Nagyvilág

Soros: Az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lesz

Korábban a témában:

Európa alvajáróként tart a semmi felé, az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne – ezekkel a szavakkal kezdi kommentárját Soros György magyar származású amerikai üzletember, a Project Syndicate oldalán, hozzátéve:

ha nem így lesz, az EU úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben.

Soros szerint sem Európa vezetői, sem polgárai nem érzik át, hogy forradalmi időket élünk, amikor a lehetőségek sora kínálkozik, de kimenetelük bizonytalan.

Mint írja: a legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez nem feltétlenül van így.

Hosszú és eseménydús életemben az általam radikális egyensúlytalanságnak nevezett időszak több periódusát is átéltem. Ma is egy ilyen periódusban élünk. A következő mérföldkő a 2019 májusi EP-választás lesz. Sajnos az európaellenes erők versenyelőnyt élveznek

–  fogalmaz. Szerinte utóbbiak számos oka van, köztük a legtöbb európai országban fennálló elavult pártrendszer, valamint az Európai Unió alapját képező elveket megsértő tagállamok fegyelmezésére szolgáló jogi eszközök hiánya. Az EU a közösségi vívmányokat – az EU jogi testületét – alkalmazhatja a tagjelölt országokra, de a közösség nem rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy a tagállamokat engedelmességre bírja.

Az elavult pártrendszer azokat akadályozza, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális eszmével

-magyarázza. Úgy látja, az államok pártrendszere a 19. és a 20. században fennálló viszonyokat – például a tőke és a munkaerő közötti konfliktust – tükrözi. A legnagyobb törésvonal azonban pro- és antieurópai erők között van.

Az Európai Néppárt a legrosszabb

Soros György arra is kitér, hoogy az EU domináns országa Németország, viszont a domináns politikai szövetség, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti együttműködés fenntarthatatlanná vált. Szerinte a szövetség addig működött, amíg Bajorországban nem volt jelentős párt a CSU jobb oldalán. Ez megváltozott a szélsőséges Alternative für Deutschland (AfD) felemelkedésével. Emlékeztet, hogy a tavaly szeptemberi tartományi választásokon a CSU hat  évtizedes mélypontra került, az AfD viszont történetében először bejutott a bajor parlamentbe.

Úgy látja: az AfD felemelkedésével a CDU-CSU szövetség elvesztette létjogosultságát.

A helyzet messze nem reménytelen. A német zöldek az országban az egyetlen következetesen proeurópai pártnak számítanak, és a közvélemény-kutatásokban rendre erősödnek, míg az AfD úgy tűnik, hogy elérte a csúcspontját (kivéve a volt Kelet-Németországot). Most azonban a CDU-CSU szavazókat egy olyan párt képviseli, amelynek elkötelezettsége az európai értékek iránt ambivalens

-írja. Az Egyesült Királyságban is egy elavult pártstruktúra akadályozza a problémamegoldást, Jeremy Corbyn és Theresa May annyira elszántan ki akar lépni az EU-ból, hogy megállapodtak abban, hogy együttműködnek a Brexit véghezviteléhez – teszi hozzá. Soros György szerit ez EU számos hibát elkövetett Olaszországgal kapcsolatban, ezért nyertek teret kirekesztő eszmék. Mint fogalmaz:

Az EU 2017-ben végzetes hibát követett el a dublini megállapodás szigorú betartásával, amely tisztességtelen terheket ró az olyan országokra, mint Olaszország, ahol a bevándorlók először lépnek be az EU-ba.

Szavai szerint a transzeurópai szövetségek esetében a helyzet még rosszabb, hiszen a nemzeti pártoknak legalább van néhány a múltban eredt gyökere, de a transzeurópai szövetségeket viszint teljes mértékben a pártvezetők saját érdeke határozza meg:

Az Európai Néppárt (EPP) a legrosszabb. Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék többségüket.

Soros György szerint az európaellenes oldalon csupán annyival jobb a helyzet, hogy nekik legalább vannak elveik, még ha borzasztóak is. Az üzeletember szerint az EU megvédéshez meg kell reformálni azt:

Ahhoz, hogy megvédhessül Európát külső és belső ellenségeitől, első lépésként fel kell ismerni a jelenlegi fenyegetés nagyságát. A második lépés, hogy felébresszék az alvó európapárti többséget, és mozgósítsák őket azon értékek védelmében, amelyekre az EU-t alapították.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.

Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.