Poszt ITT
határzár, törökország (Array)

“Ott álltam bőgve a tompai határátkelőhelyen, és azt mondogattam, hogy nagyon sajnálom”

Hódos Hajni
Hódos Hajni

állandó háttérzaj. 2015. 06. 17. 16:55

Kétezernégyet írtunk, egy héttel a Magyarország EU csatlakozása után. Azt hallom, négy méter magas lesz. És megint én fogok bocsánatot kérni.

Május volt, a kora nyári napok egyike. Hosszú volt a kocsisor, mindig hosszú, nem szeretnek ezek dolgozni, ha szerb, ha magyar, a fináncnak csak egy ellensége van, a munka és egy Istene, az euró.

Hetvenötös vagyok, az én generációmnak mindig gyorsabban ver a szíve az országhatárhoz közeledve, a kollektív bűntudat beégett az agyakba, a lelkekbe, nem tehetünk ellene.

Azon a napon nem csak a magyarság égette a lelkemet kívül-belül, hanem valamiféle szégyen, valami megmagyarázhatatlan érzés, mintha cserben hagytam volna másokat és ennek a billognak a nyomát örökké viselnem kéne.

Kiszálltam az autóból. Ideges voltam. De leginkább tehetetlen. A határőr unottan intett, mekkorák ezek, mintha két méter alatt nem vennék fel őket erre a melóra, gondoltam és visszaintettem. Mindegyik tud magyarul, de meg nem szólalna, gondoltam dohogva. Ezek is, közeledtem a finánc felé. Lassan lépkedtem, mintha Canossát járnék és az is volt ez a pár lépés, az én Canossám, a szívem a torkomban vert és egyre szaporábban vettem a levegőt.

Kirobbant az ajtón. Nagydarab férfi volt, az a melák.

Szevasztok! – vigyorgott gúnyosan. Mindegyik így vigyorog, tudják, hogy seftelni jövünk a piacra, és azt is tudják, hogy mi tudjuk, hogy tudják. – Szevasz, mágyár lány! Szevasz, Európa! Helló, Unió! Helló, Európa!

Hangosan röhögött, amíg rá nem néztem, mondd csak, gondoltam magamban, megérdemlem. Nem tudom miért, de megérdemlem, röhögjél csak. Állom. Felemeltem a fejem, egymás szemébe néztünk, ott álltam bőgve a tompai határátkelőhelyen és engem nézett ez a nagydarab szerb finánc, aki jött közelebb, közelebb és már nem röhögött.

Ott állt előttem és nem szólt semmit. Aztán annyit mondott:
– Jó nektek, magyarok! De jó nektek!

Ekkor tört ki belőlem a mélyről jövő zokogás, lehajtottam a fejem és azt mondogattam, hogy nagyon sajnálom. Hogy annyira sajnálom.

Aztán öblítő szagát éreztem, és az olcsó műszálas anyag dörzsölést, ahogy szorított magához szótlanul.
– Semmi baj nincs. Semmi se. Semmi baj nincsen.

Kétezernégyet írtunk, egy héttel a Magyarország EU csatlakozása után.

Azt hallom, négy méter magas lesz. És megint én fogok bocsánatot kérni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.