Nagyvilág koronavírus

A kereskedelem is leáll Olaszországban

Szinte csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak maradnak nyitva.

Egész Olaszországban bezárják a kereskedelmi egységeket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be szerda este Giuseppe Conte olasz kormányfő, kivételt csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak jelentenek. A tömegközlekedést nem állítják le.

A rendelkezés értelmében bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatók, a szállodák és a vendéglátó egységek – presszók, éttermek és sörözők – is, amelyek eddig este hat óráig nyitva tarthattak. Továbbra is nyitva lesznek a dohányboltok és a benzinkutak, a tisztítók, a bankok és a posták, de be kell zárniuk például a fodrászatoknak. Az iskolák és kulturális intézmények, valamint az edzőtermek már korábban bezártak.

A termelő üzemeket, gyárakat nem állítják le, feltéve, hogy tiszteletben tartják a szigorú egészségügyi előírásokat. A mezőgazdasági ágazat is folytatja tevékenységét.

Ezzel a döntéssel még szigorúbbá válnak a vasárnap az északi országrészben bevezetett, majd hétfő este az egész országra kiterjesztett karanténintézkedések Olaszországban, ahonnan szerdán újabb csaknem kétszáz áldozatot jelentettek, így már 827-en hunytak el a koronavírus következtében.

„Őrültek háza van, senki nem ért semmit” – az itthoniakat figyelmeztetik az olaszországi magyarok
Telített intenzív osztályok, kényszerű szelektálás a betegek között, nehezen regulázható fiatalok – többek között ezekről is beszámoltak Olaszországban élő magyarok, egyikük kint ragadt turistákat próbál hazajuttatni Magyarországra.

Kiemelt kép: Stefano Montesi – Corbis/ via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik