A következő élő közvetítés része Egyre több ország vonja meg a támogatást az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségétől

Izrael azt állítja, hogy az ENSZ munkatársai is részt vettek az október 7-ei mészárlásban

Ozkan Bilgin / AFP
Ozkan Bilgin / AFP

Egy nő elrablásával, lőszer szétosztásával és egy kibucban elkövetett mészárlásban való részvétellel vádolják az ENSZ segélyszervezetének egy tucatnyi alkalmazottját. Az Egyesült Államok kormányának címzett dokumentációban, amelyet a New York Times ismertetett, Izrael által gyűjtött bizonyítékok szerepelnek. A vád szerint az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) alkalmazottai

részt vettek a Hamász október 7-ei támadásában, és azóta is segítik a Gázát uraló terrorszervezetet. Az ENSZ pénteken közölte, hogy több alkalmazottat elbocsátott, miután értesült a vádakról. Ezek után nyolc ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Japán, Németország, Ausztria, Kanada és Finnország – felfüggesztette a Gázában aktív segélyszervezet finanszírozását.

Izrael szerint az ENSZ alkalmazottai közül

  • tízen a Hamász terrorszervezet tagja,
  • tucatnyian aktív szerepet vállaltak az október 7-ei vérengzésben,
  • egyikük, egy hán júniszi iskolai tanácsadó közreműködött egy nő elrablásában,
  • míg egy Nuseiratban dolgozó szociális részt vett a járművek koordinálásában és lőszert osztott a támadás napján, továbbá segített eltüntetni egy meggyilkolt izraeli katona holttestét.

António Guterres ENSZ-főtitkár, Izrael Gáza elleni háborújának hangos kritikusa, a jelentés megismerése után azt mondta, „elborzasztják a vádak”. Hangsúlyozta, hogy az érintett 12 emberből 9-et azonnali hatállyal elbocsátottak.

Az UNRWA 13 ezer embernek ad munkát Gázában, az övezet egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik