Nagyvilág

Tavaly kilépett az RMDSZ-ből, és most visszavette a magyaroknak Marosvásárhelyt

Soós Zoltán négy évvel ezelőtt az RMDSZ-színeiben még 1725 szavazattal alulmaradt a megyeszékhelyet akkor már 16 éve irányító Dorin Floreával szemben, idén azonban független jelöltként visszahódította a magyaroknak Marosvásárhelyt.

A tömbmagyar és tömbromán vidékek határán lévő Marosvásárhely volt 2000-ig a legnagyobb, magyar polgármester által irányított erdélyi település. Ekkor az RMDSZ-es Fodor Imre veszített Dorin Florea ellenében, és a magyar párt azóta is hiába próbálkozott, emberei rendre alulmaradtak a román jelölttel szemben. Elsősorban azért, mert a megyei RMDSZ-t belső hatalmi torzsalkodások, leszámolások, korrupciós ügyek gyengítették, ezért a szervezetet rendre újjá kellett alakítani. Ugyanakkor a Vass Levente vezette helyi RMDSZ állítólag a háttérben bizonyos ügyekben lepaktált Florea demokrata-liberális pártjával (ALDE), ezért 2019 nyarán Soós Zoltán kilépett az RMDSZ-ből, nem rejtve véka alá annak okait.

Egyébként négy évvel ezelőtt Soós csupán 1725 vokssal kapott kevesebbet, mint Florea, az RMDSZ hiába kiáltott csalást, a feljelentésüket a Központi Választási Iroda elutasította.

Végül az RMDSZ, megfelelőbb, támogatottabb jelölt híján úgy döntött, hogy ismét Soóst állítja csatarendbe, csakhogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint a még országosan is csírázó magyar–román tömörülés, a Szabad Emberek Pártja (POL) támogatásának feltételéül szabta, hogy Soós független jelöltként induljon. Az RMDSZ lenyelte a keserű pirulát, elfogadta a feltételeket, és teljes mellszélességgel beállt a független jelölt mögé.

Soós Zoltán régészből lett múzeumigazgató

Az 1974-ben született Soós Zoltán középiskoláit szülővárosában, Marosvásárhelyen végezte, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem szakán szerzett régészdiplomát. Mester- és doktori képzését Budapesten a Közép-Európai Egyetemen (CEU) végezte, disszertációjának témája az erdélyi koldulórendek volt. Majd véglegesen hazatért Marosvásárhelyre, 2002-től a megyei múzeumnál dolgozott, 2006-tól az intézmény igazgatója. Vezetése teljesen új szemléletet hozott a megkövesedett Maros Megyei Múzeumba: megkezdődött az épületek felújítása, az eszközök cseréje, rendezvényeket, kiállításokat szervezett, új szakembereket hozott, szorgalmazta a műemléképületek megújítását, a régészeti feltárásokat a várban – ez utóbbinak aktív részese volt.

Multikulti kampány

A 130 ezres Marosvásárhelyen a magyarok-románok aránya a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor 52:45 százalék volt. Soós megértette, hogy a románok románul való megszólítása – ráadásul rengeteg a vegyes házasság – nélkül esélye sincs győzni, még úgy sem, hogy az örök rivális Florea idén a megyei elnöki széket célozta meg.

Klipjeit románul feliratozta, arra törekedett, hogy urnához vigye a tétovázó magyarokat és románokat, a román jelöltek felé kacsintgató magyarokat.

Fotó: Soós Zoltán /Facebook

Három fő csapást szabott a kampányának:

  • nem összpontosított a magyar nemzeti identitásra,
  • fókuszált a minden marosvásárhelyit érzékenyen érintő helyi antikorrupciós témákra,
  • valamint a megoldatlan hétköznapi problémákra a parkolástól az infrastrukturális, fejlesztési hiányosságokig.

De azt is megtette, hogy kisétált egy lezárt BMX-es pályához, és megígérte a fiataloknak, ha nyer, újranyitja azt.

Kénytelen volt a kampányában 19-re rendre lapot húzni, hisz egyik legveszélyesebb kihívója a kormányzó Nemzeti Liberális Párt, a PNL-jelöltje, Benedek Theodora volt. A dolog pikantériája, hogy a doktornő annak az elismert Benedek Imre kardiológus professzornak a felesége, aki 2012-ben az MPP színeiben indult a polgármester-választáson. Persze, szerencséje is volt abban, hogy Soós mellett még

11 román jelölt szerepelt a szavazólistán, ami alaposan felszalámizta a román voksokat.

Soós nyitott, mindenkit megszólító kampánya meghozta az eredményét, már a vasárnap délutáni exit-pollok jelezték, hogy győzni fog. Vélhetően sok román szavazatot is elvitt, a jelek szerint a románok is megunták az etnikai falakat. Persze, Bukarest még mindig a magyarellenességet tolta a kampányban, Benedek Theodorát segítendő a fővárosi PNL-től leutazó Rareş Bogdan – a PNL első alelnöke, EP-képviselő – azt nyilatkozta, hogy Marosvásárhelyt

nem szabad a magyarok kezére adni.

Soós Zoltán munkát, szorgalmat ígér, amihez azonban olajozott együttműködés kell a városi képviselő-testülettel.

Kiemelt kép: Soós Zoltán független polgármesterjelölt felveszi a szavazócédulát a marosvásárhelyi 63-as szavazókörzetben 2020. szeptember 27-én. Fotó: Kiss Gábor /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik