Belföld

Hova szavaz a jobboldal?

Orbán Viktor szerint csak az MDF visszalépésével és a jobboldal összefogásával sikerülhet a kormányváltás, és ehhez a 110 még nem eldöntött mandátumból hetvenet kell megszerezni. Ehhez azonban jóllehet, az MDF és a Harmadik út – egyre jobban megosztott – szavazói is kevesek lehetnek.

Túl sok a kérdőjel

Török Gábor politológus a FigyelőNetnek elmondta: nincs értelme a számolgatásoknak, mert két valószínű forgatókönyv is van. Egyrészt ha az MSZP-SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét (de legalább közel a felét, sőt még egy szoros vereséget is szenvedhet), a két párt abszolút többséget szerez. Ha az MDF a harmadik helyen végzett jelöltjeit nem lépteti vissza, ez a forgatókönyv látszik a legvalószínűbbnek – ám az első fordulós eredmények ismeretében az MDF visszalépése esetén is ez számít papírformának. Másrészt az MDF csak akkor lehetne a mérleg nyelve, ha a Fidesz körülbelül 65-70 mandátumot szerez a 110-ből. Ekkor ugyanis, kialakulhat egy olyan helyzet, amelyben sem a Fidesznek, sem a mai koalíciónak nincs abszolút többsége, és az MDF tizenvalahány mandátuma nélkül egyik oldal sem tud kormányt alakítani.

Orbán Viktor szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorában kifejtette: számításaik szerint a 110 függő mandátumból hetvenet kell megszerezni a jobboldalnak a választási győzelemhez. (Ezt a mandátumszámot korábban 80-ra tették, pénteken pedig már az is elhangzott, hogy 65 is elég). Ebből számításaik szerint körülbelül 20, a FigyelőNet kalkulációi szerint 26 szinte biztosan a Fidesz mandátumainak számát gyarapítja majd. A maradék 44 mandátum megszerzése azonban nem egyszerű feladat, mivel lapunk számításai szerint a 110 körzet felében, 55 körzetben nagyobb esélye van a koalíciós jelöltnek. A maradék 29 körzet billeg, ezekben igazán érdekes, hogy az MDF, a Harmadik Út, és a kormányfőjelöltség visszavonatkozó bejelentés által megzavart Fidesz-szavazótábor hogyan dönt.

A koalíciónál meglesz az átszavazás

Bár konkrét közvélemény-kutatás nem készült, valószínűsíthető, hogy az SZDSZ szavazói nagy arányban átszavaznak majd az MSZP-re és viszont. A jobboldalon viszont nem ilyen egyszerű a képlet. A Fidesz három oldalról számíthat szavazatokra. Egyrészt saját támogatói közül, akiket ha jól sikerül mozgósítani, nagy arányban járulnak ismét az urnákhoz, függetlenül attól, hogy az elmúlt napok alkudozásai miatt már nem Orbán Viktor a miniszterelnök-jelölt. Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, a Fidesz szavazótábora olyan egységes, és hű Orbánhoz, hogy könnyen elfogadhatják azt az indokot, hogy a győzelemért vissza kellett léptetni a miniszterelnök-jelöltet.

Kérdés, az MDF-et támogatók hova állnak

Az MDF szavazóinak viselkedését sokkal nehezebb megítélni, és valószínűleg teljesen függetlenül fognak szavazni a visszalépésektől. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatójának becslése szerint harmaduk el sem megy szavazni, főleg azokon a területeken, ahol nincs MDF-es alternatíva. A Szonda Ipsos csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint az MDF szavazóinak nagyjából egynegyede a Fideszre adja voksát a második körben, kevesebb mint egyötödük pedig az MSZP-s jelöltre voksol.

Öt MDF-es jelölt már visszalépett a fideszes javára, ebből háromban számít igazán a gesztus: Szegeden mindössze 23 szavazat a különbség a koalíció közös jelöltje és a Fidesz aspiránsa között előbbi javára, így a 2082 első körös MDF-szavazó dönt. Orosházán meggyőző a koalíció fölénye, az MDF 2802 voksolója azonban itt is meglepetést okozhat, hasonlóan Siklóshoz, ahol szintén kevesebb, mint ezer szavazat a különbség. Balassagyarmaton és Siófokon azonban az MDF-től függetlenül győzhet a Fidesz.

Kétfelé osztott Harmadik Út

A Harmadik Út 120 ezer szavazata is megoszlik majd valószínűleg. 2002-ben a Fidesz még a szélsőjobboldal támogatására is számíthatott, akkor ugyanis Csurka István visszaléptette jelöltjeit a Fidesz javára a két forduló között. A jelenlegi választásnál viszont a Fidesz megosztotta a szélsőjobboldali pártösszefogást. Csurka István, a MIÉP elnöke bojkottot hirdetett, felhívta szavazótáborát, inkább ne menjenek el szavazni április 23-án. A Harmadik Út másik szervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom viszont azt javasolja választóinak, hogy a második fordulós szavazataikkal támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit.

A pártszövetségen belül a MIÉP erejét mutathatja azonban, hogy a 110 jelölt közül csupán 20-22 jelöltet delegált a Jobbik. A MIÉP-Jobbik Harmadik út listája egyébként a választások első fordulójában 119 007 szavazatot kapott, míg egyéniben annyit, hogy a 110 jelöltből hárman tudtak talpon maradni az első fordulót követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik