette az első pozíciót Sainztól.

A 21. körben már a két Red Bull körözött az első két helyen, mert Pérez is lehagyta Sainzot. Verstappennek nem kellett izgulnia, mert 19 körrel a vége előtt 10 másodperc volt az előnye Pérez előtt, és a 30. körben lezavart kerékcsere után is visszajött a mexikói elé.

A Red Bull 1-2-t már semmi nem veszélyeztette, az utolsó körök nagy kérdése az volt, meg tudja-e csípni Russell Sainzot, de a Ferrari spanyolja végül megtartotta a harmadik helyet. A Ferrari a végén még kihívta friss gumikért Leclerc-t, hátha meg tudja futni a leggyorsabb kört, de végül az ezért járó pluszpont is Verstappané lett.

Verstappen, Pérez és Sainz mellett Russell, Leclerc, Alonso, Ocon, Vettel, Gasly és Albon zárt a pontszerzők között, de Leclerc később öt másodperces büntetést kapott, így helyet cseréltek Alonsóval, és a Ferrari monacói versenyzőjének ezzel 98 pont a hátránya az idei kilencedik sikerét arató Verstappen mögött.

A vb a jövő hétvégén folytatódik Zandvoortban, a Holland Nagydíjjal.

A Belga Nagydíj végeredménye:

www.sofascore.com

A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 8 van hátra):

versenyzők:
1. Verstappen (holland, Red Bull) 284 pont
2. Pérez (mexikói, Red Bull) 191
3. Leclerc (monacói, Ferrari) 186
4. Sainz (spanyol, Ferrari) 171
5. Russell (brit, Mercedes) 170
6. Hamilton (brit, Mercedes) 146
7. Norris (brit, McLaren) 76
8. Ocon (francia, Alpine) 64
9. Alonso (spanyol, Alpine) 51
10. Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
11. Magnussen (dán, Haas) 22
12. Vettel (német, Aston Martin) 20
13. Ricciardo (ausztrál, McLaren) 19
14. Gasly (francia, Alpha Tauri) 18
15. Schumacher (német, Haas) 12
16. Cunoda (japán, Alpha Tauri) 11
17. Csou (kínai, Alfa Romeo) 5
18. Albon (thaiföldi, Williams) 4
19. Stroll (kanadai, Aston Martin) 4

 

csapatok:
1. Red Bull 475 pont
2. Ferrari 357
3. Mercedes 316
4. Alpine 115
5. McLaren 95
6. Alfa Romeo 51
7. Haas 34
8. Alpha Tauri 29
9. Aston Martin 24
10. Williams 4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik