Kultúra

Az amerikaiak fele felsőbbrendűnek tartja hazája kultúráját

Minden második amerikai úgy gondolja, hogy kultúrája felsőbbrendű, miközben a franciáknál csak négyből egy ember vélekedik ugyanígy.

A Pew kutatóintézet által elvégzett felmérés szerint az amerikaiak 49 százaléka gondolja úgy, hogy bár “nem tökéletesek, kultúrájuk felsőbbrendű a többiekéhez képest”. Az eredmény azt jelzi, hogy a felsőbbrendűségi tudat tovább gyengült az USA-ban, ugyanis 2002-ben még 60, míg 2007-ben 55 százalék vélekedett ugyanígy – de ezzel együtt is az amerikaiak vezetik az öt megkérdezett nemzet listáját, ugyanis a németeknek 47, a spanyoloknak 44, a briteknek 32, míg a franciáknak 27 százaléka tartja magasabbrendűnek saját kultúráját.

A felmérés célja egyébként annak kimutatása volt, hogy az amerikai értékek gyakran eltérnek az európaiaktól. Ezt a kultúrával kapcsolatos kérdés mellett igazolta többek közt az is, hogy míg az amerikaiak 58 százaléka elutasítja az állam beavatkozását magánéletébe, a briteknek csak 38, a németeknek és a franciáknak 36, a spanyoloknak pedig 30 százaléka ért ezzel egyet. Ugyanígy az amerikaiaknál a legnagyobb azoknak az aránya, akik “esetenként szükségesnek tartják a katonai erő használatát a rend fenntartására a világban”: míg náluk négyből három ember gondolkodik így, a briteknél 70, a franciáknál és spanyoloknál 62, a németeknél pedig 50 százalék felelt hasonlóan.

Az amerikaiak emellett abban is különböznek az európaiaktól, hogy kiemelt szerepe van náluk a vallásnak: az USA-ban minden második ember “nagyon fontosnak” tartja magánéletében a hitet, míg a spanyoloknak csak 22, a briteknek 21, a németeknek 17, a franciáknak pedig 13 százaléka vélekedik így. Szintén az Egyesült Államokban a legnagyobb a homoszexualitás elutasítottsága: míg ott az emberek harmada, addig Nagy-Britanniában 15, Franciaországban 14, Németországban 12, Spanyolországban pedig 8 százaléka ítéli el a melegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik