Otthon

Romantikus szertartás szamovárral a teázás

A rendszerváltás előtt a keleti blokkban nagy kuriózumnak számított.

Bár a szamovár ma inkább dísztárgy, a készülék a köztudatban összefonódott az orosz teázási hagyományokkal. Elektromos változata a rendszerváltás előtt a keleti blokkban nagy kuriózumnak számított, sokáig nehezen is lehetett hozzájutni. Akik az idősebb generáció tagjai közül fogyasztottak a szamovárból “lecsepegő” teát, azok azt mondják, hogy az az íz utánozhatatlan.

A szamovár eredetileg egy orosz-török eredetű háztartási vízforraló edény, melynek eredeti, fával, vagy faszénnel fűtött változata népszerű volt az orosz otthonokban: ha reggel begyújtották, egész nap biztosította a ház konyhájának forróvíz ellátását. A teázás köré épült rituálé csak később alakult ki.

Fotó: Wikimedia Commons

A 20. század 30-as éveiben piacra kerültek az első elektromos szamovárok is, melyek a nyugati világban az orosz egzotikummal és vadromantikával fonódtak össze. Az évtizedek alatt hihetetlen mennyiséget adtak el világszerte.

Teázási szertartás szamovárral

A teázáshoz a teafüvet (grúz, vagy indiai fekete teát) egy kisméretű ezüst, vagy porcelán kannába helyezik, majd felöntik lobogó vízzel. Teázáskor először ebből, a szamovár tetején elhelyezett kis kannából öntenek egy-két ujjnyi teasűrítményt a fém pohártartóban elhelyezkedő üvegpohárba és ezt eresztik fel forró vízzel a szamovárból. A teát cukor nélkül fogyasztják, kis tányérkából speciálisan készített lekvárt, mézet, süteményt vagy különböző pralinéket fogyasztanak hozzá (Wikipédia).

Fotó: Wikimedia Commons

A szamovár sok magyar háztartásban a mai napig megtalálható, igaz többnyire használaton kívüli dísztárgyként. Hogy bőséggel akad belőle, azt a hirdetési portálokon olvasható megannyi eladó készülék mutatja. A kínálat alapján egy-egy patinásabb, szebben megmunkált darabért bizony borsos árat kell fizetnie a vevőnek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik