Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint ki alakíthat kormányt a választások után?

Az országgyűlési választások második fordulója még hozhat meglepetéseket, bár elemzők azt valószínűsítik, hogy a jelenlegi koalíció marad hatalmon. Matematikailag azonban egy Fidesz-győzelem, sőt, a patthelyzet sem kizárt. Véleményét most az FN.hu választási tippjátékán is kifejtheti.

Véleményét most választási tippjátékunkban is kifejtheti!

Az FN.hu játékán indulók ez alkalommal azt tippelhetik meg, hogy a parlamentbe jutott négy párt egyenként hány mandátumot szerez meg a 386-ból. A tippelésnél érdemes figyelembe venni, hogy az első körben már szereztek mandátumokat a pártok (az MSZP 109-et, a Fidesz 97-et, az SZDSZ 4-et, az MDF 2-t), sőt, egy független mandátum kiosztása is esélyes.

Részt veszek a tippjátékban! >>

Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója lapunknak nyilatkozva két valószínű és két valószerűtlen forgatókönyvet vázolt fel. Az első – valószínű – felállás szerint marad a jelenlegi koalíció. Ha ugyanis az MSZP-SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét (de legalább közel a felét, sőt még egy szoros vereséget is szenvedhet), a két párt abszolút többséget szerez. Ha az MDF a harmadik helyen végzett jelöltjeit nem lépteti vissza, ez a forgatókönyv látszik a legvalószínűbbnek – ám az első fordulós eredmények ismeretében az MDF visszalépése esetén is ez számít papírformának a politológus szerint.

A második, szintén reális forgatókönyv azt mutatja: az MDF lesz a mérleg nyelve. Ha a Fidesz körülbelül 65-70 mandátumot szerez a 110-ből, kialakulhat egy olyan helyzet, amelyben sem a Fidesznek, sem a mai koalíciónak nincs abszolút többsége, és az MDF tizenvalahány mandátuma nélkül egyik oldal sem tud kormányt alakítani. Ebben a helyzetben a választás után az MDF képviselői dönthetik el, hogy milyen kormány alakul.

Nagyon valószínűtlennek látszik viszont, hogy a Fidesz a fennmaradó választókerületek több mint háromnegyedét megnyerje a második fordulóban, ha azonban ez mégis így történne, a párt egyedül alakíthatna kormányt.

És végül a negyedik, szintén nem túl reális eset, ha az MSZP egymaga alakít kormányt. Ha a szocialisták tarolnak a második fordulóban, még egy egypárti szocialista kormánynak is lehet – jelenleg csekélynek látszó – esélye. Török Gábor szerint azonban amennyiben a két forduló között érvényesül a győzteshez húzás jelensége, és/vagy a Fidesz politikája elbizonytalanítja a jobboldali szavazókat, ezen forgatókönyv valószínűsége akár radikálisan megnövekedhet.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik