Közélet

Horn Gábor: Orbánék tökélyre fejlesztették, hogy simán felül tudják írni a valóságot

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
A Republikon Intézet vezetője szerint a propagandagépezet már azt is képes befolyásolni, mit szeretnének hallani az emberek.

Horn Gábor szerint a Fidesz által kínált magyarázatok még a Fidesz-hívők személyes tapasztalatait is felülírják. A Republikon Intézet vezetője ezzel magyarázza a Népszavában, hogy felmérésük szerint a kormánypárti szavazók számára kiemelkedően fontos a jogállamiság, megelőzve a tekintélyelvűséget, az individualizmust, a szolidaritást, a haladást és a hagyományt.

A Fidesz propagandagépezete annyira kiépült, hogy már nemcsak arra reflektál, amit az emberek hallani szeretnének, hanem képes azt is befolyásolni, hogy mi legyen az, amit szeretnének hallani.

Noha a Fidesz leépítette a jogállamiságot, meghirdette az illiberális államot, antidemokratikus struktúrát hozott létre, szavazói mégis azt hiszik, hogy az általuk legfontosabbnak tartott jogállamiság terén, jól teljesít. Az Orbán-kormány tökélyre fejlesztette a rendszert. Kis szépséghiba, hogy közpénzből.Már nem valóságról, hanem

a Fidesz által kiépített virtuális világról beszélünk.

Horn Gábor éppen ezért elcsaltnak nevezi a négyévente megtartott választásokat is. Százmilliárdok folynak el arra, hogy a Fidesz-tábor kemény magját az infláció, a gazdasági nehézségek ne rendítse meg hitében. A kormányzati kommunikációban éppen azért meghatározó az ellenségképgyártás, hogy felmentse a felelősség alól Orbán Viktort és a kormányát, ha baj van, akkor arról Brüsszel, Soros György, az orosz-ukrán háború tehet. A Fidesz szavazóbázisa elöregedett, de összetétele alapvetően nem változott.A kormánypártiak is hozzáférnek információkhoz, de az értékválasztásnál fontosabbnak tartják a párt által kitermelt valóságot, ami a személyes tapasztalataikat is felülírja.

A Fidesz világépítéséből annyi tanulságot az ellenzék is leszűrhetne, hogy a politika nemcsak valaminek a tagadása, fel kell mutatni egy másik Magyarországot.

Horn Gábor szerint ezzel mindmáig adós az ellenzék, miközben mindkét oldalon Orbán Viktor a meghatározó, még az ország kettészakadása sem értékek, hanem az orbánizmushoz való viszony mentén történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik