Kultúra

Egyre kevesebb külföldi előadó léphet fel Kínában, de Kanye Westet azért bevállalták

KAREN MINASYAN / AFP
KAREN MINASYAN / AFP
Kína híresen szigorú az országba beengedett fellépőket illetően: az elmúlt időszakban egyre kevesebb nyugati zenész léphetett fel itt. Kanye West hirtelen bejelentett fellépése az országon belül is meglepődést és sok esetben felháborodást váltott ki, a döntés mögött azonban egyszerű gazdasági okok állhatnak.

Ye (Kanye West) egyetlen kínai koncertjét – amit meglepő módon nem a nagyvárosok egyikében, hanem a Hajnan nevű üdülőszigeten tartott – alig néhány nappal korábban jelentették be, és percek alatt több mint 42.000 jegy kelt el rá. 16 év óta először tért vissza az országba – írja a Guardian.

Az énekes a tervek szerint Tajvanon lépett volna fel, de kevesebb mint egy hónappal ezelőtt a szervezők bejelentették, hogy a koncert „előre nem látható körülmények” miatt elmarad. Hogy a lemondott koncert és a hirtelenjében, Hajnanon meghirdetett fellépés között van-e összefüggés, azt nem közölték.

A kommunista párt szigorúan cenzúrázza a hazai kiadványokat, fellépéseket és a közösségi médiában posztolt bejegyzéseket, emellett pedig  a külföldi producerektől származó tartalmakat is ellenőrzik. A kínai hatóságok gyakran megkövetelik a külföldi előadóktól, hogy a turné engedélyezése előtt nyújtsák be a műsorlistákat és a dalszövegeket. Hszi Csin-ping kormányzása alatt egyre kevesebb külföldi előadó látogatott az országba. Évente kevesebb mint negyven nem kínai film kap engedélyt a bemutatásra, és az elmúlt évek legnagyobb zenei turnéi közül – mint például Billie Eilish, a Coldplay és Taylor Swift – csak kevesen álltak meg Kínában. Justin Biebert 2017-ben kitiltották Kínából a „nem megfelelő előadói viselkedése” miatt. 2016-ban állítólag Lady Gaga teljes repertoárját feketelistázták, miután találkozott a Dalai Lámával.

A döntés, hogy Ye fellépését engedélyezték, Kínán belül is sokakat meglepett, bár az énekes mellett szólhatott, hogy gyermekként egy évet élt Nanking városában, mikor édesanyja egy ottani egyetemen tanított. Kanye West az elmúlt időben számos megnyilvánulásával váltott ki ellenszenvet rajongókból és partnercégekből egyaránt: antiszemita megjegyzéseivel, Donald Trump támogatásával vagy épp azzal, mikor úgy fogalmazott, hogy a rabszolgaság Amerikában a feketék választása volt.

Hajkou város hatósága állítólag több panaszt is kapott az énekes témái, szexista dalszövegei és sértő kijelentései miatt. Az egyik levélben az állt, hogy Ye „dalszövegei és nyilvános viselkedése nem felel meg a Kínában folytatott kulturális és művészeti tevékenységek színvonalának, és negatív hatással lehet a társadalomra”.

A közösségi médiában is nagy visszhangja volt a döntésnek. A legtöbben értetlenkedve álltak az énekes engedélyezése előtt.

A kormány biztosan megbánta, hogy nem engedélyezte Taylor Swift koncertjét, és Kanye Westet használja fel, hogy kárpótolja az embereket

– írta egy felhasználó.

A Guardian szerint a döntés mögött Kína gazdasági kihívásai állhatnak: az ország ingatlanválsággal, magas fiatalkori munkanélküliséggel és alacsony kiskereskedelmi kiadásokkal küzd, ezek mellett viszont az élő szórakozásra való belföldi kereslet nő, sőt ezért utazni is hajlandók az emberek. A Ye koncertjére eladott jegyek több mint 90%-át Hajnan tartományon kívül élők vásárolták meg. Az olyan régiók, mint Hajnan, amelyek nagy mértékben támaszkodnak a turizmusra és a szórakoztatóiparra, egyre frusztráltabbak a nagy, nemzetközi turnék elmaradása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik