Közélet

„Sorosista rendezvényt” vetett Palkovics az Akadémia szemére

A miniszter szerint az MTA politizál, ami miatt a CEU-ra hasonlít a helyzet.

A 168 Óra nyomán írtuk meg csütörtökön, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közvetítő révén üzente meg a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy kiszervezi alóla kutatóhálózatát, az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek.

Pénteken az Index írt arról, hogy birtokába került a tervezet, ami minden eddiginél radikálisabb, és kiüresítené az Akadémiát. A levél, amire a portál hivatkozik, lényegében egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés leirata, amit egy természettudományos kutatóintézeti vezető folytatott a napokban a miniszterrel. Palkovics részletesen taglalta terveit, amit korábban soha nem osztott meg a nyilvánossággal.

A miniszter a cikk szerint azt mondta, szerinte az MTA hibája, hogy nem keresi a megegyezést, „politizál”, ami miatt „a CEU-ra hasonlít a helyzet”. Egy dolgozói fórumra utalva pedig kijelentette: „hadüzenetnek tekinti a kormány, hogy sorosista rendezvény volt az egyik MTA kutatóközpontban”. Közvetítőjén keresztül Palkovics azt is megüzente, hogy az eddigi finanszírozási rendszert védő akadémiai kutatók hiába reménykednek, nem hajlandó semmit változtatni. (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik