Kultúra

Makovecz örökségét viszi tovább az OSZK piliscsabai raktárépülete

Az épület megszületésében Mészáros Lőrinc egyik családi érdekeltsége is komoly szerepet vállal.

Májusban futótűzként járta végig a hír a magyar híroldalakat, miszerint az Országos Széchényi Könyvtár öt évnyi tervezés után elhagyja a Budavári Palota F jelű épületét, és a Nagykörút, illetve az Üllői út találkozásánál lévő, nehezen bővíthető, vizesedő falú Kilián-laktanyába költözik.

Elköltöztetik az Országos Széchényi Könyvtárat
A Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba.

A bejelentés során szó esett egy Piliscsabára ígért archívumépületről is, ami azonban nem csak hogy nem állt készen az óriási anyag fogadására, de még a tervei sem készültek el.

Egymilliárdért költözik át az Országos Széchényi Könyvtár archívuma a Pilisbe
A minisztériumok és az OSZK is raktárhiánnyal indolja a költözést.

A Könyvtár rövidesen cáfolta az értesüléseket: a Kilián- (korábban Mária Terézia-) laktanya ezek szerint csak opcióként merült fel, a költözés pontos részletei pedig a kormányzat döntésére várnak.

Az OSZK-ról két héttel később lecsatolták az 1956-os Intézetet, és a Veritas Intézethez csatolták, a Pilisben létrehozandó – 2017 decemberi tervek szerint a következő év végéig bruttó 952,72 millió forintból létrejövő – archívumépület táján azonban apró előrelépés történt: egy, a Tervlapon megjelent írás szerint világszinten is egyedinek számító,

az OSZK által bekért kötelespéldányoknak (minden megjelent mű kötelezően leadott példánya), az ötvenezer tekercsnyi, mikrofilmen őrzött dokumentumnak, az elmúlt két évszázadban kiadott lapoknak, illetve a térképeknek, ősnyomtatványoknak, kéziratoknak és kódexeknek

otthont adó épület születhet meg a piliscsabai Iosephinum területén, melynek terveit a Kádár Mihály vezette TSPC csoport (Testnevelési Egyetem, Nemzeti Táncszínház, Millenáris Széllkapu Park, Nemzeti Lovarda) készítette el.

Fotó: TSPC Csoport

A pozitív jelzőkkel egyáltalán nem fukarkodó írásból kiderül, hogy az egyszerű formákból táplálkozó épületen megjelenik majd az eredetre utalás, és egyszerre fog kapcsolódni

területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, utal a papír, mint hordozó anyag tulajdonságaira és visszatükrözi azt a közeget, a sűrű pilisi erdőt, amely védőbástyája lesz majd az archivális raktárnak.

A Turi Attila építésszel közösen jegyzett tervekben szereplő épület a Tervlap szerint egy könyvet mintáz majd, melynek gerincrésze fogja majd össze a funkciókat, a homlokzatnak pedig domináns eleme lesz majd a falevél mintázatú záróelem, a mellette lévő üvegkockában pedig

a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás és a Braille-írás ritmusossága

jelenik majd meg egyidőben.

Fotó: TSPC Csoport

Az írás szerint az építészek a világ számos könyvtárában – Párizsban, Bécsben, valamint a kínai Guangzhouban – végeztek előtanulmányokat, szakmai konzulensként pedig a norvég nemzeti könyvtár segítette a projektet.

Fotó: そらみみ

A legalább száz évre tervezett, finombeton mellett üveget, süttői mészkövet és a Makovecz Imre organikus épületeinél is előszeretettel használt, feketére patinásodó vörösrezet is tartalmazó épületben több mint nyolcvan kilométernyi polcfolyóméteren kapnak majd helyet a dokumentumok, melyek megőrzését természetesen zsilipes rendszer, illetve állandó hőmérséklet és páratartalom segíti majd.

Fotó: TSPC Csoport

A nyilvánvalóan erősen túlírt sajtóközleményhez mellékelt látványtervek nem árulnak el ugyan túl sokat a leendő, formáit tekintve minden bizonnyal egyáltalán nem osztatlan lelkesedést kiváltó épületről, de remélhetőleg tényleg beváltja majd a hozzá fűzött elvárásokat, ellentétben a magyar múzeumok jó részének rossz raktározási körülményeivel.

Fotó: TSPC Csoport

A cikk mindemellett nem tér ki a projekt befejezési határidejére, de a tervek nyilvánvalóan legkorábban 2020-ra valósulhatnak meg.

A generáltervezői feladatokat a TSPC mellett a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft. látta el, ami villámgyorsan vált a magyar piac meghatározó szereplőjévé – nem meglepő módon, hiszen annak egyik tulajdonosa, a Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc három gyermekének cége, melynek nevét részben keresztneveik (Beatrix, Ágnes és Lőrinc) kezdőbetűi adják, vezérigazgatója pedig a több Mészáros-érdekeltséggel is összefüggésbe hozható Schmidt Zoltán.

Nem túl meglepő: Mészárosék tervezik az Országos Széchényi Könyvtár 550 milliós raktárát
A legifjabb Mészáros-generáció sem tudott elhajolni a közpénzes megbízások elől.

Az épülettel kapcsolatos további érdekességek és részletek a Tervlapon találhatók.

Frissítés

Cikkünk korábbi verziójában helytelenül állítottuk, hogy a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda a TSPC Csoport részét képezné. A két cég közt nem sosem állt fenn ilyen viszony. Turi Attila építész neve cikkünk korábbi verziójában Turaiként szerepelt. Mindkét hibát javítottuk, melyekért elnézést kérünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik