Könnyíthetünk az évközi növényvédelmen, ha megfelelően végezzük el a tavaszi lemosó permetezést, ami évszázadok óta része a kiskertek gondozásának.
Az agrotrend.hu összeállításában kiemeli, hogy általános szabály szerint a lemosó permetezést a rügypattanáshoz közeli állapotban végezzük el, hogy a telelőhelyről előjövő kártevőket minél nagyobb arányban gyérítsük.
„A rézkészítmények biztonságos használata érdekében csonthéjasok közül őszibarackban legfeljebb rügyfakadásig, kajsziban pirosbimbós állapot végéig, cseresznyében, meggyben fehérbimbós állapot végéig, almában, körtében a zöldbimbós állapot végéig permetezzünk, így elkerülhetjük a perzselést” – olvasható a szakértői cikkben.
Azt is írják, hogy a lemosó permetezésre használt réztartalmú készítmények a gombás és baktériumos betegségek többsége ellen hatásosak. Mint:
- az almatermésűek tűzelhalás-betegsége,
- varasodás a baktériumos és gombás ágelhalások (csonthéjasokban gutaütés),
- kajszi, cseresznye, meggy, szilva esetében a sztigminás levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek,
- illetve az őszibarack- és szilvafákon a tafrinás betegség rügyekben áttelelt fertőző képleteit csökkenthetjük jó eséllyel.
Hozzáteszik: málnában, szederben a vesszőbetegségek, dióban baktériumos és gombás ágelhalások esetén javasolható a rezek használata.
Kiemelték azt is, hogy a kéntartalmú lemosószerek rovarölő hatása olajtartalmú szerekkel (növényi olaj, paraffinolaj, ásványolaj) fokozható, ami egyrészt a permetlé jobb tapadását eredményezi a kéregfelületen, másrészt a kártevők áttelelő tojásainak felületét bevonja, így azok a légzés fokozódásával elpusztulnak az olajréteg alatt.
Fontos még, hogy a lemosó permetezést 5 Celsius-fok feletti hőmérsékletnél szabad csak elvégezni, nagy lémennyiséggel. Ha pedig a gyümölcsfáink közvetlen a szomszéd udvarával, leendő veteményeskertjével határos területen vannak, ne felejtsük el értesíteni a permetezési szándékunkról.
Arról itt írtunk bővebben, hogy melyik fákat ne metsszük meg semmiképp tavasszal.