Kultúra

Ha szombat, versengés, ellentétek, ha vasárnap, líra és derű

A tévéműsor legalább is így rendezte az életet, szombaton indul az új ValóVilág-széria, vasárnap pedig ritkán emlegetett magyarokról hallhatunk.

Szombat

12:25-kor a Magyar elsők sorozat az m2-n az első magyar hangosfilm rejtélyét járja körül, de nemsokára elkészülhet a műsor az utolsóról is, ahogy a filmfinanszírozás átalakulását elnézem. Bár a cseheknél is volt olyan év, hogy nem készült náluk egy hazai film sem.

Körmendy Jánost mindenki ismeri, ha mást nem is, a Három nővér-paródiából mindenképp, neki adják azt a sok szamovárt, de Gombóc Artúr is az ő hangján szólalt meg. Humora, sokoldalúsága intelligenciája a portréműsorok mellett átsugározza tévés felvételeit is, ezekből láthatunk egy csokorral 17:05-től az m1-en, minden bizonnyal nem marad ki a Csehov-feldolgozás sem, tehát Hogy volt!?.17:30-tól pedig jönnek az amerikai körmendyek, Walter Mattau és Jack Lemmon A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjátékban, ahol a klasszikus (furcsa) pár egy nőért verekszik meg a Cool tévén.

19:10, elég ha annyit mondok, „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship” itt meg is hallgathatják az eredeti verziót, elmondja Humphrey Bogart, játsszák még Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre és még sokan mások, rendezte Kertész Mihály, 3 Oscar-díj, 8 jelölés, a világ egyik legjobb filmje – igen, a Zimmer Fe…, illetve a Casablanca. Mit mondjak még? Filmmúzeum.

Aki viszont már kívülről tudja, itt az alternatíva: 19:25, Duna Tv, Mansfield Park, Jane Austin a maga korában merész és kihívó regénye a legendás és közmondásos angol képmutatásról – volt-e még egy olyan kemény időszak az emberiség történelmében, amikor az érvényesülés iránti vágy, a képmutatás és a társadalmi elvárások olyan keményen gyötörték volna az embereket, mint a 19. század Nyugat-Európája? Tán csak a mai Kína ilyen hely.

És ha már érvényesülés és verseny, 20:45-től a hon férfiúi a sport1-re szegezik szemüket, hisz a holland bajnokság csúcsrangadója következik, igazi kihagyhatatlan derby, az Ajax-PSV persze Dzsudzsákkal, és a kemény meccseken éles csapatával (a legutóbbi rangadót, igaz, elvesztették, de előtte a Feyenoordnak egy tízest rúgtak).

De mit tegyen az, aki nem akarja a világ legnépszerűbb sportágát nézni? Aki a kevesekhez akar tartozni? Nézze a National Geographic csatornát 21:00-tól, ahol a Tabu V sorozat Kívülállókat mutat be – egy ausztrált, aki szerint a saját lába protézis, egy bangladesi közösséget, amelyet a többség egy folyóra száműzött, és egy angol férfit, aki autók által elütött állatokon él…

21:10-től a TV2 a Casino Royaléval próbál meg úgy tenni, mintha versenyezne az RTL Klubbal, de hát ezer Daniel Craig és Eva Green sem elég meggyőző ahhoz, hogy az induló ValóVilágot ellensúlyozza. Nekünk kukkolás kell, és, valljuk be, ez a legalapvetőbb tévézési indítékunk – az otthon melegéből nézni szenvedő embertársainkat. Ha Ön nem így gondolná, irány a 007-es ügynök, ám ha bevállalja, 22:05-től indul a Nemzeti Kukkolda az RTL Klubon.

Vasárnap

Ha már a szombat tévés értelemben rivalizálásról, képmutatásról, kívülállásról szólt, legyen ez máshogy vasárnap – rögtön 10:50-kor jönnek a gyerekek, a spektrum Miből lesz a cserebogár? című sorozata elérhetetlen álom egy magyar filmesnek, itt a BBC munkatársai ugyanis évekig követték pár 2000-ben született gyerek felnövését és fejlődését, hogy demonstrálják az eltérő személyiségek kialakulásának miértjét. Egy kis fajismeret az ember nevű állatról.

13:25-kor szerényen, meghúzódva az egyik legnagyobb magyar rendező utolsó filmjét láthatjuk. Székely István nevére nem sokan kapják fel a fejüket, de ha annyit mondok, ő rendezte a Hyppolit, a lakájt, már mindenki bólogat. Életpályája érdekesen alakult, először félig-meddig német filmes volt, majd az egyre szélsőségesebb honi politikai helyzet miatt 1938-ban Amerikába emigrált, stúdiót alapított. Végül 1972-ben Nemeskürty István meghívására jött Magyarországra, és rendezte meg újra a Szép Ernő-féle Lila ákácot, élete utolsó filmjét. Bálint András, Halász Judit, a századelő magyar argója, és egy melankolikus vígjáték a Duna TV-n.

Kapcsoljuk kisvártatva Londont, 15:00-kor megkezdődnek a tenisz-VB mérkőzései, a férfiaknál a legjobb nyolc csap össze két négyes csoportban, és a sport2-n rögtön a Djokovics-Berdych-meccset láthatjuk, utóbbi nincs nagy formában, de aki látta a Budapest Arénában játszani Söderlinggel, tanúsíthatja, így is halálos.

A vasárnapi ebéd lassan abba a fázisba ér, amikor egy jó film kell az emésztőrendszernek a rendeltetésszerű működéshez. Ehhez két lehetősgéet is felajánlunk, az egyik a klasszikus-dráma, a másik a klasszikus-komédia. Előbbi Hemingway regényének filmváltozata Gregory Peckkel, Ava Gardnerrel – igen, a Kilimandzsáró hava az m1-en 16:05-től nézhető meg. A vígjáték pedig igazi vasárnap délutáni mű, Bud Spencer ezúttal bokszolóként veri el Vitéz László-s stílusával a rosszfiúkat, a lényeg ez, a címek változnak, most épp a Bombajó bokszoló van soron, 16:20, RTL Klub.

Estére kicsit engedünk a nagy békességből és lírából, 19:00-kor a spektrum feltett szándéka provokálni a hívőket, mert Az első Jézus? című ismeretterjesztő (?) film egy Jézus előtt élt messiásról és feltámadott ismeretlenről beszél.

De másnak is provokálhatnékja van, vagyis volt, Bertoluccinak Az utolsó tangó Párizsban című filmje sosem járt mélységekig akar eljutni egy viszony ábrázolásában, „úgy testileg, mint lelkileg”, az improvizatív szövegekben Marlon Brando beszél az apjához fűződő viszonyáról is, bár utólag erről azt mondta, semmi köze a valósághoz, jóllehet a rendező arról akart volna hallani. 23:35, TV2, egy kis élveboncolás.

Végül azért mégiscsak térjünk vissza a nap eredendő szellemiségéhez! Hallottak már önök Alexandra Pavlovnáról? És ha azt mondom, a magyarok királynéja volt? Bizony. Szakály István mutatja be őt nekünk elég későn, 0:00-kor az m1-en, igaz, a királynéi címet csak a magyarok adták neki hálából, a valóságban Ferenc császár testvérének, József nádornak a felesége volt, és csak rövid ideig élt itthon 1800-tól korai haláláig, 1802-ig, amikor még csak 17 éves volt – gyermekágyi láz vitte el. Erről is beszámol az Alexandra Pavlovna, a magyarok királynéja. De állítólag neki köszönhetjük a magyar zászló színeit. Igazán szép vasárnapzárás ez így, nemde?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik