Nagyvilág

Az ukrán szakadárok kényszermunkával büntetik a civileket

A legkisebb vétségért, akár már egy utcán elfogyasztott sör miatt is többhetes kényszermunkára számíthatnak az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai települések polgárai - állítja pénteken közzétett jelentésében a Human Rights Watch (HRW).

A New Yorki-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet szerint az ukrán kormánnyal hadban álló szeparatisták úgynevezett büntetőbrigádokba “sorozzák be” a közrend megsértőit, akiket gyakran veréssel és más visszaélésekkel félemlítenek meg. A HRW több olyan esetről is beszámolt, amikor a “rendsértőket” a frontközeli ellenőrző pontokhoz küldték, kitéve őket a kormányerők támadásai által jelentett közvetlen veszélynek.

Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója az ilyen fajta visszaéléseket a “hadijog súlyos megsértésének” nevezte, és felszólította a kelet-ukrajnai szeparatista vezetést ennek a jogellenes gyakorlatnak a beszüntetésére.

A The New York Times című amerikai napilap már augusztus elején írt arról, hogy a szeparatisták büntetőbrigádokat vetnek be, és múlt héten az ENSZ emberi jogi bizottsága is felhívta a figyelmet a harcok sújtotta területen élő ukrán civilek ingyen kényszermunkára kötelezésére.

A HRW az önkényes büntetési rendszerről Donyeckben – a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság fővárosában – még augusztusban kérdezett meg több érintettet, azok rokonait, illetve a szeparatisták egyik harcosát. Valamennyien elmondták, hogy a polgári lakosságot akár már a legkisebb vétségért is – mint amilyen például a nyilvános helyen történő alkoholfogyasztás vagy a kijárási tilalom megsértése – 30 napig terjedő kényszermunkával büntethetik. A megszólaltatott szakadár azt mondta, hogy a büntetőbrigádba sorozott polgárokkal lövészárkokat ásatnak vagy a katonai támaszponton lévő épületek takarítására kényszerítik őket.

A jogvédő szervezet beszámolt egy 28 éves egyetemistáról, akit Donyeckben azután fogtak el, hogy sört ivott az utcán. Ezért hat napot kellett dolgoznia egy kisebb brigádban egy olyan ellenőrzőpontnál, amely tíz kilométerre volt az akkori frontvonaltól. Egy szülő azt jelentette: fiát augusztus közepén, röviddel éjfél után a hazafelé úton tartóztatták fel, amiért megsértette az éjjel 11 órától reggel 6 óráig érvényben lévő kijárási tilalmat. Az apa csak két nappal később értesült arról, hogy gyermekét kéthetes munkára kötelezték az egyik brigádban. Egy 22 éves fiú elmondta, hogy részeg volt, amikor megállították a szeparatisták, akik egy hivatali épületben megverték, majd tíznapi munkával büntették. Ez alatt homokzsákot kellett töltenie és zöldséget hámozott. Megjegyezte: egy ellenőrzőponthoz is elvitték, amelynek közelében ottlétekor lövedékek csapódtak be.

A HRW jelentésében hangsúlyozta: a szeparatisták civilekkel szembeni fellépése sérti a humanitárius nemzetközi jogot. Bár a hadijog lehetővé teszi a kényszermunkát, azt minden esetben meg kell fizetni és a munka nem járhat együtt erőszakkal és nem állhat közvetlen összefüggésben katonai műveletekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik