Nagyvilág

Ön is lehet terroristagyanús!

Semmilyen bizonyíték nem kell, elég az alapos gyanú, és máris az amerkaiak titkos megfigyeltjei között találhatjuk magunkat. Barack Obama hivatalba lépése óta megtízszereződött azoknak a gyanúsnak minősített személyeknek a száma, akik repülőre ülni sem engednek.

A Glenn Greenwald által jegyzett Intercept szerdán írt arról, hogy az amerikai kormányzat terroristagyanús személyeket összegyűjtő adatbázisából a megfigyeltek majdnem fele nem köthető semmilyen ismert terrorszervezethez. A kiszivárogtatott titkos kormányzati dokumentumok szerint annak a 680 ezer embernek, akik bekerültek a Terrorista Figyelő Adatbázisba több mint negyven százaléka, azaz cirka 280 ezer ember ilyen. Csoportjuk jóval nagyobb, mint azoké, akiket kötődésük alapján az al-Kaidához, a Hamaszhoz vagy a Hezbollah-hoz sorolnak.

Ha nem lenne világos, hogy a kikerült dokumentumok mit jelentenek, hadd magyarázzuk el:

Minden különösebb indoklás vagy bizonyíték nélkül, akár ön is felkerülhet erre a listára. Ahhoz ugyanis, hogy a kormányzati szervek valakit feltegyenek, elegendő az „alapos gyanú”. Semmilyen konkrét és kézzelfogható bizonyítékra nincs szükség.

Ezt az adatbázist az amerikai kormány széles körben megosztja, többek között a különböző helyi bűnüldöző szervekkel, kormányzati magánvállalkozókkal és külföldi kormányzatokkal is.

A most nyilvánosságra kerülő titkos dokumentumokból kiderül, hogy az Obama-adminisztráció nemhogy csökkentette és leépítette volna a terrorista ellenőrző rendszert, de inkább kiterjesztette.

Mióta Obama elnök hivatalba lépett, a hírhedt „no fly” listára felkerülő emberek száma megtízszereződött. Jelenleg azzal a 47 000 személlyel, akit a kormányzat nem enged repülőre ülni már túlszárnyalja a Bush-adminisztrációt is.

A cikk idéz egy korábban az FBI kötelékében dolgozó magas rangú különleges ügynököt, David Gomezt, aki szerint „ha minden terrorizmus, akkor semmi sem az”.

A kiszivárogtatott dokumentumokat eredetileg az amerikai Nemzeti Terrorelhárító Központ készítette, mely a vezető azok közül az amerikai hírszerző ügynökségek közül, mely a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatba hozható magánszemélyeket figyeli meg. A dokumentumokból egyebek mellett az is kiderül, hogy az amerikai kormányzat naponta 900 (!) bejegyzéssel bővíti az adatbázist, neveket adva hozzá vagy meglévő személyek aktáihoz csatolva új információt. A CIA pedig egy eddig ismeretlen, „Hidra” kódnevű programot használ ahhoz, hogy külföldi államok adatbázisából halásszon le információkat, amelyekkel bővítheti a listát.

Egy amerikai terroristaelhárító forrás szerint 2013 novemberében 700 000 ember volt ezen a listán. Az AP hírügynökség amerikai szövetségi bíróságok jogászaira hivatkozva nemrég azt közölte, hogy az elmúlt 5 évben másfél millió névvel bővült a megfigyeltek száma – ezt az állítást azonban cáfolták az Intercept kormányzati forrásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik