Poszt ITT

Egyre több a birka, még több kellene

Növekszik a juhállomány, de még így is több százezer hektár legelő kihasználatlan.

TÉNY: Idén tovább bővül a juhállomány, az ágazatnak juttatott többlettámogatás hatására némiképp élénkült a tartási kedv – mondta az MTI-nek a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Hajduk Péter szerint a juhászat évekig elhúzódó hanyatlása után az igazi fellendülést az EU 2014-2020 közötti időszakában az agrárágazatnak nyújtott többlettámogatás hozhatja meg, amelyből a remény szerint a juhtartók is részesülnek majd.

Szükség is van a “hátszélre”, mert a csekély mértékű támogatások következtében az EU-csatlakozást követő években az állomány évente 40-60 ezer anyajuhval csökkent. A 90-es években még 2 milliós állomány összlétszáma a mostani enyhe növekedés ellenére is csupán 900 ezerre tehető jelenleg. “Pluszpénzek nélkül a juhtartás veszteséges” – mutatott rá a szakember.

A juhágazat az állattenyésztésen belül mindössze 2 százalékkal képviselteti magát, éves árbevétele hozzávetőleg 20 milliárd forint, de az igazgató szerint társadalmi jelentősége ennél jóval nagyobb. Környezetbarát jószágról lévén szó, a legelőkre engedett nyájak hozzájárulnak az ökológiai egyensúly megőrzéséhez, a több millió embert gyötrő pollenallergiás panaszok enyhítéséhez. Az 1,2 millió hektárnyi hazai legelőnek jelenleg – éppen a kevés birka miatt – csupán egy részén járnak nyájak, több százezer hektárnyi rét elhanyagolt, kihasználatlan, burjánzik rajtuk a légzési zavarokat előidéző káros parlagfű – tette hozzá.

Ráadásul ezeknek az elhanyagolt legelőknek jelentős hányadát olyan hátrányos térségekben veri fel a gaz, ahol az átlagosnál is nagyobb a munkanélküliség, mint például Borsod, Szabolcs, Nógrád, vagy Veszprém megye egyes részei. Számítások szerint a juhállomány felfuttatása a jelenlegi 6800 gazdálkodón túl további legalább ezer családnak nyújthatna állandó megélhetést, erősödhetne a vidék népességmegtartó képessége.

A juhtartás, kellő támogatás és szakértelem mellett azért is jövedelmező lehet, mert a bárány- és birkahús iránt a külpiacon nagy a kereslet. Az állomány növekedésének azonban jelenleg gátat szab az EU által meghatározott földalapú támogatás rendszere – jelezte Hajduk Péter. Eszerint a hektáronkénti 66 ezer forintos támogatás azt a gazdálkodót is megilleti, aki csupán lekaszálja a mezőjén termű füvet, nem legeltet rajta állatot. A jövő évtől életbe lépő új EU-támogatás viszont – a szakember reményei szerint – a területi helyett a termeléshez köti majd a támogatásokat, ennek alapján már mindinkább kifizetődő lehet az állattartás is.

A birkahús itthon alig szerepel a napi étrendben, az évi átlagos fogyasztás az európai fejenkénti 2,3 kilogrammal szemben mindössze 20 deka. A hazai konyhák inkább a sertést és a baromfit részesítik előnyben, holott a koleszterinszegény, ízletes birkahús jól illeszthető az egészségtudatos táplálékok sorába – hívta fel a figyelmet Hajduk Péter.

VÉLEMÉNY

“A juh, másképpen birka, sőt, bürge, a legjámborabb, legtürelmesebb állat, a türelem szimbóluma. Ezért mondja Petőfi, hogy a türelem a birkák erénye. Valóban, a birka nehezen hozható ki a sodrából. Semmiféle szóbeli sértésre nem reagál. Ha ütik, jámborul béget, de szembe nem száll a bántalmazójával, vissza nem üti, gorombaságot nem mond neki, még csak fel sem jelenti – írta Nagy Lajos. A Képtelen természetrajzból tudhatjuk azt is, hogy a kosok veszekedése “csupán szórakozás, ártatlan sport”, amely a Nyugat egykori főmunkatársa szerint nemes példa lehetne az embereknek.

“Milyen nagyszerű lenne, ha például képviselők, azaz honatyák, miután egymást fültövön sértették, olyan kedélyességeket mondva egymásnak, hogy: maga kegydíjas szarvasmarha, vagy: maga gazember, illetve: maga destruktív börtöntöltelékjelölt, a fegyveres elintézés helyett így, a kosok módjára összeszaladással és homlokösszeütéssel intéznék el ügyeiket. Érdekes lenne és stílszerű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik