Poszt ITT

Karafiáth: A nemzeti konzultáció a nők megerőszakolása

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2018. 05. 20. 17:05

A tét az, hogy sikerül-e konzerválni egy merőben elavult, sokakat kirekesztő és minden világtendenciával szembemenő családképet.
Korábban a témában:

Ismét nemzeti konzultáció elébe nézünk, megkérdeznek minket (már aki belemegy az idióta játszmába), hogy mik is legyenek a jó apánkkal kötött örökszerződés főbb pontjai. Miért is történik ez? Talán mert most már világos: nálunk nem azért történik a választás, hogy aztán a törvényes képviselőink felelősen, szakmai és emberi szempontokat mérlegelve döntéseket hozzanak.

Tudjuk már, hogy nálunk miért kell a hatalom: egy szimpla szemfényvesztő mutatványért.

Realizálták, hogy bár győztek, valami megbicsaklott, a vakhit kissé erodálódott. A nagy tettre, a választásra még tudták fanatizálni a tömegeiket, de lehetetlen nem meghallani a kritikus hangokat.

Kérdés persze, hogy a sikerre hajtott, kimaxolt, az ellenség gyűlöletére, az ország megvédésére kihegyezett kampány után a valamilyen célra irányuló (ez jelen esetben a demográfiai robbanás) összefogás létrejöhet-e. Hogy ez is bír-e akkora erővel, mint a sorosozás, migránsozás. Hogy sikerül-e konzerválni egy merőben elavult, sokakat kirekesztő és minden világtendenciával szembemenő családképet. Ha ez is sikerül: tényleg övék a világ.

Cél, hogy lássa meg a bázisuk hezitáló része is: nem szédíti őket, hogy mindenhatóak lettek. Mert mit csinál a jó apa? Odafordul a gyermekhez: mondd már el, mit szeretnél.

Én például azt szeretném, ha az Isztambuli Egyezményt ratifikálnák végre. Mert azzal tényleg tehetnének valamit a nőkért. (Amúgy arról sincs szó, hogy mit csinál egy függő helyzetben lévő háromgyerekes anyuka, ha apuka oda-odacsap.)

A napvilágot látott adatok szerint az eddigi csevegéseknyomdai költsége alkalmanként nettó 68,1 millió forint, a postázás pedig nettó 881,5 millió forint volt.És ne feledkezzünk meg a dolog körül keringő hiénákról meg a feldolgozókról meg a lapokban vett felületekről, satöbbi, szóval úgy másfél milliárd forint a papírszemét (mert ez a konzultáció és nem több az egész) ára.

Csak szólok, hogy ebből épp összejönne az a nyolcmilliárd, amibe a ratifikálás feltételeinek megteremtése kerülne.

De nem és nem, hiszen nem cél, hogy bármi változzon. (A megfelelő családokban születő gyerekek számán kívül.) Csak az a kérdés marad, hogy a hazugságözön arra elegendő-e, hogy valóban növekedjék a gyerekvállalási kedv. Mert az oké, hogy torkunk szakadtából üvöltünk, hogy ‘nekünk Brüsszel nem parancsol’, meg hogy pszichózzuk magunknak, hogy erősek és büszkék és a világon a legjobban vagyunk. Ez nem igényel túl nagy erőfeszítést, sőt. Irtó jó ventilláláshoz, indulatlevezetéshez. Ám egy gyerek felnevelése macsó közegben, ahol a nő mindig második, nemigen. Kíváncsian lesem, ez a drága kis trükk hoz-e eredményt.

Lelki hatása biztosan lesz, ez sima hazugságpszichológia: a manipulátor arra utazik, hogy a másiknak leszűküljön a döntési szabadsága, és azt akarja, amit ő. Ennek elérése érdekében az érzelmeidet célozza be, nem az eszedet. Az más kérdés, hogy nincs nehéz dolga, hozzászoktunk már az ösztönvezéreltséghez, a többség örömmel hagyja magát manipulálni. Sőt, egy ponton túl várja is az erős ingereket, olyan nagy dózisokhoz szoktatta hozzá őt a propaganda.

Ügyes fogás a hízelgés is. A legrosszabb idők retorikájával ecseteljük a nők és anyák (legjobb, ha egy személyben van a kettő, illetve ez lenne az üdvös, jön a sugallat) nagyszerűségét, ezáltal elhitetjük, hogy ők a legfontosabbak, a szív legmagasabb polcára tétetnek. Szimbolikus: ez a hely a szívkamra, ahol legyenek is csak úgy el innentől, mint a befőtt.

Nők, asszonyok, szól a felhívás. Lányaink és asszonyaink, ti, megvédendők! (Imádom a jóindulatú szexizmus ilyetén megnyilatkozását. Ti, kicsik, ti, kevesek, támaszkodjatok a vállunkra, azért van!) Nélkületek semmik vagyunk, ti vagytok a legkedvesebbek, a leggyengédebbek. Persze nem kerestek annyit, mint mi, velünk ellentétben alapban két műszakban (munka és család) dolgoztok, és amúgy, ha kedvünk tartja, otthagyunk titeket a két-három gyerekkel, lecsalva a gyerektartást, mert már nem vagytok szexi vadmacskák, ami miatt felemeltünk, magunk mellé helyeztünk egy időre titeket.

Szörnyű tapasztalatom, ahogy a hétköznapokban is kezeljük az idősödő nőket. Hacsak nincs vagyonod és/vagy pozíciód, és nem neveled a gyerek(ek)et, a szépség múlásával (addig potenciális szexpartner vagy), láthatatlanná válsz. Óhatatlanul megtörténik, bele van kódolva a kultúránkba. És az anyaság ilyetén dicsőítése nem segít ezen.

A fejekben még ott a szinglihorda kifejezés: ha nincs gyereked, karrierista csökevény vagy. És közben arról is megfeledkeznek, hogy nálunk még nem is feltétlenül a szó sokak által pejoratívan használt értelmében vett karrierizmusról beszélünk (hiszen kevés nő akad, akiben buzog az anyai ösztön, és arról le tud mondani), hanem a nyers és tiszta megélhetésről. Mert szónokolhatunk, de attól még a házasságok fele válással végződik.

Szemforgathatunk a Jóistent emlegetve, attól még a tények magukért beszélnek: rengeteg nő egyedül marad a gyerekével. És onnantól, hacsak nem csodálatos az anyagi helyzete, súlyos nehézségekkel kell szembenéznie.

És a fáradt, nyúzott, munkát nem találó, lecsúszó anyuka már nem az, akit a plakátra kitehetnek, zengeni a párt dicsőségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.