Foci

Bebetonoznák az MLSZ vezetőit?

Ha a Magyar Labdarúgó-szövetség június 14-i közgyűlése elfogadja a változásokat, a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz leváltani a vezetőket.

A Népszava – a szövetség honlapjáról letölthető új alapszabály-tervezet alapján – azt írja, hogy az elnökség létszáma 15-ről 9-re csökken. A közgyűlés által választott vezetők visszahívása akkor kerülhet napirendre, ha az MLSZ száz tagja együtt kéri, vagy a küldöttek 30 százaléka javasolja.

Ezután titkos szavazás következik, a visszahíváshoz kétharmad helyett háromnegyedes többség kell, így gyakorlatilag lehetetlen kikerülni a vezető pozícióból. A tervezet szerint a jövőben nem kaphat a szövetség támogatást politikai pártoktól.

A tervezet szerint bővül az elnökség hatásköre, a testület dönt a jövőben a szövetségi kapitány, a sportigazgató és a nemzetközi igazgató mellett a megyei vezetők kinevezéséről, valamint visszahívásáról.

Újdonság lesz az is, hogy az eddig önálló megyei szövetségeket januártól igazgatók irányítják, a rendszer működését a főtitkár felügyeli. A megyei szövetségek eddig önállóan értékesíthették az amatőr bajnokságokkal kapcsolatos vagyoni értékű jogokat, az új alapszabály szerint erre a jövőben csak az MLSZ engedélyével lesz lehetőségük.

Létrehoznák az MLSZ-en belül a belső ellenőrzést, ez az osztály a felügyelőbizottság alá tartozik. Míg a felügyelőbizottság a szövetségtől független, a belső ellenőrzés munkatársai felett a munkáltatói jogokat az MLSZ elnöke gyakorolná.

A módosító javaslatokat az elnökség és a Videoton terjeszti be.

Az alapszabályt módosító közgyűlésre egyebek mellett azért van szükség, mert sajtóértesülések szerint az elnöknek felkért Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kisebb elnökséggel kíván dolgozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik