Nagyvilág

„Ön beküldené a gyerekét 12 évesen a dzsungelbe?” – korhatárhoz kötnék az ausztrálok a közösségi oldalak használatát

Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images
Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images
Az ausztrál kormány a múlt héten jelentette be, hogy még az idén egy olyan törvényt hoznak, amely korlátozná a gyerekek közösségi oldalakhoz való hozzáférését. Azzal a szakértők is egyet értenek, hogy a közösségi oldalak mértéktelen használata veszélyes lehet a fiatalokra, ám egy korhatár bevezetése akár komoly károkat is okozhat nekik, a megvalósítás pedig minimum problémás. Ezt mutatja az uniós példa is.

Még az idén az ausztrál parlament elé kerül egy olyan törvény, amely korhatárhoz köti a közösségi oldalak használatát – jelentette be szeptember 10-én az ország miniszterelnöke. Anthony Albanese az intézkedést – amely mögött széles körű politikai támogatás áll – a tizenévesek mentális és fizikai egészségének megóvásával magyarázta. A korhatárt egyelőre nem határozták meg pontosan.

Hagyjuk meg a gyerekeknek a gyerekkort. Semmi közösségi nincs abban, hogy néhány oldal elszakítja a fiatal ausztrálokat az igazi barátoktól és az igazi élményektől

– érvelt a kormányfő egy sydney-i rádióállomásnak a Washington Post beszámolója alapján. Szerinte az lenne a helyes lépés, ha a 16 éveseknél húznák meg a korhatárt, de szakértők szerint a 14 éves kor is szóba kerülhet. Korábban az ellenzék fő ereje, a jobbközép Liberális Párt azt közölte: a 16 éveseknek engedné meg először, hogy látogathassák ezeket az oldalakat.

Martin Ollman / Getty Images Anthony Albanese a képviselőház üléstermében, az ausztráliai Canberrában 2022. március 29-én.

A tervezett jogszabály indoklása „meglehetősen egyszerű”: a gyerekek váljanak le az eszközeikről, és menjenek ki a pályára, az uszodába, egymással töltsék el az idejüket. „Tisztában vagyunk vele, hogy a közösségi oldalak társadalmi károkat okoznak” – tette hozzá Albanese, aki szerint a törvény elfogadásáig kidolgoznak egy technológiai megoldást, amelynek alkalmazásával ténylegesen ellenőrizhető lesz a közösségi oldalakon a felhasználók életkora, vagyis betartható lesz az új jogszabály.

Ausztrália a világ egyik legintenzívebb online társadalma: a 26 milliós lakosság négyötöde fent van valamelyik közösségi platformon. A Sydney Egyetem 2023-as tanulmánya szerint a 12 és 17 év közötti ausztrálok háromnegyede használja a YouTube-ot vagy az Instagramot – írja a Reuters.

A legtöbb közösségi oldalra – így a Facebookra, az Instagramra vagy a TikTokra – jelenleg egy 1998-as amerikai törvény miatt 13 éves kortól lehet regisztrálni, ám ezt nem ellenőrzik, vagyis jelenleg egy hamis születési dátum megadásával ezt az akadályt könnyűszerrel meg lehet kerülni.

Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a megoldás nem olyan egyszerű, ahogy ezt Albanese állítja. A korhatár bevezetése szerintük azzal járhat, hogy a gyerekek titokban használják majd a közösségi oldalakat – amivel egyrészt veszélyeknek tennék ki magukat, ráadásul legális segítséget sem tudnának kérni, ha bajba kerülnének.

Ausztrália egy meglehetősen egyszerű megoldást keres egy nagyon összetett problémára. A kérdés az, hogy ez inkább a politikai marketingről szól, vagy valódi megoldást keresnek a gyerekek megvédésére

– fogalmazott a Postnak Lisa Given, a Melbourne Királyi Műszaki Intézet információtudománnyal foglalkozó tudósa.

Ausztráliában azért kapott éppen most újabb lendületet ez az ügy, mert a pártok már készülnek a jövő májusi választásra. A téma akkor vált ismét a politikai közbeszéd részéve, amikor Dél-Ausztrália miniszterelnöke a közelmúltban felvetette: a 14 éven aluliaknak tiltsák meg a közösségi oldalak használatát, a 14–15 évesek pedig csak szülői engedéllyel regisztrálhassanak azokra. Új-Dél-Wales és Victoria – a két legnépesebb állam – is támogatja Albanese ötletét.

Itt az ideje, hogy a szülőknek hatalmat adjunk arra, hogy ellenálljanak – persze nem a gyerekeiknek, hanem a techóriásoknak

– mondta Jacinta Allan, Victoria miniszterelnöke.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik