Nagyvilág

A többség kivégezné a korrupt politikusokat

Kínában az emberek majdnem kétharmada szerint a kenőpénzeket elfogadó tisztségviselők olyan súlyos bűnt követnek el, hogy nem érdemlik meg az életet.

Bár a kínai kormány kíméletlen harcot hirdetett a korrupt kormánytagok, kormányzati tisztségviselők, és katonai vezetők kiszűrésére, most arra készülnek, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításával kivegyenek egyes korrupciós eseteket a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények közül. Ez azonban egy kedden közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint egyáltalán nem tetszik az embereknek.

A China Daily című lapban megjelent beszámoló szerint a kínaiak 73,2 százaléka gondolja úgy, hogy továbbra is alkalmazni kéne a halálbüntetést a korrupción kapott tisztségviselőkkel szemben. A lap ezzel kapcsolatban megkérdezte a Peking Egyetem jogi tanszékének egyik professzorát, aki szerint „bölcs dolog lenne megtartani a halálbüntetést” a korrupciós ügyekben, figyelembe véve, hogy az embereknek milyen nagy elvárásaik vannak a kormány korrupcióellenes hadjáratával kapcsolatban.

A jogászprofesszor elmondta: jogi szempontokból teljesen érthető, hogy a kenőpénzek elfogadása és a sikkasztás kikerül a kivégzéssel sújtható bűncselekmények közül, hiszen gazdasági, erőszaktól mentes bűnökről van szó. „De a halálbüntetés eltörlése nem csak jogi, hanem politikai kérdés is” – tette hozzá Che Hao, a China Dailynek adott nyilatkozatában.

A kínai vezetés október végén nyújtotta be a büntetőtörvénykönyv módosításáról szóló tervezetet, amelyben kilenc bűncselekményt vonnának ki a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények közül, köztük sikkasztást és kenőpénzek elfogadását, életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatva a legsúlyosabb kiszabható büntetést.

Önöknek mi a véleménye? Megérdemelnék a halált a korrupt tisztségviselők?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik