Belföld

Egymilliárdért költözik át az Országos Széchényi Könyvtár archívuma a Pilisbe

Megszületett a kormányhatározat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezésével kapcsolatban.

A legfontosabb tudnivalók:

  • a kormány az újonnan építendő archivális és szolgáltató raktárak megvalósítását célzó beruházás előkészítéséhez biztosít forrást, bruttó 952 720 000 forint összegben.
  • Az archivális raktár lehetséges helyszíne a kormányhatározatban megjelölt piliscsabai ingatlan, a Iosephinum területe,
  • lesz egy másik raktár is a budai várkert Nyúlkert alatti területén,
  • a beruházás felelőse a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, előkészítésének végrehajtója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.,
  • a beruházás határideje: 2018 december vége.

Miért van erre szükség? 

Erről megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM), az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), és az OSZK-t is. 

AZ NFM szerint az OSZK több mint tíz éve küzd raktárhiánnyal. Mint írják, a probléma megoldását egy külső raktár építése jelenti, amelyben a könyvtár muzeális állományát és a digitális tárolóegységek harmadik vonalát helyeznék el, figyelembe véve a nemzetbiztonsági szempontokat is.

Az EMMI még hozzátette, a raktárba csak az archiválást szolgáló példányok kerülnek,

a dokumentumok első példánya a kiszolgálás gyorsasága érdekében lehetőség szerint a jelenlegi tömörraktárba vagy a szolgáltató raktárba.

Az OSZK is raktárhiánnyal indokolja a költözést. Mint írják, az épület átépítésre szorul, így az építkezés előtt a raktárakat ki kell üríteni.

Miért a Pilisben? 

A válaszokból kiderült, fontos szempont, hogy az archivális raktár az OSZK Budai Vár F épülettől földrajzilag, katasztrófavédelmi okokból távolabb legyen. Persze az sem mellékes, hogy alkalmasnak kell lennie legalább további 15-20 év könyvtári dokumentum termésének fizikai befogadására. Így esett a választás a Piliscsabán található Iosephinum területére. 

Miután a kormányhatározatban ugyanaz a Fő utca 2/A szám található, ami a Iosephinum Kollégium és Szakkollégium címe, ezért megkérdeztük a kollégiumot is, őket hogyan érinti majd ez az építkezés.

Bíró Szilveszter igazgatótól megtudtuk, a Piliscsaba Fő út 2/A. cím alatt található, mintegy 17 hektárnyi terület a magyar állam tulajdona. Ezen a területen fog épülni az OSZK archívuma, a kollégium épületétől messze.

Semmilyen mértékben és formában nem érinti ez kollégiumunk működését. Még csak nem is lesz látható a kollégium épületéből az OSZK archívuma.

– írta válaszában. 

Kiderült az is, hogy az archivális raktáron kívül egy szolgáltató raktárat is létre kell hozni a budai vár Nyúlkert alatti területén egy 1999-2000 között már megkezdett beruházás folytatásaként. 

Az archivális és a szolgáltató raktár megépítése szorosan kapcsolódik az Országos Széchényi Könyvtárnak helyet adó Budai Vár „F” épület komplex felújítási programjához, írta az EMMI.  

Mi lesz a könyvtárral? 

A piliscsabai beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett (adott esetben muzeális) dokumentumok biztonságos, szakszerű tárolása. Az e típusba tartozó dokumentumok száma évente 15-20 ezer példánnyal nő.

A szolgáltatási célú példányok továbbra is a Palotaépület területén maradnak,

így a könyvtárhasználat és a szolgáltatás általános feltételei változatlanok maradnak az EMMI tájékoztatása szerint. 

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik