Nagyvilág

Kétéves kisfiú indíthatta a legnagyobb Ebola-járványt

A New York Times megtudta, ki lehetett a márciusban kitört vérzéses láz járvány legelső áldozata.

Négy érintett afrikai ország, 1779 megbetegedés és közel ezer áldozat után sem csillapszik minden idők legpusztítóbb Ebola-járványa. A vírus már hónapokkal ezelőtt elszabadult, és hiába próbálják útját állni az érintett országok kormányzatai együttműködve az egészségügyi szakemberekkel, a gyilkos vírus újabb és újabb áldozatokat szed.

A világméretű hisztéria azután vette kezdetét, hogy három hete egy libériai férfinak sikerült úgy feljutnia két nemzetközi repülőjáratra is, hogy már mutatta a betegség tüneteit. Azóta szinte mindennapossá váltak a világ minden tájáról érkező, Ebola-gyanús megbetegedésekről szóló hírek.

Legutóbb Németországban helyeztek rövid időre karanténba egy 28 éves férfit, miután hazatérve Sierra Leone-i útjáról belázasodott és hányni kezdett. A fiatalembert a vérzéses láz gyanújával, hat rendőrautó kísérte a hamburgi egyetemi kórházba, ahol ma reggelre megállapították nem a gyilkos vírus okozta a tüneteit.

 

Megvan a nulladik beteg

Mindeközben a szakemberek megpróbálták feltérképezni, honnan indulhatott a március óta tomboló, legnagyobb Ebola-járvány. A New York Times cikke szerint a járvány első áldozata egy dél-guineai, kétéves kisfiú, aki a kutatók szerint december hatodikán halt meg a vérzéses láz következtében.

A kisfiú halálát követő héten meghalt édesanyja, és hároméves nővére is, majd nem sokkal később a gyerekek nagymamáját is elvitte a kór. Mindannyian magas láztól, hányástól és véres hasmenéstől szenvedtek, ám Guéckédouban – egy kis falu Dél-Guineában, közel a libériai és Sierra Leone-i határhoz – senki sem tudta pontosan, mitől betegedtek meg.

Később a nagymama temetési szertartásán két gyászoló is megfertőződött, akik saját falujukba is behurcolták a betegséget. A vírus következő áldozatai egészségügyi szakemberek voltak: egy ápolónő és a vele együtt dolgozó orvos, akik tovább adták a betegséget rokonaiknak is. Mire márciusban észlelték a járványt, addigra a vírus már több tucat emberrel végzett, és legalább nyolc közösséget érintett Guineában, de érkeztek bejelentések libériai és Sierra Leone-i esetekről is.

A vírusnak könnyű dolga volt

Túl azon, hogy a vírus ezúttal olyan országokban ütötte fel a fejét, melyek még csak most lábadoznak a több éves polgárháborúból, és nem mellesleg a világ legszegényebb országai közé tartoznak, a vírus azért is terjedhetett viszonylag könnyen és gyorsan, mert olyan településen kezdett pusztítani, ami két határhoz is rendkívül közel volt.

Dr. Kalissa N’fansoumane, a guéckédoui kórház igazgatója elmondta, a járvány kitörésekor pánikhangulat volt az emberek között. Azt mondta, úgy kellett győzködnie az alkalmazottait, hogy menjenek be dolgozni.

 

Fogalmuk se volt, mi ez

Noha az eddig dokumentált Ebola-kitörések mind, kivétel nélkül néhány hónap alatt lecsengtek, ez a mostani, minden eddiginél nagyobb járvány várhatóan sokáig pusztíthat majd. És, hogy hogyan szabadult el a vírus? Nos, a szakemberek szerint ezért a mostani, súlyos járványért részben Afrika modernizálódása felel. Ellentétben a többi, elszigetelten jelentkező járvánnyal, ez a mostani határ menti területen jelentkezett először. A vírus a fejlett közúti infrastruktúrának, és az utazóknak köszönhetően, könnyűszerrel átjutott a határon és pusztítani kezdett mielőtt a szakemberek észlelték volna, hogy baj van.

A WHO-szakemberei szerint további gondot okozott, hogy ellentétben a kelet-közép-afrikai országokkal, mint például Uganda, az Ebola Nyugat-Afrikában mindez idáig ismeretlen volt. Dr. Thomas R. Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója a New York Timesnak elmondta, márciusig az egészségügyi szakemberek abban a hamis hitben éltek, hogy uralják az újra és újra felbukkanó Ebola-járványokat.

A közép-afrikai országokban kampányokat indítottak, hogy megismertessék az embereket a betegséggel, és megtanítsák őket, hogyan előzhetik meg. Csakhogy a vírus ezúttal Nyugat-Afrikában ütötte fel a fejét, ahol az egészségügyi szakemberek még sosem találkoztak a betegséggel, és se tudásuk, se felszerelésük nem volt ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus elterjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik