Otthon

Ezen a házimunkán veszekednek legtöbbször a párok

A háztartási feladatok közül a mosogatáson vitatkoznak legtöbbet a párok, ez derül ki a Council of Contemporary Families friss kutatásából.

A jelentés szerint jelentősen befolyásolhatja a kapcsolat élettartamát, hogy a férj és a feleség miként osztja meg egymás között a mosogatást.

Mint írják, jóval kevésbé elégedettek a párkapcsolatukkal és szexuális életükkel azok a nők, akiknek a partnerei nem kapcsolódnak be a kényes házimunka elvégzésébe, és többször is kerülnek konfliktusba szívük választottjával – írja a Treehugger.

A tanulmány eredménye azért is érdekes, mert számtalan más olyan háztartási munka van a mosogatás mellett, amit az otthon tisztán tartásához rendszeresen el kell végezni. Ilyen a mosás, a WC-pucolás és a szemetes kiürítése is.

Thinkstock

Miért nem szeretjük?

A magyarázat szerint a mosogatást kevésbé értékeljük annyira, mint az ajtón kívül végzett munkát, így a fűnyírást, a gyomlálást vagy adott esetben a kerti sütögetést. A mosogatás elvárás és nem teljesítmény. Másrészt mosogatáskor más emberek maradékát takarítjuk el, és ez tudat alatt nem tölt el jó érzéssel bennünket.

Dan Carlson, a kutatás szerzője azt írja, hagyományosan a nők felvállalták, hogy megcsinálják a házimunkát másik után: kimosnak, kitakarítják a WC-t és elmosogatnak. A férfiak feladata ezzel szemben legtöbbször a fűnyírás, az autómosás és a kuka kiürítése.

Csakhogy a mai nők úgy látják, azok a teendők hárulnak rájuk, amit mások nem találnak kívánatosnak, ez pedig haragot szül.

A férfiak napjainkban heti négy órát töltenek el házimunkával, ugyanez az arány még két óra volt 1965-ban. A nőknek hat órát vesz el idejükből hetente a takarítás.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik