Nagyvilág

Nem nyugszanak a fegyverek Ukrajnában

Néhány órával a tűzszüneti tárgyalások előtt tüzérségi ütegek robaja zúg az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál.

A stratégiai fontosságú Mariupolt védő, önkéntesekből szerveződött Azov zászlóaljnál azt állították, hogy az ukrán hadsereg ágyúzza a szakadárok állásait, és a város nincs veszélyben. A lázadók harckocsikkal és tüzérséggel támadnak – tették hozzá.

Veszteségek mindkét oldalom

Az ukrán Nemzeti Gárda szerint Mariupoltól 20 kilométerre keletre megsemmisítette a szakadárok egyik, páncélozott járművekből álló hadoszlopát, amely öt, felségjel nélküli harckocsiból, három önjáró tüzérségi lövegből és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkből állt.

Az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a szakadárok szétverték az ukrán fegyveres erők egyik, a város határában álló, őrposztját. Az Azov zászlóalj veszteségeket szenvedett és a visszavonult a város belseje felé – állították a beszámolóban.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A szakadárok szerint az Azov az elmúlt napokban már ötven emberét veszítette el a Mariupol környéki harcokban.

Az orosz hírügynökség idézte a zászlóalj parancsnokát, aki azt mondta, hogy már csak hatvan embere maradt magában a városban. Helyzetüket súlyosbítja az, hogy nincsenek nehézfegyvereik – tette hozzá.

Békét hozhat a tárgyalás

Az elmúlt napokban azonban az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy tartva a lázadók és az orosz csapatok támadásától, megerősítette Mariupol védelmét. A stratégiailag fontos város felé vezető utakon tankcsapdákat helyeztek el, és aláaknázták a környéket.

Kelet-Ukrajna egy másik pontján, Donyeck városánál továbbra is feszült a helyzet. Az ukrán fegyveres erők péntekre virradóan folytatták a település ostromát. Főképpen a város déli részét érte heves ágyútűz. Súlyos harcok voltak a közeli repülőtérnél is, amelyet a fegyveres válság kezdete óta az ukrán hadsereg tart ellenőrzése alatt.

A felkelők azt mondják, az a tervük, minél messzebb tolják az ukrán erőket a nagyobb városoktól, hogy sorozatvetőikkel és tüzérségükkel ne mérhessenek csapást lakott területekre.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtök délután annak a reményének adott hangot, hogy tűzszüneti megállapodás születik az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport pénteki minszki ülésén, és hogy a tűzszünet akár már aznap életbe is léphet Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik