Élő Sport

Döntős a férfi kardcsapat, este Milákkal egy időben küzdenek az aranyért – élő hírfolyam az olimpia 5. napjáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szerda reggel nagy nap virrad Párizsban! A 2024-es olimpia ötödik versenynapján ugyanis komoly éremesélyeseknek szoríthatunk majd:

  • A napot triatlonozóink kezdték, Bicsák Bence 16., Lehmann Csongor 11. helyen végzett úgy, hogy utóbbi 15 másodperces büntetést is kapott egy bója szabálytalan megkerülése miatt. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett 7. helyen szállt ki a Szajnából, a kerékpáros köröket követően még mindig top 10-ben volt, azonban a futás nem jött ki jól a magyar triatlonosnak és 26. helyen zárt.
  • Kilenctől a férfi puskások mezőnyében Pekler Zalán és Péni István sem jutott döntőbe, előbbi 32., utóbbi 21. helyen zárt.
  • Velük egyidőben kezdődött a férfi kézilabda-válogatott mérkőzése, amelyen az utolsó másodpercben kapott góllal kaptunk ki Norvégiától 26-25-re.
  • Eközben persze figyeltünk azért az egypárevezősök C/D elődöntőjére is, amelyben Pétervári-Molnár Bendegúz második lett futamában, így a 13-18. helyért küzdhet majd.
  • Asztaliteniszben Póta Georgina ugyan megnyerte az első szettet Sin Ju Bin ellen, de végül 4-1-re kikapott, így a második fordulóban kiesett.
  • Nem sokkal később már a cselgáncsozók számára is befejeződött a szerdai program, Gercsák Szabina 70 kilogrammos mezőnyben aranyponttal kikapott az ausztrál Aoife Coughlantől, Tóth Krisztiánt pedig vele egyidőben a férfiak 90 kilogrammos mezőnyében leléptették a román Alex Cret elleni meccsen.
  • Úszásban 11 órakor vigyázó tekintetünket az uszodára vetettük, ahol Kós Hubert és Telegdy Ádám 200 háton, Kapás Boglárka pedig 200 pillangón jutott középdöntőbe. A program csúcsa késő este jön majd, mert az elődöntőket követően Milák Kristóf 200 pillangón (20:36-kor kezdődik), Németh Nándor pedig száz gyorson döntőzik majd 22:22-kor.
  • A férfi kardcsapat is pástra lépett szerdán, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád magabiztos vívással verte az olaszokat, majd iszonyúan izgalmas meccsen, a becserélt Rabb Krisztián hatalmas vívásával fordított Irán ellen.
  • A tornászok összetett döntőjében pedig Mészáros Krisztofer sikereinek szoríthatunk majd 17:30-tól.

A magyar versenyzők szerdai versenynapjának időbeosztását ebbe a cikkbe gyűjtöttük össze.

Karatés mozdulattal rúgta fejbe ellenfelét a brazil focilegenda

Nehéz helyzetbe hozta csapatát Marta, a brazil női futballválogatott legendás játékosa.

A 38 éves támadó, aki hatszor választottak a világ legjobbjának, a spanyolok elleni csoportmeccs első félidejének hosszabbításában találta el egy szerencsétlen mozdulattal a spanyol balhátvéd, Olga Carmona fejét.

A karatésokat idéző mozdulat miatt Marta piros lapot kapott, a spanyolok pedig kihasználták az emberelőnyt: Athenea del Castillo a 68. percben szerzett vezetést, majd a hosszabbítás 17. percében Alexia Putellas is betalált.
A spanyolok így hibátlan teljesítménnyel nyerték a csoportjukat, a 3 ponttal rendelkező braziloknak pedig izgulniuk kell, hogy ott lesznek-e a két csoportharmadik között, akik csatlakoznak a negyeddöntő mezőnyéhez.

Ha tovább is mennek a brazilok, a kétszeres olimpiai ezüstérmes (2004, 2008) Marta eltiltás miatt így is kihagyja a negyeddöntőt.

Tornadöntő: Mészáros jól áll, a favoritok hibáztak

A férfi torna összetett döntő felénél – azaz három szer után – Mészáros Krisztofer 42.100 ponttal az előkelő 6. helyen áll. Eddig kaotikus a döntő, szinte minden favorit hibázott már, az élen a japán Oka Sinnoszuke áll – az első 8 helyezett egy ponton belül van.

Az olimpiától és a sportágtól is búcsúzott az egykori világelső teniszező

Véget ért a volt világelső Angelique Kerber karrierje, miután a női egyes negyeddöntőjében három szettben vereséget szenvedett kínai ellenfelétől a párizsi olimpián. A háromszoros Grand Slam-tornagyőztes német teniszező az Australian Openen döntős Cseng Csin-ventől kapott ki 6:7, 6:4, 7:6-ra.

A 36 éves teniszező (aki kedden párosban is búcsúzott) a rajt előtt közölte, hogy ez lesz az utolsó tornája profiként. Tavaly februárban kislánya született, majd visszatért a versenyekre, de már nem tudott csúcsformába lendülni.

A Rióban olimpiai ezüstérmes Kerber 2016-ban az Australian Openen és a US Openen, 2018-ban pedig Wimbledonban diadalmaskodott. Összesen 14 tornagyőzelmet aratott, a világranglistát 34 héten át vezette.

Kínát Kanada is megverte a magyarok pólócsoportjában

A magyarokkal egy csoportban szereplő kanadai válogatott 12-7-re legyőzte a kínai csapatot a párizsi olimpia női vízilabdatornáján.

A kanadaiak ezzel vélhetően a továbbjutást is kiharcolták. Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok együttese egy vereséggel és egy győzelemmel az A csoports harmadik helyén áll és pénteken Kína ellen folytatja szereplését. A csoportból az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Női vízilabdatorna, eredmény, A csoport:

Kanada – Kína 12-7 (4-0, 1-3, 4-1, 3-3)
Ausztrália – Hollandia 15-14 (1-3, 2-1, 3-1, 1-2, 8-7) – ötméteresekkel

 

Az állás: 1. Hollandia 7 pont/3 mérkőzés, 2. Ausztrália 5/2, 3. MAGYARORSZÁG 3/2 (20-17), 4. Kanada 3/2 (19-19), 5. Kína 0/3

Mínusz egy az utolsó asszó előtt

Szatmári egy 5-0-s sorozatot produkált, amivel hárommal vezetett a magyar csapat, de aztán Rahbari ápolást kért, és utána összekapta magát. Így az utolsó pár előtt 40-39-re vezet Irán. Szilágyinak kell a döntőbe küldenie a csapatot.

Megvan Guatemala történetének első olimpiai aranya

Adriana Ruano Oliva országa történetének első olimpiai aranyérmét szerezte Párizsban szerdán, mikoron megnyerte a női trapot.

A 29 éves sportlövő  (aki 45 találattal nem mellesleg új olimpiai rekordot ért el) eddigi legnagyobb sikerét a tavalyi Pánamerikai Játékokon szerzett aranyérem jelentette, világbajnokságon a 33. hely volt a legjobbja, míg három éve Tokióban a 26. helyen zárt.

A dobogó második fokára a csapatban háromszoros világbajnok olasz Silvana Maria Stanco, míg a harmadikra az ausztrál Penny Smith állhatott fel – mindketten pályafutásuk első plimpiai érmét szerezték.

Ruano Oliva honfitársa, Jean Pierre Brol kedden a férfiversenyben bronzérmet szerzett úgy, hogy korábban Guatemalának egyetlen ötkarikás érme volt, 2012-ben Londonban Érick Barrondo 20 kilométeres gyaloglásban lett második.

Rabb nem izgul

7-1-re vezet. Ezzel már csak kettő Irán előnye (16-14). Rahbari a combját fájlalja. Kapott egy kis ápolást is.

Varga Jennifer / 24.hu

Mi történik itt?

Az első kör után 15-7-re vezet Irán. Cserélt a magyar csapat, Rabb Krisztián érkezett Gémesi helyett. És egyből ő vív Rahbari ellen.

Sírhatsz, Argentína - örömödben!

Argentína megszerezte első aranyérmét a párizsi játékokon: José Torres Gil egy fantasztikusan látványos versenyben nyerte meg a BMX-esek freestyle küzdelmeit a brit Kieran Reilly előtt. Ez egyben az olimpia első dél-amerikai aranya is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik