Élő Nagyvilág

Egyre több ország vonja meg a támogatást az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségétől

Jaafar ASHTIYEH / AFP
Az UNRWA által üzemeltetett egyetem bejárata Ramallahban
Jaafar ASHTIYEH / AFP
Az UNRWA által üzemeltetett egyetem bejárata Ramallahban

Izrael katonai műveletet jelentett be a libanoni határon

Hamarosan kezdődő katonai műveletet jelentett be a libanoni határon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn a Gázai övezet peremén állomásozó csapatoknál tett látogatása során. Mint mondta, ehhez csapatokat vonnak ki a Gázai övezetből a zsidó állam északi részére, ahol “nagyon hamar akcióba fognak lépni az északi csapatok megerősítése végett”. Galant közölte azt is, hogy a tartalékosokat fokozatosan leszerelik, hogy “készen legyenek és felkészüljenek jövőbeli bevetésekre”. A miniszter a Gázai övezetben zajló harcok kapcsán megjegyezte, hogy a Hamász terrorszervezet elleni háború “még hónapokig eltarthat”.

A tárcavezető nemrég arról számolt be, hogy Izrael szorosan nyomon követi a helyzetet a libanoni határon, ahol a Hezbollah síita milícia provokációkat folytat. “Nem akarunk háborút, de készek vagyunk megbirkózni bármely helyzettel, amely északon kibontakozhat” – tette hozzá.

Szinte naponta jelentenek összecsapásokat az izraeli hadsereg és az iráni támogatást élvező, valamint a Hamásszal is szövetséges síita milícia között a libanoni-izraeli határon. Libanonban a Hamász is jelen van és az arab ország területéről gyakran indít rakétákat Izrael északi területei ellen. A Hezbollah hétfőn közölte, hogy tíz támadást hajtott végre izraeli állások ellen a határ mentén, amelyek során iráni gyártmányú Falak-1 rakétákat is felhasznált.

(MTI)

Izrael megsemmisítését tanították az UNRWA gázai iskoláiban Netanjahu szerint

Izrael megsemmisítéséről beszéltek az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) iskoláiban – állította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a brit TalkTV brit televíziós csatornának adott, hétfőn közzétett interjújában, amelyet az MTI szemlézett.

A kormányfő elmondta, az izraeli hatóságok vizsgálata szerint az UNRWA 13 munkatársa vett részt „közvetve vagy közvetlenül” a Hamász Izrael ellen végrehajtott október 7-i támadásában, a szervezet iskoláiban pedig „dicsőítették és magasztalták a terrorizmust”.

Az interjúban Netanjahu védelmébe vette Izrael gázai háborúját és leszögezte: bár a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet legyőzése időbe kerül, ha a Hamász győzelmet arat, „Európa lesz a következő, Amerika lesz a következő”.

Elmondtam Joe Biden amerikai elnöknek, elmondtam minden vezetőnek, aki ellátogatott hozzánk, hogy nem egy egyszerű kis csetepatéról van szó, ez az önök háborúja is

jelentette ki Netanjahu.

Katarra kitérve a kormányfő azt mondta, Doha óriási befolyással bír a Hamászra. „Azt gondolom, követelni kell Katartól, amely menedéket ad a Hamász vezetőinek és anyagilag is támogatja a szervezetet, hogy érje el a még fogságban lévő túszok elengedését” – jelentette ki, aláhúzva: „az egész világ Katarra figyel”.

A Gázai övezet háború utáni sorsával kapcsolatban Netanjahu elmondta, Izrael nem csupán „teljes győzelmet akar aratni a Hamász fölött”.

Fegyvermentesítésre van szükség, fenntartható fegyvermentesítésre. Ezt csak Izrael tudja intézni. Ha tudnak valamilyen más, nemzetközi erőt, amely képes harcolni a terrorizmus újbóli felbukkanása ellen, tudassák velem!

Az izraeli külügyminiszter lemondásra szólította fel az UNRWA igazgatóját

Törölte szerdán esedékes találkozóját az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) igazgatójával Jiszráél Katz izraeli külügyminiszter – jelentette be a politikus hétfőn az X-en. Katz egyúttal felszólította Philippe Lazzarinit, hogy vonja le a következtetéséket és mondjon le tisztségéről. „A terrorizmus támogatóit nem látjuk itt szívesen” – tette hozzá.

Izraeli vizsgálatok szerint az UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamász szélsőséges palesztin szervezet izraeli célpontok elleni október 7-i terrortámadásában. Emiatt közel tucatnyi ország, köztük az Egyesült Államok megvonta a pénzügyi támogatást az UNRWA-tól, míg mások, például az Európai Unió, felülvizsgálják a segélyszervezet finanszírozását.

Amerikai hadihajókat támadtak húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók hétfőn közölték, hogy rakétatámadást intéztek egy amerikai hadihajó ellen az Ádeni-öbölben, az amerikai hadsereg azonban nem számolt be ilyenről – írja az MTI.

Jahíja Szárea, az Irán által támogatott jemeni síita lázadók szóvivője közölte, hogy a támadás célpontja a Lewis B. Puller nevű, korábban az Arab-tengeren állomásozó mozgó tengeri támaszpont volt, bizonyítékkal azonban nem szolgált arra, hogy a rakéta célt ért volna. Hozzátette: a lázadók továbbra is támadni fogják az Izraelt támogató, illetve az amerikai vagy brit hajókat, amíg a zsidó állam nem állítja le hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezetben.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy nem érkezett jelentés az amerikai haditengerészet különleges egységének (Navy SEAL) tengeri bázisaként szolgáló hajó elleni rakétatámadásról.

Az Irán által támogatott, Jemen legsűrűbben lakott területét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi vagy hadihajók ellen. A vörös-tengeri támadásokra reagálva a brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt támadást intézett a húszik jemeni katonai létesítményei ellen.

Szíriai megfigyelőközpont: Izraeli rakétatámadás érte Damaszkusz egyik külvárosát, többen meghaltak

Izraeli rakétatámadás érte a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda Damaszkusz egyik déli külvárosában lévő létesítményeit hétfőn, legkevesebb hatan meghaltak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet. A támadás tényét a szíriai hadsereg is megerősítette.

A szíriai polgárháború eseményeit megfigyelő, nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat úgy tudja, három rakéta csapódott be a szíriai főváros Szejjida Zejnab nevű negyedébe. A halottak közül hárman az Irán által támogatott milícia fegyveresei voltak.

A támadás tényét a szíriai hadsereg is megerősítette, hozzátéve, hogy Izrael a Golán-fennsík felől lőtte ki a rakétákat, részleteket azonban nem közölt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

(MTI)

Ausztria is felfüggesztette az UNRWA finanszírozását

Újabb országok jelentették be a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) jövőbeli támogatásának felfüggesztését: hétfőn Japán és Ausztria is az ügynökség finanszírozásának leállításáról döntött, reagálásul arra, hogy izraeli vizsgálatok szerint az UNRWA tizenkét munkatársa részt vett a Hamász szélsőséges palesztin szervezet izraeli célpontok elleni október 7-i terrortámadásában.

Az UNRWA számára biztosított segélyek felfüggesztését elsőként az Egyesült Államok jelentette be pénteken, ezt követően Kanada, Ausztrália, Olaszország, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia, Németország is hasonló döntésre jutott. Svájc a felsorolt nemzetekkel ellentétben nem hozott azonnali döntést a segélyezés leállításáról, Franciaország pedig vasárnap azt jelentette be, hogy egyelőre az év első negyedére vonatkozóan felfüggeszti a támogatást. A fő szponzorok közé tartozó Norvégia, valamint Írország vasárnap azt közölte, hogy továbbra is folytatja az ügynökség támogatását.

Az Európai Bizottság hétfőn közleményben tudatta, hogy jelenleg nem tervezi az UNRWA további finanszírozását február végéig. Kiemelték ugyanakkor, hogy a Gázában és Ciszjordániában élő palesztinoknak nyújtott uniós humanitárius segély a partnerszervezeteken keresztül töretlenül folytatódik.

Az EU „a rendkívül súlyos vádak fényében” felülvizsgálja az ENSZ palesztin segélyszervezetének finanszírozását

A New York Times ismertette azt az Izrael által jegyzet jelentést, melyben súlyos vádakkal illetik az ENSZ palesztin segélyszervezetét. A Gázában 13 ezer embernek munkát adó UNRWA egy tucatnyi munkatársa összejátszott a Hamásszal, és válogatott bűncselekményekben vettek részt.

Az Európai Bizottság az ENSZ belső vizsgálatának és az azt követő intézkedéseknek a fényében hoz döntést (az ENSZ palesztin segélyszervezetének finanszírozásáról – a szerk.). A Bizottság üdvözli az UNRWA által nyújtott tájékoztatást, valamint a vizsgálat megindítását

– olvasható az unió végrehajtó szervének hétfői közleményében. A Bizottság azt ígéri, hogy a humanitárius segítségnyújtás Gázának és Ciszjordániának változatlanul folytatódik.

Az unió az ENSZ palesztin segélyszervezetének az egyik fő támogatója.

(The Guardian)

Hamász: további foglyok szabadon bocsátásához véget kell vetni az izraeli támadásnak

A Hamász megismételte a korábbi állítását, miszerint Izraelnek be kell fejeznie a Gáza elleni háborút, ha azt akarja, hogy további túszok nyerjék vissza a szabadságukat, írja az al-Dzsazíra. A Gázát uraló terrorszervezet az izraeli csapatok azonnali kivonása és a háború befejezésének garanciáját kéri cserébe az izraeli foglyok szabadon engedéséért.

Izrael a közelmúltban katari és egyiptomi közvetítőkkel tárgyalt.

Az gázai hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül 132-en még mindig fogságban vannak.

Kapcsolódó
A Hamász bejelentette két izraeli túsz halálát
Hírfolyamunk a közel-keleti fegyveres konfliktusról.

Izrael azt állítja, hogy az ENSZ munkatársai is részt vettek az október 7-ei mészárlásban

Egy nő elrablásával, lőszer szétosztásával és egy kibucban elkövetett mészárlásban való részvétellel vádolják az ENSZ segélyszervezetének egy tucatnyi alkalmazottját. Az Egyesült Államok kormányának címzett dokumentációban, amelyet a New York Times ismertetett, Izrael által gyűjtött bizonyítékok szerepelnek. A vád szerint az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) alkalmazottai

részt vettek a Hamász október 7-ei támadásában, és azóta is segítik a Gázát uraló terrorszervezetet. Az ENSZ pénteken közölte, hogy több alkalmazottat elbocsátott, miután értesült a vádakról. Ezek után nyolc ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Japán, Németország, Ausztria, Kanada és Finnország – felfüggesztette a Gázában aktív segélyszervezet finanszírozását.

Izrael szerint az ENSZ alkalmazottai közül

  • tízen a Hamász terrorszervezet tagja,
  • tucatnyian aktív szerepet vállaltak az október 7-ei vérengzésben,
  • egyikük, egy hán júniszi iskolai tanácsadó közreműködött egy nő elrablásában,
  • míg egy Nuseiratban dolgozó szociális részt vett a járművek koordinálásában és lőszert osztott a támadás napján, továbbá segített eltüntetni egy meggyilkolt izraeli katona holttestét.

António Guterres ENSZ-főtitkár, Izrael Gáza elleni háborújának hangos kritikusa, a jelentés megismerése után azt mondta, „elborzasztják a vádak”. Hangsúlyozta, hogy az érintett 12 emberből 9-et azonnali hatállyal elbocsátottak.

Az UNRWA 13 ezer embernek ad munkát Gázában, az övezet egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít.

Iránban kivégeztek négy elítéltet az izraeli titkosszolgálatokkal folytatott együttműködés miatt

Iránban hétfőn kivégeztek négy elítéltet, akik a vádak szerint részt vettek egy izraeli titkosszolgálati műveletben – jelentette az iráni állami média hétfőn a Mizán hivatalos igazságügyi honlap közlését idézve.

A halálos ítéletet azután hajtották végre, hogy a négy vádlott fellebbezését az iráni legfelsőbb bíróság elutasította. Azzal vádolták őket, hogy az iraki Kurdisztán régióból illegálisan érkezve Irán területére robbantásos akciót akartak végrehajtani egy iszfaháni gyárban, ahol az iráni védelmi minisztérium számára gyártanak felszereléseket.

Az akciójukat 2022 nyarán akarták végrehajtani az izraeli Moszad titkosszolgálat megbízásából, de az iráni hírszerzés megakadályozta. Irán és Izrael között régóta ellenséges a viszony. Izrael egyebek között azzal vádolja Iránt, hogy támogatja az ellene irányuló fegyveres támadásokat, míg a síita állam szerint Izrael iráni tisztviselőket és tudósokat gyilkoltatott meg.

Emberi jogi szervezetek adatai szerint Iránban 2022-ben közel 600 elítéltet végeztek ki, többet, mint bármely más országban, kivéve Kínát.

ENSZ: Izrael egyre gyakrabban tagadja meg a Gázai övezet északi részébe irányuló segélyszállítmányokat

Az elmúlt két napban folytatódtak a harcok a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisz város kórházai körül – közölte az ENSZ humanitárius ügynöksége, az OCHA a konfliktusról szóló legfrissebb jelentésében, megjegyezve, hogy a 36 gázai kórházból jelenleg csak 14 működik részben.

A Khan Younis-i Nasszer kórház, amely a közelmúltig a legnagyobb volt, és amely még mindig fogadott betegeket Gáza déli részén, most már csak „minimálisan működik” – közölte az OCHA.

Az OCHA szerint a szintén Khan Júniszban található al-Amal kórház körül is intenzívek a harcok, a Palesztinai Vörös Félhold Társaság (PRCS) szombaton arról számolt be, hogy az izraeli erők továbbra is bombázzák a kórház környékét, valamint a PRCS Khan Júniszban lévő fiókközpontját.

Az ENSZ beszámolója szerint Izrael egyre gyakrabban tagadja meg a Gázai övezet északi részébe irányuló segélyszállítmányokat. A közlemény szerint január 1. és 25. között 51 segélyszállítási küldetést terveztek, de csak nyolcat engedélyezték, 29-et pedig megtagadtak, míg a többit csak „részben könnyítették meg” vagy elhalasztották.

Irán tagadja, hogy köze lenne az amerikai katonákat megölő dróntámadáshoz

Teherán tagadta, hogy köze lenne ahhoz a dróncsapáshoz, amely három amerikai katonát ölt meg egy jordániai támaszponton, a szíriai határ közelében – írja a The Guardian. Joe Biden amerikai elnök viszont az Irán által támogatott milíciát hibáztatta és válaszlépéseket ígért.

Az Irna állami hírügynökség által közzétett nyilatkozatában Teherán ENSZ-képviselete azt mondta:

Iránnak nincs köze és nem volt köze az amerikai támaszpont elleni támadáshoz.

A szombati pilóta nélküli dróntámadás volt az első halálos csapás az amerikai erők ellen azóta, hogy októberben kitört az Izrael és a Hamász közötti háború. A csapásért az Irán által támogatott Iszlám Ellenállás nevű ernyőszervezet vállalta a felelősséget, amely már régóta próbálja kiszorítani az amerikai csapatokat Irakból és Szíriából.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik