Nagyvilág

„Ez komoly figyelmeztetés lehet mindenkinek” – felvidéki magyar politikusok a Fico-merényletről

Szajki Bálint / 24.hu
Cziprusz Zoltán
Szajki Bálint / 24.hu
Cziprusz Zoltán
A Fico elleni már a harmadik politikai merénylet volt 2018 óta Szlovákiában, a közélet pedig mára egymás ellen gyűlölködő táborokra szakadt – mondták lapunknak felvidéki magyar politikusok.

Robert Fico ugyan már túl van az életveszélyen, továbbra is súlyos állapotban lábadozik az intenzív osztályon Besztercebányán. A szlovák miniszterelnök ellen a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után egy idős férfi, Juraj Cintula követett el merényletet szerdán. A rendőrség előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást a 71 éves amatőr író és biztonsági őr ellen, aki közvetlen közelről öt lövést adott le a kormányfőre.

Szajki Bálint / 24.hu A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet.

Csütörtök reggelre a helyi sajtó számos cikkben idézte fel, hogy a politikailag szélsőségesen megosztottá vált országban Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kusnírova meggyilkolása, valamint egy melegbárnál elkövetett többszörös gyilkosság után ez volt a harmadik, politikához köthető merénylet Szlovákiában 2018 óta. A Napunk véleménycikke arról írt, hogyan lehetne megfékezni a „gyűlöletspirált”, amibe a szlovák társadalom süllyedt. A szlovák rendőrfőkapitány csütörtök délután már azt közölte, hogy több kormánytag, vezető politikus kapott fenyegetést, ezért megerősítették a pozsonyi parlament, számos iskola, szerkesztőség – és pártállástól függetlenül minden szlovák országgyűlési képviselő védelmét.

Cziprusz Zoltán, a Szövetség nevű jobboldali, a legnagyobb – habár parlamenten kívüli – szlovákiai magyar párt elnökségi tagja a 24.hu-nak arról beszélt, hogy eddig Szlovákia történetében és Európa közepén is teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy merényletet kövessenek el egy regnáló miniszterelnök ellen, méghozzá fényes nappal. Azonban az elmúlt években

a szlovák társadalom egymás ellen gyűlölködő kormánypártiakra és ellenzékre, „szuverenistákra és „globalistákra”, avagy progresszívokra szakadt.

Ehhez hozzátartozik, hogy Szlovákia két, rendkívül feszült választást tudhat maga mögött az elmúlt egy évben, és mindkét választáson – az őszi parlamentin és a tavaszi elnökin – leváltották a hivatalban lévő oldalt. A hatalmon lévő nyugatos, liberális erők helyére érkezett az Orbán Viktor szövetségesének számító Smer, Ficóval az élén, akinek megválasztása óta fő célkitűzései között szerepel a közmédia és a független sajtó maga alá gyűrése, és leállította Ukrajna katonai támogatását az oroszokkal szembeni háborúban.

A baloldali populista, nacionalista oroszbarát Smer-Hlas-SNS kormány politikusai már a Ficóra leadott lövések utáni órákban elkezdték keményen támadni a liberális ellenzéket és a médiát azért, mert szerintük tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy megtörténhessen a merénylet. Matus Sutaj Estok belügyminiszter – akivel kapcsolatban felmerült, hogy távoznia kell-e posztjáról amiatt, hogy a támadás megvalósulhatott – a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd okolása mellett aznapi sajtótájékoztatóján azt mondta az újságíróknak: „önök közt sokan vannak, akik elvetették ennek a gyűlöletnek a magjait.”

Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter több kormánypárti politikushoz hasonlóan felidézte Fico miniszterelnök egy áprilisi – független újságokra utaló – megszólalását, miszerint „az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat, és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába”, és arról is beszélt a napokban, hogy a történtek után „vér tapad” a kormányról „hamis narratívákat” terjesztő ellenzéki politikusok kezéhez.

A liberális politikusok határozottan elítélték a merényletet, és Michal Simecka, a támadások középpontjában álló Progresszív Szlovákia (PS) elnöke – mely pártnak Ódor Lajos volt miniszterelnök a listavezetője az európai parlamenti választáson – a forró helyzet hűtése érdekében felszólította a politikusokat, hogy tartózkodjanak a feszültséget fokozó nyilatkozatoktól. Csütörtökön a PS továbbá az európai parlamenti kampányát is felfüggesztette – majd a nap folyamán így tett a a Smer, a Hlas, valamint az SaS és a KDH is –,  aztán békére szólította fel az ország politikusait:

Kössünk egyezséget, hogy legalább a következő 100 napban tartózkodunk a támadásoktól és az olyan lépésektől, amelyek megosztják a társadalmat

– fogalmazott Simecka, hozzátéve, érzi azt, hogy „ez így tovább nem mehet“.

Mindezzel együtt csütörtökre a távozó Zuzana Caputová és Peter Pellegrini, a múlt hónapban megválasztott kormánypárti köztársasági elnökök meghívták a parlamenti pártok vezetőit arról tárgyalni, hogyan tudnak közösen tenni az erőszak visszaszorításáért, tudósított az Aktuality.sk. Caputová szerint a Fico miniszterelnök elleni támadás elsősorban nagy emberi tragédia, de egyben a demokrácia elleni támadás is, a társadalomban kialakult gyűlölet pedig közös felelősségük. Pellegrini pedig azt mondta: „ Ezt a merényletet kollektíven és egyértelműen el kell ítélni. Ezt követheti a nemzet megbékélése és az érzelmek lecsillapítása. Ez az egyetlen reményünk a jövőre nézve.”

Szajki Bálint / 24.hu Peter Pellegrini sajtótájékoztatója 2024. május 16-án a besztercebányai kórház előtt.

Grendel Gábor, az ellenzéki OlaNO színeiben a Szlovák Nemzeti Tanács egyetlen magyar nemzetiségű képviselője azt mondta lapunknak, hogy tagadhatatlanul megosztott a szlovák társadalom, „egy felelősségteljes politikusnak ebben a helyzetben az a feladata, hogy csillapítsa a kedélyeket, hogy többet ilyen soha ne fordulhasson elő. Ebben a helyzetben az indulatok további szításához vezet, ha a politikusok egymás között ujjal mutogatásba kezdenek. A barikád mindkét oldaláról tudnánk felmutatni dolgokat, amelyek indulatokat váltanak ki az emberekből, de ez még senkit nem jogosít fel arra, hogy más életére törjön.”

Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselője szerint a média és egyes pártok kikiáltják magukat a morálisan jó félnek, és aki nem ért egyet velük, azt erősen egyoldalúan gonoszként, a morális rosszként festik le, amivel tovább ássák az árkot a politikai oldalak között.

Reméljük, hogy a merénylet végtelenül komoly figyelmeztetés mindenkinek, hogy akár kormánypárti, akár ellenzéki, a politikát lehet sokkal kulturáltabban, diszkrétebben, erkölcsösebben művelni, a közéletnek pedig nem szabad személyeskedésbe, hergelésbe átcsapnia. Ez mindenkinek a felelőssége, mind a pártoknak, mind a médiának és a szavazóknak is, ha nem akarnak ismét ilyen helyzetet teremteni

– fogalmazott lapunknak.

Kapcsolódó
„Ne csináljátok, mert ez genocídiumba is átmehet” – így látják Szlovákiában a Fico-merénylet hátterét
Szlovákiai magyar értelmiségieket kérdeztünk a tragédia okairól és az ország jövőképéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik