Poszt ITT

Darvasi: A működő ország

Miféle hazánkfia, akinek borítékolt álma itt és most, hogy jegesmedvét gyilkoljon?! Politikus Szempilla, 555.

Kétségtelenül működik. Van egy nagy test, bizonyos részeit napfény füröszti, balzsamok kényeztetik, más tájékokon ott a fekély, a száradás, a törés, az elhalás. Kéretik szépen, a fiúk gurigázzanak el Ózdra. Álljanak meg útközben néha, a környék falvaiban miként él, fű, fa, virág, vad és ember. Költői kérdésünk, miféle hazánkfia – költő! -, akinek borítékolt álma itt és most, hogy jegesmedvét gyilkoljon?! A fiúk utazzanak el az Alföldre, nézzék meg a valaha virágzó mezővárosokat, hogyan lyukadtak ki, hogy szakadtak meg a rendszerváltás után, hogy vesztettek el munkahelyeket, sokat, ezreket, és hogy nem törődött velük senki emberfia. A zsúrfiú kiáll a morzézó bécsi esőbe, és a mélyvénás szomorúságig áztatja magát. Az legendás újlipóti zöldséges dombos arcú fiacskája Brüsszelből sír a szájával, ollé. Jaj, istenem, így váltanak politikai paradigmát, az általános kutyalét kötelezvénye ez: lemenni, bármi áron, mert akihez ugatok, az a kutya. Kutya a nép, annak tekintem, hát ugatunk neki, ugatás alatt tartjuk, ugatva sírunk, pardon, vigadunk.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Csak szólunk, mindjárt jön a berlini pokol fölfestése, Bosch után szabadon. London nem lesz, mert azokkal most együtt joggingolunk a Margiton. Mi speciel egy vidéki városban időztünk, szerda volt, piaci nap. Kétfelé szakadt a város, az egyik a piacon időzött, mindenféle limlom és használt kacatok, elfekvő-zöldségek között turkálva. Festői kép, asszony a pultnál, zacskó diót árul, két, tenyérnyi kicsi szalonnával. Mellette öreg bácsi, ugyanilyen kínálattal. A város második fele az Egészségházban tolakodik. Hét órakor már telt ház. Itt találkozunk ismerősünkkel, ötvenes férfi, arcában fészket rakott az idő, mozdulatait, ahogy a miénket, csikorogtatja a rozsda. És vajon a várakozás alatt politizálunk-e? Ó, igen, várakozás közben mindig, ő, mint mondja, régi, hívő jobboldali, őt ettől a jobboldaliságtól el nem téríti semmiféle hatalom, vele azok – a kommunisták – csak rosszat tettek, például nem vették föl az egyetemre, sok ponttal, míg kevesebbel az osztálytársait igen. Dehogyis érdekli, hogy lopások esetei forognak fennen. Hogy kifejezetten nagy mértékű eltulajdonítás zajlik a virágos pódiumon és mögötte is. Végső érve előtt meghajlunk, mint valami jobbágy: „Oké, oké, de azért működik, nem?! Működik az ország!” Valaki ekkor, ennél a mondatánál meglöki. Kicsit szisszen a szája, ideges már. Másfél órája vár, hogy gyógyszert írasson. Mi végeztünk, búcsút intünk. Ő meg vár tovább. Mert hiszen működik.

Kiemelt kép: Hieronymus Bosch – Gyönyörök kertje (részlet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik