Belföld

Nem túl meglepő: Mészárosék tervezik az Országos Széchényi Könyvtár 550 milliós raktárát

550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban tervezi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárépületét, illetve az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrát a TSPC Kft. és a Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. — derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjának mellékletében megjelent hirdetményből.

A Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti válallkozó gyerekeinek cége, erre utal a cég neve is: a tulajdonos Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes (aki házasságkötése óta a Homlok-Mészáros Ágnes nevet viseli) és ifj. Mészáros Lőrinc. A céget csupán 2015-ben alapították, de a forgalma tavaly már meghaladta a 10 milliárd forintot. Leányvállalata, a Fejér Tervező 2017 márciusában alakult, és a csonka üzleti évben 72,5 millió forintos bevételt értek el. A vállakozást arra a Fábián Istvánra bízták, aki egyszemélyben egy másik Mészáros-cég, az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. ügyvezetője is.

A TSPC Kft.-nek nem ez az első közpénzes munkája: az Átlátszó Blogjának cikke szerint a Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unoktestvéréhez köthető Raw Development Kft.-vel közösen végezték el annak a Csónak utcai Ybl-villának a műszaki ellenőrzését, illetve a projektlebonyolótói feladatait, amelyből a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa 4,49 milliárd forintért alakított ki művészeti galériát és éttermet. Honlapjukon referenciaként tüntetik fel a zalaegerszegi uszodakomplexumot és a Millenáris Szélkaput is.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: összesen egymilliárd forintért költözik át az OSZK archívuma a Pilisbe. Az új raktárépületet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kollégiumához közel, egy 17 hektáros területen alakítják ki, de a szolgáltatási célú példányok továbbra is a Palotanegyedben lévő épületben maradnak.

Bemutatjuk Mészáros Lőrinc tízmilliárdokról döntő gyermekeit
A felcsúti gázszerelővel együtt szinte észrevétlen a család második generációja is pozícióba került, Mészáros Lőrinc három gyermeke sorra foglalja el az igazgatói székeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik