Külföld

Karnevál a tizenöt éves Vevcani Köztársaságban

admin
admin

2007. 01. 16. 10:27

Kétnapos ünnepséggel, karnevállal ünnepelte szombaton és vasárnap az ortodox Újévet egy kis macedóniai falu, Vevcani, amely egyúttal hangos vigalommal emlékezett meg arról is, hogy 15 éve, 1991-ben – persze nem hivatalosan – e napon „nyilvánította ki elszakadását Macedóniától".

A fővárostól, Skopjétól 200 kilométernyire délnyugatra fekvő, mintegy 2500 lelket számláló település 1991-ben Jugoszlávia szétszakadásának időszakában döntött úgy, hogy saját háza táján is népszavazást tart a Macedóniától való elszakadásról.

A leadott voksok összeszámlálásakor kiderült, hogy a macedón–albán határ közelében, muzulmán települések által körülvett, ám túlnyomó többségében ortodox keresztények által lakott Vevcani lakóinak 99 százaléka a „függetlenné válás” mellett döntött.

A 15 éves „Vevcani Köztársaságnak” természetesen van saját zászlaja, lakói számára pedig külön útlevelet bocsát ki – ami persze külföldre utazáskor nemigen helyettesítheti a szabályos macedón útlevelet.

A településre bevezető utak mentén határőr állomásokat létesítettek, amelynek alkalmazottai rendre megállítják a városba tartókat, beutazási engedélyük felmutatását kérve. Amennyiben – amint az esetek túlnyomó többségében történni szokott – ilyesmivel az érkező nem rendelkezik, 50 vevcani dínár (kicsit kevesebb, mint egy euró) összegű helyszíni bírságot rónak ki az elkövetőre.

A macedón hatóságok toleránsak a „szakadárokkal” szemben, egyfajta kulturális színfoltnak, turisztikai látványosságnak, idegenforgalmi bevételi forrásnak tekintve azt.

A városban minden évben január 13–14-én tartott karnevál hagyománya több mint 1400 évre tekint vissza. Az ősi pogány rítusokat és modern elemeket ötvöző karnevál minden évben sok ezer érdeklődőt vonz a kistelepülésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.