Belföld

Szijjártó távozását és átvilágítását követelik az orosz hekkertámadások miatt

MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásuk után 2022. július 21-én.
MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásuk után 2022. július 21-én.

Szijjártó Péter külügyminiszter távozását követeli a DK, a nemzetbiztonsági átvilágítását kéri a Momentum az orosz hekkertámadások miatt. A 444.hu által bemutatott dokumentumok szerint ugyanis Szijjártóék hazudtak, amikor letagadták az orosz hekkertámadás tényét a 2022-es választási kampányban, mivel erről legkésőbb 2021 szeptemberében tudniuk kellett. Az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügy szervereit, onnan adatokat, leveleket loptak és lényegében mindent láttak, ami a Külügyminisztériumban történik.

Szijjártó ennek ellenére alig két hónappal később a külföldieknek adható legmagasabb orosz állami kitüntetést, a Barátságért Érdemrendet vette át Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízásából Szergej Lavrov külügyminisztertől.

„Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása” – írta Tompos Márton momentumos képviselő, aki ezért kérte a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy ha valóban komolyan gondolják a saját feladatukat, akkor indítsanak vizsgálatot ebben az ügyben, különös tekintettel Szijjártó Péterre, akinek a nemzetbiztonsági átvilágítását is szükségesnek tartja.

A DK szerint erre a botrányra egyetlen válasza lehet erre a kormánynak: Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania. „Orosz hekkerek ki-be járkálhattak a magyar külügy rendszerében, mégsem vállalta senki a felelősséget, sőt, még le is tagadták a botrányt. Ha Magyarországot sikeres támadás éri, és a magyar kormány ahelyett, hogy megvédené az országot, még el is titkolja ezt a nép elől, az egyenlő a hazaárulással” – indokoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik