Nagyvilág

Tisztázhatja a bíróság a nemi erőszak miatt kivégzett kamaszt

Majdnem húsz évvel azután, hogy egy pár hét alatt lefolytatott nyomozás és tárgyalás után halálra ítélték, és végre is hajtották az ítéletet. 

A kínai Belső-Mongólia tartomány legfelsőbb bírósága újra tárgyalást rendelt el egy 18 évesen nem erőszak és gyilkosság miatt kivégzett fiatal ügyében, akit még 1996-ban ítéltek halálbüntetésre egy nő halála miatt – jelentette a kínai sajtó. A Huugjilt nevű fiatalembert egy április 9-én elkövetett emberölés miatt tartóztatták le, 44 nappal később már bűnösnek is mondta ki egy helyi bíróság, 18 napra rá pedig már végre is hajtották az ítéletet.

A gyors „igazságszolgáltatás” miatt azonban nagy úgy tűnik, hogy feláldozták a pontosságot a helyi hatóságok, és egy ártatlan embert küldtek a halálba valaki más bűnéért. Az a valaki pedig minden bizonnyal egy 2005-ben letartóztatott sorozatgyilkos, bizonyos Zhao Zhihong lehet, aki elfogásakor részletekbe menően elmondta, hogy ő erőszakolta és ölte meg azt a nőt, akinek haláláért Huugjilt fizetett az életével.

A 9 éve tett beismerő vallomást követően Huugjilt szülei kampány indítottak annak elérésére, hogy a bíróság tárgyalja újra gyermekük ügyét, hogy bebizonyosodjon, ártatlan volt az ellene felhozott vádakban. A tartományi legfelsőbb bíróság szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: azért döntöttek az újratárgyalás mellett, mert úgy találták, az ítéletet nem elégséges bizonyítékok alapján hozták meg.

A Shanghai Daily című lapban megjelent összefoglaló szerint egy helyi rendőrkapitány-helyettes és egy volt ügyész is egyetértett azzal, hogy erősen megkérdőjelezhető döntés volt Huugjilt megvádolni a gyilkossággal.

A fiatalembert azután tartóztatták le, hogy bejelentette a rendőrségen, hogy egy női holttestet talált egyik munkatársával együtt egy nyilvános vécében. A rendőrök előre eldöntötték, hogy bűnös, a bizonyítékokkal – illetve leginkább azok hiányával – nem foglalkoztak és kínvallatással érték el, hogy beismerő vallomást tegyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik