Foci

Foxi álma az Olympique Marseille

A Videoton elleni Magyar Kupa-döntőben triplázó kecskeméti játékos nagy álma, hogy egyszer kedvenc csapatában, az Olympique Marseille-ben futballozhasson.

Foxi Kethevoama május 30-án ünnepli huszonötödik születésnapját – a Közép-Afrikai Köztársaságból származó labdarúgó a keddi, Videoton ellen 3-2-re megnyert Magyar Kupa-döntőn mesterhármassal ajándékozta meg saját magát és klubját, a KTE-t. A kecskeméti mókamester nagy álma, hogy egyszer kedvenc csapatában, az Olympique Marseille együttesében futballozzon.

Foxival nem könnyű interjút készíteni, de nem is lehetetlen. Franciául kiválóan, angolul döcögősen, magyarul alig-alig beszél. Utóbbi már csak azért is meglepő, mert ötödik éve futballozik hazánkban. Nos, a három nyelv kombinált alkalmazásával született az alábbi interjú.

„Előzőleg Gabonban játszottam, ott figyeltek fel rám magyar menedzserek – Sallói István és Néder Zoltán -, és 2006-ban a Diósgyőr csapatában mutatkoztam be a magyar NB I-ben. Jól ment a foci, talán ezért vett meg az Újpest, de ott hol játszottam, hol nem. (Három év alatt 73 mérkőzés, 13 gól – a szerk.) Kecskeméten Tomiszlav Szivics mester megtalálta a szerepkörömet, s hogy milyen jól, azt a kupadöntőn bizonyítottam” – mondja Foxi, akit Kecskeméten bohócnak, mókamesternek tartanak, s ez bizonnyal igaz is, mert a beszélgetés közben legalább tucatnyi alkalommal hahotázva elnevette magát.

Foxi – a legtöbb, Afrikából érkezett labdarúgóhoz hasonlóan – a nyomort cserélte fel a biztos megélhetéssel.

„Minden hónapban küldök haza pénzt a szüleimnek és három öcsémnek. Amúgy nős vagyok, van egy kislányom és egy kisfiam, a nejem és a gyerekek pillanatnyilag St. Etienne-ben élnek. Persze, hogy hiányoznak, de ettől függetlenül nagyon jól érzem magam Kecskeméten. Persze Budapest más, az egy csodálatos világváros, amikor Újpesten futballoztam, alaposan megismertem. Még a Balatont imádom, többször jártunk ott a családdal, lubickoltunk is a vízben, ami nekem nagy élmény, mert a hazámnak nincs tengerpartja.”

Foxi magas színvonalúnak tartja a magyar bajnokságot, de…

„De szívesen elmennék az Olympique Marseille-be, a kedvenc csapatomba, csak eddig még nem kerestek meg onnan. Talán, ha híre megy a Videotonnak lőtt, illetve fejelt három gólomnak… Szóval, szerintem színvonalas bajnokság az NB I, abszolút megfelel nekem, habár úgy érzem, komolyabb pontvadászatban is megállnám a helyem.”

S hogy kivel ápol különösen jó kapcsolatot az újdonsült kupagyőztes csapatából?

„Litsingivel, Dossóval, Gyagyával – ők a legjobb barátaim. Már magyarul is megértetem magam, de interjút adni még nem tudok.”

És Tököli Attila? Vajon róla mi a véleménye?

„Hát Tököli a csapatkapitány” – mondja, majd nagyot hallgat. Aztán folytatja. „Good guy (Jó srác – a szerk.)”

Kérdés, Foxi mit szól ahhoz a purparléhoz, amelynek során Tököli két kézzel mellbe taszította játékostársát, Listingit – Foxi egyik legjobb barátját -, amiért az nem passzolt neki.

„Ilyesmit nem szabad csinálni. Ez nem jó. De mi már túlléptünk az incidensen.”

Foxi olyan szinten beágyazódott Magyarországon, hogy a mi nyelvünkön sorolja kedvenc ételeit.

„Mindenféle levest szeretek, a töltött káposzta és a gulyás a kedvencem, de bármit megeszem, amit elém raknak. Nem vagyok válogatós.”

Bár nős, kétgyermekes családapával beszélgetünk, nem hagyhatjuk ki a magyar lányokat az interjúból. Hatalmas hahota kíséretében érkezik a válasz.

„Hohó, fantasztikusak! Roppant csinosak! Persze csak nézem őket, semmi több, végtére is családos ember vagyok…”

De kanyarodjunk vissza a futballhoz. Foxi – aki nagyra tartja a magyar labdarúgást – némiképp meglepő kijelentést tesz, amikor arról kérdezzük, kit tart a legjobb magyar labdarúgónak.

„Sándor Gyurit (Így, Gyurit – a szerk.). vele együtt futballoztam Újpesten, jól ismerem, kiváló labdarúgó. Szerintem egyértelműen ő a legjobb, és ezt a kupadöntőn, a Videoton színeiben is bebizonyította.”

Lassan vége a bajnokságnak, itt a vakáció. Vajon Foxinak mindez mit jelent?

„Azt, hogy utazunk haza, Banguiba, a fővárosba. Június 4-én már válogatott mérkőzés lesz, Tanzániát fogadjuk a Barthelemy Boganda Stadionban Afrikai Nemzetek Kupája-selejtezőn. A D csoportot különben mi vezetjük, októberben 2-0-ra megvertük Algériát, amely a dél-afrikai vb-n is járt. Én rúgtam az egyik gólt…”

És ha most is rúg gólt, Tanzániának?

„Akkor talán felfigyelnek rám az Olympique-nél…

„Foxi, maga azt csinálhat, amit akar!”
Foxi első magyarországi edzője Csank János volt, Diósgyőrben.
„2006. december 5-én a Megyeri úton játszottunk. Kezdtem megismerni Foxit, rájöttem, nem lehet taktikai kötöttségek béklyójába verni, ezért azt mondtam neki, Foxi, maga ezen a meccsen azt csinálhat, amit akar. Az eredmény ismert, Foxi fejelte az első gólt, a másik kettőnél meg ő adta a gólpasszt, és három-nullra nyertünk.”
Csank Foxit a legjobb magyarországi támadó szellemű labdarúgók közé sorolja.
„Nem tudom, hogy csatárnak vagy középpályásnak nevezzem-e, mivel annyira kötetlenül mozog. Mindegy is, milyen címkét ragasztunk rá, nálam évek óta ott van a három legjobb támadó középppályás között, de az is lehet, hogy ő a legjobb. Hogy Újpesten miért nem tudott gyökeret ereszteni, azt nem az én dolgom megfejteni, de ismétlem, kiváló futballista.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik